De Pride Month is in sommige landen een themamaand waarin speciaal aandacht wordt besteed aan de positie en acceptatie van de LHBT+ gemeenschap. Team Xbox doet hier traditiegetrouw ook op verschillende manieren aan mee, onder andere door een game gratis aan te bieden.

Het verhalend meesterwerk Tell Me Why van DONTNOD Entertainment is gedurende de maand juni gratis te downloaden. Tell Me Why is een xbox exclusive en vertelt het verhaal van de Ronan-tweeling. De game kwam in 2020 uit en werd goed ontvangen. In de XBNL-review wordt de game geprezen om haar mooie setting en sterk neergezette characters:

Hoewel over smaak te twisten valt heb je altijd wel games waarover een brede consensus bestaat. Ik vermoed dat dit voor Tell Me Why niet gaat gelden. Tell Me Why heeft een traag tempo en weinig actie-georiënteerde gameplay. Van de symbolische wijze van verhaalvertelling zal ook niet iedereen gecharmeerd zijn. Toch is het een game die ik van harte kan aanbevelen en is het qua verhaal de beste game die ik in tijden gespeeld heb. Mijns inziens lukt het de ontwikkelaars van DONTNOD als geen ander om, middels relatief kleine werelden zoals een woonkamer of winkel, een enorm indrukwekkend en gelaagd verhaal neer te zetten. Er valt in Tell Me Why veel te ontdekken en je hebt als speler de mogelijkheid om keuzes te maken die diepe impact op de verhaalbeleving hebben. De wijze waarop DONTNOD met Tell Me Why creativiteit en symboliek weet in te zetten op het vertellen van een meeslepend en emotioneel verhaal en het bouwen van unieke characters, is in vele opzichten next-level.
De manier waarop het verhaal voor de Ronan tweeling zich ontvouwt, de mate waarin de characters door jouw keuzes levendiger worden en de gelaagdheid die je daarin kunt vinden maakt van Tell Me Why, voor mij persoonlijk, een verhalend meesterwerk.

XBNL-review van Tell Me Why (september 2020_

Dat uit alle games juist Tell Me Why gratis aangeboden wordt is wel te begrijpen. In Tell Me Why is één van de hoofdpersonen waarmee je speelt namelijk een transgender character. Je leert als speler het verhaal van Tyler Ronan kennen en ervaart op meeslepende wijze een deel van Tyler’s jeugd.

Mocht je Tell Me Why nog niet gespeeld hebben dan is dit het ideale moment om in te stappen. Het verhaal gaat over de hereniging van de tweeling Ronan en hun zoektocht naar herinneringen in de familiegeschiedenis. Gamers die psychologie in een game kunnen waarderen, zullen in Tell Me Why zeker aan hun trekken komen. De ontwikkelaars hebben namelijk een ingewikkeld psychologisch concept, het Rashomon Effect, op briljante wijze als gameplay element weten te introduceren. Het Rashomon effect beschrijft hoe een groep mensen allemaal eenzelfde gebeurtenis mee kunnen maken, maar dat iedere persoon deze op een andere manier kan herinneren. Ieder vanuit een ander perspectief en een andere (eigen) waarheid. Een interessant concept dat DONTNOD uitstekend in haar game heeft weten te verwerken.

Ga jij Tell Me Why spelen?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties