We gaan nog even door met Phil vs de FTC mafkezen. Phil gaf ze ook ngo even een klein onderricht over het verschil tussen een betaling en een overdracht.

Tijdens de hoorzitting van 23 juni, die onderdeel van de lopende rechtszaak tussen de FTC en Microsoft/Activision-Blizzard is, legde Xbox-hoofd Phil Spencer uit hoe een transactie van $70 miljard werkt.

De megadeal van $68 miljard tussen Microsoft en Activision-Blizzard behoeft geen verdere uitleg. Er is het afgelopen jaar al veel gezegd en geschreven over de fel bediscussieerde fusie. Gisteren nam Xbox-hoofd Phil Spencer het woord in de getuigenbank toen hem vragen werden gesteld over verschillende onderwerpen, waaronder de exclusiviteit van Starfield en Microsofts redenering om Zenimax te kopen. Daarnaast zei Spencer onder ede dat Call of Duty op de PlayStation 5 en toekomstige consoles uit zal blijven komen.

Ik zal doen wat nodig is. We hebben geen plan. Ik beloof hier dat we Call of Duty – het is mijn getuigenis – niet van PlayStation zullen halen. Zoals je al zei, Sony moet ons natuurlijk toestaan om de game op hun platform te verschepen, maar als die weigering niet aanwezig is, is mijn belofte en mijn getuigenis dat we toekomstige versies van Call of Duty op Sony’s PlayStation 5 zullen blijven verschepen.

Playstation 6 wordt, zoals jullie in het stuk van Niels kunnen lezen, een platform die pas veel later van een nieuwe CoD kan gaan genieten. Sony is zo boos dat ze Activision geen early acces willen geven tot hun gegevens. Dat is natuurlijk ook nog een klein dingetje waar Sony bang voor is. Des te meer studio’s onder de vlag van MS gaan vallen, des te lastiger is het voor Sony om interne gegevens over een nieuwe console met hen te delen.

Tijdens dezelfde hoorzitting vroeg de advocaat van de FTC Spencer ook naar de prijs die Microsoft betaalt voor Activision-Blizzard, wat volgens de advocaat van de FTC een “upfront” betaling is. In zijn antwoord ontkende hij dit en gaf Spencer de FTC een lesje over hoe overnames werken.

Nee, wanneer je iets overneemt is het geen betaling. Het is net als wanneer je een huis koopt. Je koopt een bedrijfsmiddel dat waarde heeft, dus het is eigenlijk een overdracht van geld naar een bedrijfsmiddel genaamd Activision, waarvan je gelooft dat het de waarde behoudt die je hebt verworven.”

Spencer zei verder dat de betaalde prijs voor Activision-Blizzard aan uitgegeven geld niet correct is.

Dus om te proberen de 70 miljard dollar te karakteriseren als een bedrag dat op de een of andere manier al uitgegeven is, is onjuist. Financieel gezien is dit het verplaatsen van $70 miljard in contanten naar een bedrijfsmiddel, namelijk een speluitgeverij, die voor ons eigenlijk meer waard is dan $70 miljard, dus het is niet uitgegeven.

Een mooi uitleg van Spencer over hoe Microsoft de geplande megadeal ziet. Eerder tijdens de hoorzitting van gisteren zei Spencer dat hij “nog nooit zoveel papier om zich heen heeft gehad” terwijl hij door bewijsstukken bladerde als onderdeel van de hoorzitting.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties