Hoe vet is het om een controller in je Windows tablet te steken en je Xbox games daarop spelen? Waar je ook maar bent, zolang je Xbox ergens in het netwerk hangt kun je overal in huis gamen. En het leuke is dat het nu al gewoon mogelijk is!

We hebben er al het één en ander over gehoord, het streamen van games naar Windows 10 vanaf de Xbox One. Op het Microsoft Build event hebben we het zelfs mogen zien. Microsoft is verder niet al te scheutig met updates rondom deze feature en dat is jammer, want het is nu dus al gewoon mogelijk. Je hebt een paar dingen nodig, maar dan kun je gewoon direct aan de slag.

De functionaliteit komt pas officieel in het najaar uit, maar Microsoft heeft de optie al wel beschikbaar voor previewers. Dat klinkt misschien spannender dan het is want de Windows 10 Preview, die je onder andere nodig hebt, kun je gewoon gratis van Microsoft krijgen en ook voor het Xbox One Preview Program kun je door vrienden worden uitgenodigd.

Wat heb je nodig?

Ok, dit is wat je nodig hebt:

  • Windows 10 Preview. Nadat je je hebt aangemeld voor het Windows Insider programma op insider.windows.com kun je Windows 10 Insider Preview gratis downloaden en installeren. Als je Windows 8 een beetje fatsoenlijk kunt draaien, dan kan je Windows 10 ook prima draaien. Aangezien het om een preview versie gaat, kun je het beter naast je huidige Windows installeren d.m.v. dual boot (zie hier hoe dat moet) of op een apparaat waar je niet primair van afhankelijk bent.
  • Xbox Preview Program. Je moet lid zijn van het Xbox Preview Program. Hiervoor kun je jezelf niet aanmelden, maar moet je een invite krijgen van een vriend. Je vriend kan je uitnodigen in zijn Xbox Preview Dashboard app via de pagina Vrienden uitnodigen. Mocht je geen vrienden hebben (awww) dan kun je mij altijd vragen via een direct berichtje (gamertag: YelloFruit). Meer informatie over het preview programma vindt je hier.
  • Xbox One controller en micro-USB-kabel. De eerste zul je ongetwijfeld hebben, voor de tweede kun je een willekeurige USB naar micro-USB-kabel gebruiken. Standaard krijg je een heel kort kabeltje bij je Xbox geleverd, maar je kunt ook die van je telefoon gebruiken (is over het algemeen ook USB naar micro-USB).

Als dit geregeld is, dan is het alleen nog een kwestie van configureren.

Let op! Streamen werkt niet over het internet, je zult dit dus in je eigen netwerk moeten doen. Je Xbox en het Windows 10 apparaat moeten op hetzelfde netwerk zitten.

Xbox One instellingen

Ga naar je Xbox One settings en kies daar voor Preferences onder Console.

Je ziet nu de optie om game streaming aan te zetten met Allow game streaming to other devices (beta). Deze vink je aan. That’s it!

allow streaming beta

Windows 10 Xbox app

Ga binnen Windows 10 naar de Xbox app, deze is standaard geïnstalleerd en log in met je Xbox Live account.

xbox app 1

2015-07-03 21_41_24-xbox app 1.png - Windows Photo Viewer

klik in de linkerbalk op het console icoontje om een overzicht te krijgen van alle Xbox One consoles in je netwerk.

Zorg er de eerste keer voor dat je Xbox aan staat, je zult hem dan in de lijst zien en je kunt er dan verbinding mee maken. Zodra je één keer verbinding hebt gemaakt kun je je Xbox hier op afstand aan- en uitzetten.

xbox app 2

Je zult uiteindelijk een scherm zoals hierboven moeten krijgen en je ziet dus dat je nu kunt streamen. Zorg er wel voor dat je een Xbox One controller middels een kabeltje hebt aangesloten.

making connection

Tips

Je kunt nu op volle toeren gamen op Windows 10. Hoe beter je netwerk en wi-fi hoe hogere streamkwaliteit je kunt kiezen. Let er wel op dat er een hele kleine vertraging op de lijn zit, racegames zijn daarom af te raden, maar RPG’s als The Witcher zijn uitstekend te doen! Ook wel goed om te weten: de grote X-knop werkt niet. Hiervoor zul je in de Xbox app op de X-button bovenin moeten klikken/drukken. Het voelt stupid aan en hopelijk wordt het gauw gefikst.

streaming proof

streaming eindresultaat

En wat vinden we er van?

Hierboven dan nog even het levend bewijs. Hoewel de functionaliteit in preview is en het pas in het najaar uit gaat komen vind ik het al bijzonder goed aanvoelen. Wat me opvalt is dat de kwaliteit gewoon goed is. Niet helemaal dezelfde resolutie als op de One, maar ontzettend goed voor een dergelijke stream.

Het gemak waarmee het ingesteld is, niet altijd vanzelfsprekend voor Microsoft, mag ook wel benoemd worden. Het enige wat ik nu mis is de X-knop, die niet werkt. Verder mag het Xbox team gerust verder schroeven aan het verbeteren van de stream-kwaliteit en verminderen van de lag, maar mij hoor je nu al niet klagen.

Ik zou het ook vooral willen aanraden om eens te proberen. Laat ons in elk geval weten of het jou ook is gelukt en wat je er van vindt.

 

 

Abonneer
Abonneren op
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Tom
Tom
7 jaren geleden

Klinkt goed! Ben alleen geen lid van xbox preview program, wacht liever tot de kinderziektes er uit zijn.

Jeffrey
7 jaren geleden
Reply to  Tom

Het werkt nu al behoorlijk goed, niks wat je er van weerhoud om het niet te doen als je het toch al van plan was. Xbox Preview Program kan ik je aan helpen…

Tom
Tom
7 jaren geleden
Reply to  Jeffrey

Ik doe je wel een berichtje, kan nooit kwaad.