Apple heeft haar beleid aangepast, waardoor het (weer) mogelijk moet gaan worden om via apps onder andere games te gaan streamen.

Het was een hot topic in 2021 en 2022, de zaak tegen Apple onder aanvoering van Epic en met brede steun vanuit de gamesindustrie. Apple had destijds een verbod gelegd op apps in de Apple Store waarmee consumenten in-app aankopen zouden kunnen doen. Zo werd het ineens niet meer mogelijk om Fortnite via Apple-devices te spelen. De restricties die Apple oplegde troffen echter ook Xbox-gebruikers, onder andere doordat het niet meer mogelijk werd om Xbox games via iPad en iPhone te streamen. Uiteindelijk hadden zowel Microsoft als Epic hiervoor een omweg gevonden door xCloud via een browser te laten draaien op Apple apparaten, maar dat was en is natuurlijk verre van ideaal.

Recente ontwikkelingen in een rechtszaak tegen Apple, lijken er toe bij te dragen dat de techgigant haar beleid aan het aanpassen is. In een blogpost van Apple (25 januari 2024) lezen we dat er diverse veranderingen op komst zijn.

Vandaag introduceert Apple nieuwe opties voor hoe apps wereldwijd in-app ervaringen aan gebruikers kunnen leveren, waaronder het streamen van games en mini-programma’s. Ontwikkelaars kunnen nu één enkele app indienen met de mogelijkheid om alle spellen aan te bieden die in hun catalogus worden aangeboden.

Blogpot Apple (25 januari 2024)

Ontwikkelaars kunnen vanaf nu dus weer apps indienen bij de App Store die games kunnen streamen. Dat betekent dat Xbox Cloud Gaming, maar ook bijvoorbeeld NVIDIA GeForce Now en andere diensten, binnenkort een eigen app beschikbaar zullen hebben via de App Store van Apple.

De aanpassing die Apple maakt is natuurlijk goed nieuws voor Microsoft en Xbox. Microsoft is er namelijk op gebrand om Xbox Cloud Gaming in handen te krijgen van meer gebruikers. Zo is ondersteuning voor het streamen van games afgelopen jaren uitgerold naar een verscheidenheid aan platforms en apparaten. Je kunt Xbox Cloud Gaming streamen via een Android-smartphone of -tablet, of via Samsung-tv’s. Apparaten zoals de Logitech G Cloud zijn gemaakt met het streamen van games in gedachten, inclusief via Xbox Cloud Gaming. De lijst is inmiddels eindeloos en dat is ook nodig. Het is namelijk voor Microsoft belangrijk dat zij met grote partijen zoals Apple kunnen samenwerken, waardoor zij meer potentiële spelers kunnen bereiken.

Het opheffen van de restricties door Apple maakt de weg vrij voor Microsoft om Xbox-diensten weer via de App Store aan te kunnen bieden. Of, en wanneer, de Xbox streaming app weer in de App Store beschikbaar komt is nog niet bekend. De restricties zijn per direct opgeheven, dus het is nu aan Microsoft om een app bij Apple aan te bieden.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties