Al maandenlang is de overname van Activision-Blizzard door Microsoft de talk of the town. Zo ook nu weer. Wat is er deze week aan de hand?

Mocht je onder een steen geleefd hebben, bij deze een korte inleiding: Microsoft wil Activision-Blizzard overnemen. Zij hebben 69 miljard hiervoor geboden. Activision-Blizzard vindt dat allemaal wel prima: ‘kom maar op met die zak geld’. Overheidsorganen controleren of deze overname tot een mogelijk monopoly voor Xbox (lees: Microsoft) kan leiden. Zoals gebruikelijk bij grote overnames worden verschillende scenario’s getoetst. Betrokken partijen kunnen argumenten aandragen waarom de overname ten goede van de consument is, of waarom deze schadelijk zou zijn.

Het overgrote deel van de gamesindustrie vindt het allemaal wel prima, maar bij team PlayStation (lees: Sony) daarentegen is het totale paniek. De belangrijkste multiplayer game (Call of Duty) die spelers aan het platform bindt gaat nu mogelijk naar de concurrent, met modder gooien en publiekelijk ‘huilie huilie’ als gevolg. De zorgen zijn begrijpelijk aangezien PlayStation, in tegenstelling tot Xbox, zelf vrijwel geen impactvolle first party multiplayer games bezit. En uit hun schrijven blijkt dat zij dus in grote mate afhankelijk is van andere partijen om liefhebbers van multiplayer games (en het netwerkeffect als gevolg) aan het platform verbonden te houden. Kortom, de nodige soap in de gamingindustrie en hypocriete verwijten over-en-weer, want Microsoft blijkt in deze situatie ook niet op haar mondje gevallen.

De kritische vragen zijn natuurlijk volledig terecht en onafhankelijke toetsing noodzakelijk, want het gaat hier over een monster overname van onvoorstelbare omvang! Goed dus dat er door overheidsinstanties mee gekeken wordt en volledig begrijpelijk dat een concurrerend platform als PlayStation haar best doet om deze overname tegen te gaan.

Veel speculatie

De deal wordt momenteel nog onderzocht en een aantal overheidsinstanties gaan een tweede onderzoeksfase in. Als onderdeel van deze fase kan bijvoorbeeld PlayStation kritische vragen stellen en waar nodig weerleggen. De verschillende juridische documentatie leidt tot wild gespeculeer en daar lijkt de CCO van Activision-Blizzard wel klaar mee. Dat de overname een ‘anticompetitive’ effect zou hebben is ‘absurd’, laat Lulu Cheng Meservey in een tweet weten.

De CCO voegt er aan toe dat het bedrijf met de overheidsinstanties blijft samenwerken, maar dat zij er niet over zullen twijfelen om de transactie te verdedigen, waarmee zij waarschijnlijk naar een gerechtelijke procedure hint.

Stevige woorden van de CCO die niet lichtzinnig opgevat moeten worden. Activision-Blizzard wil overgenomen worden en lijkt er alles aan te zullen doen om dit te realiseren. Voor hen staat er immers 69 miljard op het spel. Wat de houding van PlayStation in deze zaak betekent voor de doorgaans goede relatie tussen de twee is onduidelijk.

Een aantal scenario’s

Mocht de overname doorgaan dan zal dit tegen de zin van team PlayStation zijn, want alle Activision-Blizzard titels zullen vanaf dat moment waarschijnlijk onder de vlag van Xbox Game Studios uitgebracht worden. En daarmee ook de PR & marketing en exclusieve deals. Een aantal van de door PlayStation geschetste scenario’s zullen reden van zorg zijn. PlayStation lijkt de onderzoeksprocedure te gebruiken om afspraken te forceren, zoals het beschikbaar blijven van Call of Duty op het PlayStation platform.

Gaat de overname niet door dan zal er veel werk verzet moeten worden om de relatie tussen Activistion-Blizzard en PlayStation weer te herstellen. Daar lijkt veel voor nodig, want een partij van 69 miljard ‘bestelen’ is van een andere orde dan de relationele frustraties die bij het samen in elkaar zetten van een IKEA-kast komen kijken. En dat staat nog los van de imagoschade die het bedrijf momenteel aan het lijden is als gevolg van de houding die het in deze zaak neemt.

PlayStation verwijt Microsoft van alles na de overname te willen doen, wat zij echter zelf als bedrijf al jaren aan het doen zijn: games wegnemen of weghouden bij grote groepen gamers en krankzinnige exclusieve deals sluiten. De dubbele moraal die PlayStation in de Activision-Blizzard kwestie hanteert blijkt op weinig steun vanuit de gamesindustrie te kunnen rekenen. Hoe begrijpelijk hun argumenten ook zijn.

Hoe kijk jij naar deze overname? Denk jij dat de overname uiteindelijk goedgekeurd wordt? En is het niet voor iedereen beter als Call of Duty gewoon op de PlayStation beschikbaar blijft? Wat de uitkomst ook gaat worden. Voor alle partijen zal het beter zijn als deze zaak er snel op zit. Het wordt er namelijk niet gezelliger van.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties