Deze week is Microsoft gestart met het testen van de streamingservice xCloud op Windows 10 pc’s. Werknemers bij Microsoft mogen al met de preview-versie aan de slag. Benieuwd hoe het er uit komt te zien?

Vanaf januari mogen Nederlandse Xbox Insiders officieel aan de slag kunnen met xCloud. Die proef beperkt zich tot Android-platformen. Net als voor Android wordt er op Windows 10 met een losse app gewerkt die op dit moment de naam Xbox Game Streaming draagt. The Verge heeft van Microsoft de eerste screenshots hiervan ontvangen.

De conclusie die je op basis van de onderstaande screenshots hebt getrokken is dat het qua interface en uiterlijk veel weg heeft van de Android versie. Je hebt twee smaken als het gaat om het streamen van games via deze app. De eerste optie is dat je via de Azure servers van Microsoft zelf streamt, waarbij je met een Netflix achtige interface door de beschikbare bibliotheek aan games bladert. Dit draagt de noemer xCloud, en ook als je helemaal geen console van Microsoft bezig heb je straks toch toegang tot een bibliotheek aan games. xCloud wordt namelijk later dit jaar in combinatie met Game Pass aangeboden.

De andere optie is console streaming, waarbij je eigenlijk hetzelfde ziet als wanneer je gewoon achter de tv zit. Met console steaming wordt je echter niet beperkt tot je thuisomgeving, ook op afstand, even afhankelijk van je verbinding, werkt het prima, is mijn ervaring.

Wanneer ook de rest van de wereld er van kan genieten is op dit moment nog niet duidelijk. Ik denk dat het een kwestie van een paar maanden is. Als het zover is moet je beschikken over het volgende als je ermee aan de slag wilt:

  • Een tablet-pc, laptop of pc met bluetooth ondersteuning
  • Xbox One controller met bluetooth ondersteuning, let op het stuk plastic rond het Xbox logo in het onderstaande screenshot
  • Ondersteuning voor de PS4 controller volgt dit jaar
  • Een Microsoft account en een registratie als Xbox Insider voor de preview-versie van de app
  • Een (redelijk) goede internetverbinding

Ik kijk erg uit naar de dienst, maar ik ben heel benieuwd hoeveel ik het in de praktijk zal gebruiken. Zit jij er op te wachten? Voor in het OV, of wellicht als de tv in de woonkamer wordt bezet? Ik hoop met name dat xCloud een gouden greep blijkt voor gamers die nog geen console thuis hebben staan. Later dit jaar gaan we het allemaal meemaken.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Dynko
Dynko
2 jaren geleden

En als je nou zo’n dongel hebt voor Bluetooth? Kan ’t dan ook?