Er zijn nieuwe ontwikkeling in de overname van Activision-Blizzard. Lees je even mee?

De afgelopen dagen lijken stappen in het proces rond de overname van Activision-Blizzard in een stroomversnelling te raken. Vorige week werden de bokshandschoenen nog aangetrokken en gaven zowel Activision als Microsoft aan dat zij bereid zijn om naar de rechtbank te stappen als de overname geblokkeerd zou worden. Gisteren hebben we kunnen lezen dat belangrijke partijen in de VS de fusie mogelijk gaan ondersteunen.

Het voornaamste struikelblok in de deal van 69 miljard dollar is de populaire titel Call of Duty. De shooter is al meer dan een decennium één van de meest succesvolle games en PlayStation ziet deze titel dan ook niet graag in de stal van de concurrent verschijnen. Als we de advocaten van Sony mogen geloven dan lijkt het succes van PlayStation bovendien sterk samen te hangen met de succesvolle titel van Activision. Microsoft heeft hen eerder proberen gerust te stellen door Call of Duty voor een aantal jaar te garanderen, maar dat voorstel was volgens Sony ‘inadequaat op heel veel niveaus’. Afgelopen nacht is Microsoft met een nieuw voorstel gekomen en dat hebben ze direct maar even publiekelijk gedeeld.

Microsoft biedt aan om Call of Duty voor de komende 10 jaar op de PlayStation uit te brengen. Spencer geeft tevens aan de game naar Nintendo te willen brengen. Uit de tweet van Brad Smith (Vice Chair and President bij Microsoft) denken we op te maken dat Nintendo voor de deal open staat. Het is echter onduidelijk hoe Sony gereageerd heeft.

Persoonlijk vind ik het een bizarre deal! Dit gesprek zou niet gevoerd worden als Sony een studio, of de rechten van een IP, overneemt. Disney gaan we ook niet verplichten om Star Wars naar andere diensten te brengen. En wanneer Netflix een talentvol team weet in te lijven, gaat de serie ook niet naar HBO Max. Daarnaast, is Call of Duty over 10 jaar nog wel relevant? Of is Playstation dan nog wel relevant? En wat als het team zelf geen motivatie meer heeft om de zoveelste Call of Duty te maken?

Microsoft is al jaren met een lange termijn visie voor Xbox bezig en heeft hier flink in geïnvesteerd. Aan die visie zullen ze, als deze deal doorgaat, toe moeten voegen dat ze Sony de komende jaren gaan pamperen. Een mooie beloning voor een bedrijf dat vooral geïnteresseerd lijkt om games bij andere platformen weg te houden en innovatieve subscriptie modellen te dwarsbomen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments