Review – Naruto to Boruto: Shinobi Striker

Zelf kijk ik nooit anime’s en games die daarop gebaseerd zijn ga ik normaliter al helemaal uit de weg. Toch besloot ik de uitdaging aan te gaan. Ben ik hierdoor overtuigd of was dit gelijk de laatste keer?

Uhh… Naruto?

Iedereen die ook maar een beetje anime-fan is is natuurlijk onwijs bekend met Naruto. Inmiddels zijn er van de hitserie al meerdere games uitgebracht door Bandai Namco en vanaf nu kun je deze daarbij optellen. De game zelf zit vol met officiële personages uit de serie en wordt veelal ondersteund door de echte stemacteurs. Deze factoren samen zouden de game tot een groot succes moeten maken, toch?

Mocht er nou een kleine kans zijn dat je niet bekend bent met de serie, zoals ik ook was, leg ik het je even kort uit. Naruto is een Japanse anime waarbij het verhaal draait om allemaal gekke ninja’s met speciale krachten die om verschillende redenen met elkaar vechten. Lekker duidelijk toch? Elke ninja heeft zijn eigen speciale vaardigheden en krachten waar hij/zij om bekend staat. Helaas zijn sommige krachten geheim of zelfs verboden, wat natuurlijk voor de nodige heisa zorgt. In de game speel je ook als zo’n ninja, die je zelf mag maken, en moet je het online opnemen tegen de rest van de wereld. Dit doe je altijd in vier-tegen-vier gevechten via verschillende modi zoals Flag Battle, Barrier Battle en nog een aantal meer.

Even de ninja uithangen

Zoals je hierboven al leest neem je het dus online tegen elkaar op. Hierbij wil ik gelijk zeggen dat er geen echt verhaal in de game zit en de game niet over een singleplayer modus beschikt. Het enige stukje verhaal dat wel aanwezig is, is het feit dat je naar het dorp bent gekomen om de beste ninja te worden. Naar mijn idee een beetje jammer, maar met een goede multiplayer zit je normaliter ook wel snor natuurlijk. Helaas moet ik die droom gelijk aan diggelen slaan. Deze game bevat niet alleen geen singleplayer, ook een goede multiplayer ontbreekt.

Maar goed, laten we bij het begin beginnen. Zodra je de game opstart hoef je in ieder geval geen lange introductie cutscene te verwachten, je mag namelijk direct zelf aan de slag. Dit is één van de onderdelen die laat zien dat er wel degelijk liefde in de game is gestoken. Je begint met het maken van je personage, ofwel je eigen Shinobi Striker. Eerst kies je uit welke village je komt. Denk hierbij aan Hidden Stone Village of Hidden Cloud Village. Vervolgens kies je je geslacht, lichaamstype, kapsel en haarkleur etc. Ondanks dat de mogelijkheden niet eindeloos zijn laat het maken van je eigen personage je gelijk verbonden voelen met de wereld van Naruto.

Papa, zijn we er al?

Oké, je bent klaar en jouw unieke personage is gemaakt. Nu begint de “pret”. Je komt aan in Konoha Village, oftewel de ‘hub’ van de game. Dit is de verzamelplaats van alle online spelers waar je elkaar kunt begroeten en elkaar kunt uitnodigen een gevecht aan te gaan. Uiteraard zul je, voordat je dit kunt gaan doen, eerst een aantal tutorials moeten volgen. Normaliter vind ik dit totaal geen probleem, zij het niet dat dit in deze game allemaal wel heel erg lang duurt.

Naast de ellenlange laadschermen en eindeloze conversaties met NPC’s zijn de tutorials niet boeiend en onnodig onderverdeeld in meerdere, losse missies terwijl dit makkelijk in slechts een enkele missie gestopt had kunnen worden. De gemiddelde laadtijd voor je aan de slag kunt is langer dan de daadwerkelijke missie zelf. Al met al ben je zeker een uur bezig met deze langdradige introductie van de game. 

Zo kan het dus ook!

Gelukkig zijn er ook positieve punten te vinden in de game. Zo zijn de gevechten zelf snel en vloeiend, waardoor je echt het idee krijgt dat je een ninja bent. Er zijn veel wapens vrij te spelen en kun je voordat elk gevecht begint je personage uitrusten met de wapens en accessoires die jij nodig denkt te hebben. Zo zwaai je de ene keer je vijanden met een katana aan gort en gebruik je de volgende keer je kunai om alles veilig op afstand onder controle te houden. Daarnaast beschik je uiteraard over (nin)Jutsu’s die allerlei speciale krachten met zich meebrengen zoals vuurballen gooien, wervelwinden oproepen en teleporteren. Precies zoals ze dat in de serie ook doen dus. 

Verder kun je via de speciale “VR-arena” missies doen die je mee terug de tijd in nemen om een aantal van de meest iconische gevechten uit Naruto Shippuden her te beleven. Helaas zijn dit dan ook wel gelijk de leukste gevechten in de game. Zeker als beginner zijn de online matches soms onoverzichtelijk en veel te lastig. De matchmaking is volledig willekeurig, wat er regelmatig voor zorgt dat je met veel betere vijanden in een match gegooid wordt. Zo zat ik, terwijl ik level 5 was, onwijs vaak met gasten te vechten die al level 50 waren en dus veel beter dan ik.

In games als Call of Duty zegt zo’n level normaal niet meer dan dat je de game gewoon veel gespeeld hebt, in Naruto ligt dat helaas net even anders. Door online wedstrijden te spelen ontvang je namelijk speciale munten die je kunt inwisselen voor nieuwe, betere wapens en uitrusting. Mijn tegenstanders hadden dus al beschikking over de beste, sterkste wapens terwijl ik nog met m’n blote vuisten aan het zwaaien was. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat dat niet helemaal goed is afgelopen.

VR is de toekomst

Er is overigens wel een veiligere manier om aan je muntjes te komen en wel via de VR missies. Deze zijn namelijk in je eentje (offline) te spelen en dienen dan ook als een vervanger voor een echte singleplayer modus. Met deze missies verdien je ook munten en kun je nieuwe VR Masters vrijspelen, deze bekende personages uit de series brengen nieuwe vaardigheden en kostuums met zich mee waardoor je dus uiteindelijk meer kans maakt in de online gevechten. De missies zijn leuk, variërend en nemen je echt even mee terug in de tijd. Toch blijft het jammer dat je geforceerd wordt heel veel missies te doen voordat je veilig de buitenwereld kunt betreden. Ook het level design is niet je-van-het, ik ben na een aantal uur Virtual Reality nog geen andere werelden tegengekomen dan de eerste drie.

Het interessante aan de online gevechten zijn wel de verschillende karakters en de mate waarin deze effect hebben op het verloop van de game. Je hebt namelijk vier verschillende soorten strijders. Eentje die gericht is op aanvallen van dichtbij, een die vooral in de verdediging schiet, een ander is meester op afstand en weer een ander geeft dekking en geneest de rest. Samen met je team zul je dus een goede balans moeten maken tussen deze strijders. Met vier man als aanvaller het slagveld betreden is namelijk zeker geen goed idee! Al met al kunnen deze gevechten dus echt wel leuk zijn, zolang je maar over de beste uitrusting beschikt.

Soms heb ik het idee dat dit het enige level in de game is

Verder ziet de wereld van Naruto er prima uit. Eigenlijk precies wat je van een anime-game kan verwachten. De graphics zijn niet denderend maar lijken zo uit de anime te zijn gekopieerd en de muziek is schaars en matig. Ook de voice-acting is, op de originele acteurs na, redelijk vlak en niet veel bijzonders.

Conclusie

Tja, wat moet ik zeggen. Naruto to Boruto: Shinobi Striker is een geinige game die ervoor zorgt dat je je even in de wereld van Naruto waant. Helaas is dit gevoel snel voorbij door de lange laadschermen, lege werelden en onbegrijpelijke matchmaking (iets wat met een patch natuurlijk goed is op te lossen). De gevechten zijn snel, zitten vol met actie en het gevoel van teamverband is duidelijk aanwezig. Toch is het een game die ik enkel zal oppakken als ik met een groepje vrienden op de bank zit. Ben je nou echt helemaal geil van alles wat met Naruto te maken heeft zul je dit waarschijnlijk wel een fantastische game vinden. Sayounara!

RECENSIES OVERZICHT
Naruto to Boruto: Shinobi Striker
55 %
review-naruto-to-boruto-shinobi-strikerPlus: <br> + Goede, afwisselende gevechten <br> + Originele stemacteurs <br> + Leuke character creation <br> + Rennen en springen voelt goed <br> Min: <br> - Lange laadtijden <br> - Oneerlijke matchmaking <br> - Weinig afwisselend level design <br> - Buiten gevechten om niks te beleven in de "wereld" <br> -
Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments