Oftewel Marcus Fenix vertelt. Gears of War was, samen met Halo, de exclusieve franchise die de Xbox op de kaart wist te zetten. Na jaren afwezigheid keert de legendarische serie terug met een nieuwe trilogie, maar wat kunnen we verwachten en wat hebben we al gehad? Dat lees je hier!

Ik weet het nog als de dag van gisteren: 17 november 2006, de release van het langverwachte Gears of War. De Xbox 360 stond nog in zijn jonge dagen en ik had als 16-jarig pubertje een aantal maanden daarvoor een Xbox 360 gekregen met The Elder Scrolls Oblivion omdat ik mijn diploma had gehaald. Ik denk dat ik in de zomer van 2006 geen zonlicht heb gezien of ik moet de zonnestralen van Cyrodiil meetellen.

Maar ah fijn, Gears of War werd een ontzettende hype onder de gamers, want Microsoft had met ontwikkelaar Epic Games vooraf al goud in handen. Het concept was simpel, Gears of War was een third person shooter, die vol zat met bikkel op anabolen, met absurd gave guns (waarbij de lancer en diens chainsaw nog steeds de wereld verbijsterd achter laat) en die draaide op de Unreal Engine. Daarbij was het in die tijd nog eerder regelmaat dan uitzondering dat een ontwikkelaar een goed en bekend gezicht had die de community te woord stond.

marcus3[1]

Zo had Microsoft zelf Peter Moore, Ubisoft had Jade Raymond en Epic Games had Cliffy B (afgekort voor Cliff Bleszinski). Gears of War werd een groot succes en legde de basis naar een fantastische franchise, maar mocht je deze topgame en de daarop volgende delen niet gespeeld hebben of een frisse reminder nodig hebben, dan raad ik je aan om door te lezen. *Dit bevat spoilers!*

Proloog

Gears of War vind plaats op een planeet genaamd Sera. Deze planeet wordt bewoond door de mens die na een glorieuze periode in een burgeroorlog terecht zijn gekomen. De oorlog ontstond door de ontdekking van Imulsion, een vloeistof die in de beginjaren na de ontdekking nutteloos leek. Het was dokter Helen Cooper die ontdekte dat Imulsion gebruikt kon worden om goedkoop energie op te wekken en dit proces het Lightmass Process noemde. Al gauw stonden naties die veel Imulsion onder de voeten hadden tegenover naties die het minder goed hadden. Deze oorlog heette de Pendulum Wars. Tijdens de oorlog die 79 jaar duurde werd een partij die al jaren bekend bestond als de Coalition of Ordered Governments (ook wel bekend als de COG) officieel erkend.

Op een dag wordt Sera overvallen door een horde monsterlijke wezens die bekend staan als de Locust. In nog geen 24 uur wordt elke belangrijke stad op Sera aangevallen en is een kwart van de bevolking uitgeroeid. De mensheid probeert zich terug te vechten waarop de Locust reageert door 80% van de bevolking uit te roeien. De COG besluit hierop het recht in eigen hand te nemen en de Fortification Act te activeren. Deze wet zorgt ervoor dat men alle macht krijgt in de gebieden die de COG nog in handen heeft. De COG roept alle overlevenden op naar het Jacintha plateau te komen, de granieten muren zullen samen met extra veiligheidsmaatregelen de Locust tegen houden. Overlevenden die het plateau niet wisten te bereiken, maar wel wisten te overleven leven in verschrikkelijke condities, staan bekend als The Stranded.

Na tien jaar besluiten de Locust tot de aanval over te gaan en net op dat moment besluit hoofdrolspeler Marcus Fenix zijn post te verlaten. De reden dat hij AWOL gaat is een noodoproep van Adam Fenix, zijn vader die tevens wetenschapper is. Fenix komt helaas te laat om Adam te redden. Bij terugkomst op het Jacintho plateau wordt Marcus gevangen genomen en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens desertie. Hij ontloopt de doodstraf vanwege zijn heldendaden tijdens de Pendulum Wars. Jaren later verliest de COG steeds meer manschappen en komt men tot de conclusie dat ze iedereen nodig hebben: invalide, jong of ten dode opgeschreven. En dit is waar Gears of War echt begint.

Gears of War

Marcus Fenix wordt bevrijd door zijn beste vriend Dominic Santiago (Dom). Na zijn bevrijding wordt Fenix door zijn oude leidinggevende kolonel Hoffman direct gepromoveerd tot teamleider van een nieuw Delta Squad. Naast Dom krijgt Marcus de beschikking over zeurkous Damon Baird en oud footballspeler Augustus Cole. De groep wordt op missie gestuurd om een explosief te vinden en te ontsteken. Dit explosief zou de oorlog tussen de mensheid en de Locust drastisch kunnen veranderen. Vlak nadat het avontuur is begonnen ziet Marcus voor zijn ogen hoe Luitenant Minh Young Kim wordt doorboort door het zwaard van Generaal Raam. Raam blijkt de bevelvoerder van de Locust te zijn.

817768-gears-of-war-wallpaper

Een heftige reeks gevechten volgt met de Locust, maar uiteindelijk weet Delta Squad het explosief te vinden. Deze bevindt zich op een trein en nadat Marcus en Dom zich door de trein gevochten hebben, vinden ze een akelige verrassing: Generaal Raam. Na een hard en meeslepend gevecht weten Dom en Marcus te winnen van Raam en te ontsnappen door in een helikopter van de COG te springen. De trein rijdt met het explosief in het laatste fort van de Locust. Aan het einde van Gears of War lijkt de mensheid weer een kans te hebben en veilig te zijn.

Mijn conclusie: Gears of War was voor mij het begin van iets moois. Deze game wist een game die leek op een simpele third person shooter met opgeblazen anabolen een nieuwe dimensie te geven. Het verhaal wat zich op een andere planeet afspeelde, maar wat zoveel verwijzingen had naar de oorlog die toentertijd woedde in het Midden-Oosten en het feit dat de mensheid zichzelf kapot maakt met hun hebzucht naar macht, maakte deze game angstaanjagend realistisch. Maar ook de eigentijdse muziek en de fantastische one liners waren geweldig. Ik heb zowel de multiplayer als de singleplayer helemaal grijs gespeeld met Kevin, mijn Xbox maatje toen. Voor ik dit artikel begon hebben we het nog even over de ervaringen gehad die we toen voor onze kiezen kregen. Ik geef jullie hierbij de aankondigingstrailer van Gears of War Ultimate Edition met het nummer Mad World.

 Gears of War 2

In 2008 komt Gears of War 2 uit, de game begint op het moment dat de COG zijn leger aan het mobiliseren is. Het doel van de mobilisatie is om de Locust (waarvan gedacht werd dat ze dood waren) direct aan te vallen. Ondanks zware verliezen stuurt de COG meerdere eenheden naar de Locust tunnels, deze tunnels staan bekend als The Hollow. Delta Squad wordt vervolgens ook The Hollow ingestuurd en na pittige tegenstand van de Locust, ontdekken ze dat de Locust een gigantische riftworm aan het bouwen zijn. De Locust wil deze riftworm inzetten om alle grote steden die nog bewoond zijn te laten zinken. Ook de rotsen die Jacintho beschermen zijn een doelwit.

Delta Squad weet de riftworm echter te vernietigen en krijgen kort daarna het bevel om een verlaten legerbasis van de COG te verkennen. Hier krijgen ze te maken met onbekende wezens waar blijkbaar jarenlang experimenten mee zijn gedaan, maar ze vinden ook een achterdeur naar The Hollow via het Kadargebergte. Terug in een dieper gedeelte van The Hollow vinden ze pods waar mensen in zitten en Dom weet Marcus te overtuigen om ze te openen. Dom vermoed namelijk dat zijn vrouw (Maria die sinds Emergence Day werd vermist) er inzit. Dom vind Maria inderdaad, maar ze blijkt een schim van wie ze was. Door zware trauma’s is ze onherkenbaar veranderd en haar geheugen kwijt. Dom besluit dat dit geen leven voor haar is en schiet haar dood. Het is voor zowel Marcus als Dom het startschot om wraak te nemen en ze vallen het kamp van de Locust aan.

image

In het hart van The Hollows (dat onder Jacintha ligt) ontdekt Delta Squad dat de Locust in burgeroorlog is met de Lambent. De Lambent is een ras van de Locust dat zich heeft blootgesteld aan Imulsion. Marcus en zijn team nemen het moeilijke besluit om het leger van de Locust en de Lambent op te blazen ten koste van Jacintho. Terwijl Marcus en Dom de regio zoveel mogelijk vrij proberen te maken, vliegen Baird en Cole met de bom de tunnels in. Het gaat echter fout wanneer Lambent de bom vernietigd. Marcus besluit echter om met behulp van The Hammer of Dawn (een satelliet gestuurde laser) de Brumak op te blazen. De Brumak ontploft en Jacintho zinkt waardoor zeewater de tunnels van The Hollow vult en duizenden Locust en Labents wegspoelt. Op het laatst klinkt de stem van de Locust Queen die praat over legenden en na de credits horen we over een radio hoe Marcus om een evacuatie vraagt, Delta Squad heeft het dus overleeft.

Mijn conclusie: Gears of War 2 was voor mij de perfecte opvolger. De game wist emoties en het verhaal naar nieuwe hoogten te brengen. Vooral het moment waarop Dom eindelijk Maria vindt en zijn hart breekt zorgde voor een brok in m’n keel. Maar ook het feit dat Jacintho uiteindelijk toch tot zinken werd gebracht was heftig. Erg gelachen heb ik met Cole, die op een gegeven moment de Locust diste door hun communicatiesysteem over te nemen. Ook hier krijgen jullie van mij weer een fantastische trailer van de game.

 Gears of War 3

In september 2011 zag Gears of War 3 na een lichte vertraging het levenslicht. In de game beginnen spelers op een groot schip genaamd de CNV Sovereign. Delta Squad is ondertussen uitgebreid met twee dames, namelijk Anya Stroud en Samantha Byrne. Zonder enige vorm van aankondiging arriveert COG’s voorzitter Prescott. Deze vertelt aan Marcus dat hij belangrijke informatie heeft die hij met kapitein Michaelson wil bespreken. Op dat moment lanceren de Lambent een verrassingsaanval op de Sovereign, wat resulteert in de dood van Michaelson en een zwaargewonde Prescott. Die laatst genoemde geeft Marcus een code voor een disc die kolonel Hoffman heeft. Met zijn laatste adem verteld Prescott dat de vader van Marcus nog leeft maar gevangen genomen is op Azura, een COG basis. Marcus, Dom, Cole en Baird vechten zich een weg naar Anvil Gate Fortress, waar Hoffman’s materiaal ligt om de cd te ontcijferen. De soldaten van Hoffman voeren een veldslag met de Locust en de Lambent (die blijkbaar vriendjes zijn geworden).

Nadat de cd eindelijk ontcijfert is ontdekt Marcus dat Azura beschermt wordt door een systeem van orkanen, dit betekent dat Azura alleen toegankelijk is met een onderzeeër. Aan de hand van oudgediende Dizzy Wallin (Dizzy hielp Delta Squad aan een auto in GoW 1) vinden ze een onderzeeër, maar helaas heeft deze geen Imulsion. Op aanraden van Dom gaan ze naar Mercy, een verlaten dorp in de buurt. In Mercy blijken de bewoners echter te veranderen in Lambent. Tijdens de extractie worden de Gears bijna overlopen en Dom offert zichzelf op en sterft, maar niet voor hij alle Lambent in het dorp heeft meegenomen.

Gedesillusioneerd zetten Marcus en zijn team hun zoektocht naar Imulsion voort. Ze komen terecht in de stad Char. Hier ontmoeten ze Griffith, de leider van een groep Stranded. Ondanks zijn afkeer voor de COG beveelt Griffith de Gears om een levering Imulsion in de buurt op te halen. Deze ligt in vijandelijk gebied. Nadat Delta Squad eindelijk de brandstof heeft gevonden worden ze aangevallen door de Locust onder aanvoering van Locust Queen Myrrah. Het team van Griffith krijgt te maken met grote verliezen, maar het lukt de Gears om al vechtend de onderzeeër klaar te maken voor gebruik.

gears-of-war-3-wallpaper-hd-1

Nadat het team in Azura is aangekomen leren ze dat Azura een schuilplaats is voor de elite. Adam Fenix, de vader van Marcus, neemt contact op met zijn zoon en vertelt hem dat hij gevangen wordt gehouden in de toren van Azura’s hotel. Al vechtend weet Delta Squad hem te bereiken. Hier leert men dat Adam een apparaat heeft ontwikkeld waarmee alle Locust en Lambents uitgeroeid kunnen worden. Adam had met Queen Myrrah samen gewerkt om de radiogolven van het apparaat zo te maken dat de Lambent zouden sterven en de Imulsion de mens aan zou tasten. Adam deed er echter te lang over en maakte Myrrah ziedend. Net na deze onthulling arriveert de Queen met haar troepen. Terwijl Delta Squad vader Fenix verdedigt, krijgt Marcus van zijn vader te horen dat deze zichzelf met Lambent bloed heeft ingespoten om zijn machine te testen. Adam blijkt de machine aan te hebben gezet en terwijl deze begint te pulseren, neemt Adam afscheid van zijn zoon. Hierna volgt een explosie die het hotel achterlaat als ruïne. Boven de chaos stijgt Myrrah uit, die beledigingen over Adam begint op te noemen. Marcus pakt hierop Dom’s oude commando mes en steekt haar op een fatale plek. Kort hierna begint de machine opnieuw te pulseren, waarna een radiogolf over heel Sera wordt verspreid en alle Locust en Lambents hun dood vinden.

Aan het einde van de game zien we een rouwende Marcus die aan Anya vraagt wat de mensheid nu nog heeft. Anya stelt hem gerust en verzekert Marcus dat door de offers die Dom, Adam en de andere soldaten van de COG hebben gedaan, de mensheid weer een toekomst hebben gegeven.

Mijn conclusie: Gears of War 3 was een prachtig einde van een fantastische trilogie. Ik heb er op teruggekeken als een hard, maar ook komisch en tof avontuur. Alles klopt aan de games: de wapens, de karakters, de muziek, de omgevingen, you name it. De dood van Dom kwam onverwacht en op dat moment merkte ik wat voor band je als gamer op kan bouwen met je favoriete gamehelden. Ik sluit deze conclusie af met een schitterende trailer van Gears of War 3.

Gears of War 4

Maar hoezo gaan we nu naar Gears of War 4 en niet naar Judgement, hoor ik je denken. Gears of War Judgement was een game die niet behoorde tot de officiële trilogie en had eigenlijk niet de kwaliteit die een echte Gears of War had. Mocht je de games willen gaan spelen, dan kun je Gears of War Judgement rustig laten liggen.

Gears of War 4 zal 11 oktober 2016 in de winkels liggen en speelt zich 25 jaar na Gears of War 3 af. De game wordt gemaakt door The Coalition (voorheen Epic Games). In de game zullen wij in de schoenen stappen van JD Fenix, de zoon van Marcus en Anya. Tijdens de game zal JD bijgestaan worden door Kait Diaz en Del Walker. De game speelt zich af over een periode van 24 uur en vertelt dat JD en Del AWOL zijn gegaan en wat de gevolgen daarvan zijn. De COG heeft een soort van eigen staat opgericht omdat de radiogolf uit Gears of War 3 niet alleen alle Locust en Lambent heeft vernietigd, maar ook de fossiele brandstoffen met de dood van nog meer mensen als gevolg.image

Door de catastrofale geschiedenis heeft de COG grote muren om de steden heen gebouwd om de laatste mensen op Sera te beschermen. De COG maakt zich zelf echter ook schuldig aan gedrag dat niet binnen de gedragsregels van een leger hoort. Tijdens hun AWOL periode lopen JD en Del tegen Kait aan, die bij een groep genaamd de Outsiders hoort. De Outsiders is een groep mensen die weigert om volgens de regels van de COG te leven, met als gevolg dat ze buiten de muren van de steden leven en aangevallen worden door de monsters uit de Gears of War 4 trailer.

Volgens producer Rod Ferguson is de COG net een bezorgde ouder die het leven en veiligheid willen behouden. De Outsiders is echter een groep die daar expres van afstapt omdat zij geloven dat het alleen waard is om te leven als men vrij is. ”We wilden de Outsiders eerst als een soort hippiebeweging neer zetten, maar toen wilden we ze toch wat meer diepte geven en besloten we ze neer te zetten als een soort motorgang uit de jaren 70” aldus Ferguson.

Gameplay trailer

Uiteraard zal Gears of War 4 niet alleen draaien om een gevecht tussen de Outsiders en de COG. In Gears 4 krijgen we namelijk te maken met een nieuw ras genaamd The Swarm. Waar deze vandaan komen is onbekend, maar na de oorlog waren er zoveel Locust om te begraven dat velen in massagraven werden gegooid. JD vermoedt dat dit er iets mee te maken heeft.  Daarnaast gaf IGN First deze week een trailer uit waarin nog een vijandelijk ras werd geïntroduceerd genaamd DeeBees. De DeeBees is een leger robots waar je het als speler tegen op moet nemen, het gerucht gaat dat deze metalen klaphelmen zijn gemaakt door Damon Baird. Daarnaast zien we in de trailer een oude Marcus die meevecht.

Verwachting: Ik kan natuurlijk nog geen conclusie geven over deze game, maar ik kijk er zeker naar uit om Marcus na ruim zes jaar weer te zien en een nieuw verhaal van Gears of War in te duiken. Eén ding weet ik zeker: The Coalition en Microsoft Studios hebben weer goud in handen. Ik hoop dat we vanaf Gamescom meer informatie over deze aankomende blockbuster kunnen krijgen, uiteraard hoor je het dan van ons en vergeet niet te genieten van de trailer hier onder.

 

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments