Microsoft heeft Activision-Blizzard overgenomen, maar de rechten met betrekking tot cloud gaming liggen bij Ubisoft. Hoe zit dat precies?

Na bijna twee jaar van onderzoek en rechtszaken, is vandaag bekend geworden dat Microsoft het bedrijf Activision-Blizzard overneemt. De overname werd definitief gemaakt, nadat vanochtend de Britse waakhond CMA akkoord heeft gegeven. Aan de overname zit wel een voorwaarde, namelijk dat de Amerikaanse techgigant de rechten voor cloud gaming aan Ubisoft zou overhandigen. Met andere woorden, de games van Activision-Blizzard die op console uitkomen daar beslist Microsoft/Xbox zelf over. Het streamen van deze games ligt in handen van Ubisoft.

In een persbericht dat vanavond gepubliceerd is, laat Ubisoft weten dat ze de cloudstreamingrechten hebben verkregen voor Call of Duty en alle andere huidige Activision-Blizzard games, evenals die die in de komende 15 jaar worden uitgebracht. Chris Early, de SVP (Strategic Partnerships & Business Development bij Ubisoft), speelde een cruciale rol in de onderhandelingen. In een interview met Ubisoft laat hij weten wat Ubisoft+ abonnees kunnen verwachten nu de overname is afgerond.

Belangrijke rol voor Ubisoft+

Early laat weten dat het overnemen van deze rechten Ubisoft in staat stelt om Activision Blizzard-games zoals Call of Duty naar Ubisoft+ te brengen, evenals het verlenen van de streamingtoegang van deze games aan cloud gaming-bedrijven, serviceproviders en consolefabrikanten. Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat hiermee de toegang vergroot wordt voor meer spelers via streamingservices. Early:

We zijn altijd een technologisch vooruitstrevend bedrijf geweest en we geloven dat we differentiatie en concurrentievoordeel voor onze producten kunnen creëren door technologie toe te voegen aan de games zelf. We zijn al lange tijd actief in de streamingruimte en dat is een van de redenen waarom Microsoft naar ons toe kwam; we waren de eerste studio waarmee Google samenwerkte voor Stadia; het eerste bedrijf waarmee Amazon samenwerkte voor Luna; en we zijn al jaren partners met NVIDIA GeForce Now. Voor Microsoft was het logisch dat als iemand bekend zou zijn met de ruimte en zou weten wat de waarde zou zijn voor streaming, dat wij dat zouden zijn. En wij zagen ook de waarde

Chris Early, Strategic Partnerships & Business Development bij Ubisoft

In reactie op de vraag welke games zijn inbegrepen in de deal, laat Early weten dat alle Activision Blizzard-games en alle games die Activision Blizzard in de komende 15 jaar zal uitbrengen. De deal ook alle DLC, inclusief in-game content en downloadbare DLC-pakketten, uitbreidingen en add-ons.

In het interview is Early ook gevraagd waarom de deal exclusief is in sommige delen van de wereld maar niet in andere?

Om goedkeuring te krijgen voor de overname, moest Microsoft de goedkeuring van regelgevende instanties in een aantal delen van de wereld zoeken. Elk lokaal regelgevend orgaan had een verschillende set voorwaarden waaronder ze Microsoft de transactie zouden laten uitvoeren. In de Europese Economische Ruimte vereiste de Europese Commissie dat Microsoft cloudstreamingservices moest toestaan om iedereen die de games in dat grondgebied bezit, de Activision Blizzard-games gratis via streaming te laten spelen. Bijvoorbeeld, een bedrijf in Frankrijk kon naar Microsoft komen en zeggen: ‘Ik wil de gameplay van Call of Duty streamen naar mensen die Call of Duty al hebben,’ en Microsoft is verplicht om die rechten gratis aan dat bedrijf te licenseren, zodat spelers games kunnen streamen die ze al bezitten. Dit staat bekend als “bring your own game”, en dat is waarom de rechten niet-exclusief zijn in sommige regio’s.

Chris Early, Ubisoft

De games zullen dus via Ubisoft+ te streamen zijn. Op de vraag waar de games van Activision Blizzard in de toekomst nog meer beschikbaar zullen zijn om te streamen, laat Early weten:

Dat is iets wat we in de loop der tijd zullen zien en zal evolueren. Onze verwachting is dat ze beschikbaar zullen zijn op Ubisoft+. We hebben ook de rechten om ze individueel aan bedrijven te licenseren. Misschien is er ergens ter wereld een bedrijf dat die rechten wil licenseren en deze wil toevoegen aan de streamingdienst die ze hebben, of een nieuwe streamingdienst wil opstarten. Ik denk dat dit deel zal uitmaken van het plezier van hoe streaming zich in de komende 15 jaar of meer zal ontwikkelen. Ter verduidelijking, alle games die de komende 15 jaar van Activision Blizzard uitkomen en de games die nu bestaan, hebben we die streamingrechten voor altijd. Dus zelfs nadat de voorwaarden van deze deal aflopen, zullen we nog steeds die rechten hebben en kunnen we die games aan mensen en bedrijven over de hele wereld blijven aanbieden, dus er zijn veel mogelijkheden.

Wanneer spelers de games via Ubisoft+ kunnen spelen is nog onbekend: ‘Nu de deal gesloten is, kan het operationele aspect beginnen op te starten’, laat Early weten.

Kortom, Ubisoft+ krijgt een belangrijke rol. De vraag die echter bij mij speelt: komt Ubisoft+ naar Xbox Game Pass? Wat denken jullie?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties