Microsoft geeft zelf aan dat 2015 hun beste najaar is in de geschiedenis van de Xbox. Dit niet alleen door de vette exclusives die deze maanden uitkomen (of uit zijn gekomen), maar ook de third parties doen aardig hun best om hele mooie games neer te zetten voor alle spelers. Vandaag een uitgebreid interview met Aaron Greenberg, over de ‘holiday season’ 2015 (begint in USA al eind oktober en gaat door tot en met Kerst), de aankomende backward compatibility en nog veel meer.

Holiday Season 2015

Volgens Greenberg is het voor Xbox een geslaagd holiday season geweest als de fans gelukkig zijn, er komen heel veel grote releases aan. Deze releases helpen zeker mee aan het geluk van de gamers. Halo 5 is net uitgekomen (natuurlijk één van deze grote releases) ook Rise of the Tomb Raider en Gears of War vallen in dit rijtje. Ook zijn er natuurlijk de third parties die bezig zijn met hele grote games. Fallout 4 staat al klaar en naast Star Wars Battlefront krijgen we ook nog eens Call of Duty: Black Ops III. Xbox zelf houdt het winterseizoen natuurlijk ook bij met het aantal verkochte games, wat de gamers zeggen van de games en het aantal gamers dat ook daadwerkelijk deze games speelt.

It is the greatest games lineup I’ve ever seen at one place in time.

De vraag of we 2015 mogen gaan vergelijken met 2007 werd overduidelijk positief beantwoord. Greenberg vindt 2007 het beste jaar tot nu toe. Nog steeds denken we 8 jaar later terug aan het fantastische 2007 (met onder andere Halo 3 en Assassin’s Creed) en als het aan Greenberg ligt wordt 2015 net zo’n geslaagd jaar. Hij ziet ons later al op de bank zitten en terug denken aan het fantastische 2015. Want naar Greenbergs woorden ”It is the greatest games lineup I’ve ever seen at one place in time.” Halo 5 wordt gezien als de hoofdact van het jaar 2015, hij durfde zelfs te zeggen dat hij Halo 5 de beste Halo vindt tot nu toe. Nu moet ik dat nog met mijn eigen ogen zien want Halo 3 was toch echt wel fantastisch.

halo5headerlockespartan

Halo 5 als beste game ooit

Qua verkoopcijfers hoeft Halo 5 niet de beste game ooit te worden, maar op gebied van game content kan dit natuurlijk zeker geen kwaad. Volgens Greenberg is Halo een hele speciale franchise, fans kunnen jaren wachten op een nieuwe game en dit vinden ze niet erg. Het gaat hen vooral om de content en de verbeteringen, in plaats van dat er ieder jaar een nieuwe game uit komt die nog een behoorlijke dosis kritiek krijgt (kuch… Assassin’s Creed). Bij Halo is het niet alleen de game, er is een heel universum waarin het verhaal zich afspeelt. Greenberg vindt dat Halo voor de game-industrie is wat Star Wars voor de film-industrie is. De wereld rondom de game is zo groot dat het direct begint te kriebelen zodra je de campaign speelt. Er is niets wat te vergelijken is met Halo in de game wereld, zeker Halo 5 gaat dit benadrukken. Greenberg heeft zelf alle Halo games gespeeld en vindt dat Halo 5 toch iets heel nieuws is, hij heeft zoiets speciaals nooit gezien of gespeeld.

Ook is het team nog druk bezig met Fable Legends en Gigantic. Er is weinig nieuws op dat gebied, Xbox wil rustig aan doen met het produceren van deze games. Momenteel is er een gesloten beta waar het spel dusdanig verbeterd wordt tot de games een open beta aan zouden kunnen. Er wordt dus volop gewerkt aan deze games, maar wat meer achter de schermen. Hiermee hoopt Xbox dat de games bij de open beta al in een heel ver stadium zal zijn en de verbeteringen wat kleiner zullen blijven. Meer nieuws over Fable Legends en Gigantic moet dus nog even wachten.

giganticheader
Gigantic
Is Xbox beter dan de rest?

Tegenwoordig is er natuurlijk ontzettend veel competitie in de game-industrie. Xbox was altijd al groot op het gebied van multiplayer, hier wil Microsoft zeker mee doorgaan. Ze zijn het platform met de meeste exclusives einde 2015 en dit speelt ook een hoofdrol bij Microsoft.

We’ll continue to be where most of the multiplayer gaming continues to happen. And that will largely be driven by the lineup of games that we have.

Momenteel worden de meeste games verkocht in het genre ”shooter”. Hier speelt Microsoft als een razende op in. Ze hebben meerdere grote exclusives op dit gebied en ook de third party shooters kunnen op de Xbox gespeeld worden. Hiermee wil Microsoft een competitief voordeel hebben op zijn tegenstanders. Als de gamers vragen om meer shooters zal Xbox dit ook aanbieden, zo willen zij de grootste zijn in de huidige markt. Natuurlijk heeft Xbox wel een behoorlijke misser gemaakt met de DLC deal van Black Ops III. Greenberg laat weten dat dit voor de Xbox niet zal uitmaken. Uiteindelijk krijgt Xbox ook álle content van de game, dus hiervoor hoef je het niet te laten. Ook ligt de focus meer op de grote diversiteit aan titels die de Xbox met zich meebrengt deze winter, waarvan 7 grote exclusives. Om deze games te kunnen spelen heb je wel een Xbox nodig. Uiteindelijk zullen er veel gamers op andere consoles Black Ops III spelen, wat alleen maar goed is voor de industrie. Maar voor de speciale games zul je toch voor Xbox moeten kiezen.

Ook al heeft Sony besloten om de prijs van de PlayStation 4 te verlagen, zal dit niet te veel schade doen aan Xbox. Gamers kopen over het algemeen een console om de games die er op te spelen zijn, nu Xbox een grote voorsprong heeft op het gebied van exclusives zal dit voor Xbox geen probleem worden. Er zijn altijd markten waar de één beter verkoopt dan de ander, zo zal dit altijd blijven. Daar speelt Xbox op in door meerdere ”value packs” aan te bieden. Hiermee koop je voor een aantrekkelijke prijs een console én grote game, om thuis direct aan de slag te kunnen.

Backwards-comp

Backward Compatibility

Ook de backwards compatibility geeft de Xbox een enorm voordeel (zoals we vorige week al lieten weten). De console zal de enige zijn waarbij deze service mogelijk is (naast Nintendo consoles dan). Bij de release op 12 november zijn er meer dan 100 games die gratis te spelen zullen zijn voor degenen die de games al hebben liggen. Naar woorden van Greenberg:

I think it’ll be tremendous.

Er zijn nog tientallen miljoenen spelers die heel actief op hun Xbox 360 spelen en wachten op een goede reden om over te stappen op een Xbox One. Er wordt verwacht dat een deel van deze spelers deze winter zal overstappen naar de Xbox One. Dit kan zijn door de backward compatibility, bijna alle 360 favorieten zullen vanaf 12 november speelbaar zijn op de One. Hiermee heb je alle games die je met je zuurverdiende geld hebt gekocht ook op de nieuwe console zonder er iets voor te hoeven doen. De kans is er ook dat er spelers zijn die willen afwachten hoe Halo het doet op de Xbox One, want ze willen de andere Halo titels niet laten verstoffen terwijl Halo 5 misschien niet fantastisch blijkt te zijn. Hier heeft Microsoft al op in gespeeld door de Master Chief Collection uit te brengen. Maar als dat nog niet voldoende reden was zal Halo 5 dat nu wel zijn.

Op 12 november komen de eerste backward compatible titels naar de Xbox One. Er is al een deel van de lijst vrijgegeven, maar dat is nog lang niet alles. Deze games zullen voor een deel allemaal Xbox exclusives zijn. Er zijn gelukkig ook een heleboel third party games die we kunnen terugvinden in de lijst. Nog niet alle producenten hebben hiermee ingestemd, dus als je een bepaalde game graag in de lijst wil zien, moedig Xbox dan aan om er bij de producent om te vragen. Hoe meer gamers aangeven dat ze de game graag terug willen zien in de lijst, hoe groter de kans is dat de producenten dit daadwerkelijk doen. Alle software bestaat al, dus de producenten hoeven er zelf niets meer aan te doen. Met één druk op de knop kan een game zo backward compatible worden.

Xbox_Backward_E3

Fanfest

Om de fans betrokken te laten worden met de Xbox worden zijn er al meerdere fanfests georganiseerd. Hier laat Xbox spelers tijdens de E3 en Gamescom meegaan met het team om te kijken wat er zoal achter de schermen gebeurt. Sony houdt aan het einde van dit jaar de ”Sony Experience” om zo de aandacht op zichzelf te leggen aan het einde van het jaar.

We’re focused on the fans and they continue to be at the center of everything that we do.

Microsoft gaat niet iets speciaals organiseren, maar zal bezig blijven met de huidige fanfests. Hierdoor willen ze de relatie tussen de gamers en de producenten zo goed mogelijk houden. Het hele team is betrokken om fans een geweldige ervaring te geven met de Xbox.

Xbox zet alles op alles om een fantastische game ervaring te genereren voor de spelers. Ook krijgen we de tv shows van Halo en Quantum Break die nu worden gemaakt. Holiday season belooft een ontzettend mooi seizoen te worden voor de gamers van Xbox. Niet voor niets is Aaron Greenberg zó positief over de komende tijd. Ik ben benieuwd of alles uit gaat komen zoals Greenberg vertelde, want als hij gelijk heeft wordt de winter van 2015 een geweldige tijd voor de gamers op de Xbox One.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments