Elke dag zijn er wel nieuwe updates van games, apps of het besturingssysteem. De Xbox lijkt net een telefoon. We worden met zoveel nieuwe dingen om de oren gegooid, maar een simpel schermpje openen is blijkbaar iets teveel gevraagd. 

Ik ben iemand van de vooruitgang. Ik gebruik al jaren geen schijfjes meer. Een iPhone zonder ouderwetse jackplug vind ik prima en ik ben ingeschreven bij zo’n beetje elke preview program die er maar te vinden is. Toch, als ik de Xbox aangooi, snak ik wel eens naar die goede oude 360-tijdperk waar je een schijf er in kwakt en de game gewoon opstart.

De Xbox is niet alleen qua hardware steeds meer op een pc gaan lijken, maar ook qua gebruik. Ondertussen draait de console zelfs op Windows 10 en zijn Windows-apps ook te gebruiken op de Xbox. Naast de hele shitload aan apps die we nu over ons heen krijgen komt Microsoft ook wekelijks met nieuwe updates voor het platform, vaak met nieuwe features.

Cortana maakt spraakcommando’s onbruikbaar

De laatste echte grote update was de anniversary update afgelopen zomer waarmee we een nieuw dashboard kregen en andere nieuwe features zoals achtergrondmuziek, Windows apps, Facebook vrienden zoeken en Cortana, de digitale assistente. Die laatste is helaas niet zo behulpzaam als de functie doet vermoeden, zeg maar gerust nutteloos.

bn-oi975_cortan_p_20160606210418

“Xbox, record that” gebruikte ik regelmatig en het werkte uitstekend. Nu is Cortana de baas over mijn spraakcommando’s. Als ik dan “Hey Cortana, record that” roep, lijkt het of de digitale assistente eerst uit het achterste kamertje van de Xbox wakker moet worden om mijn spraakcommando door een ponskaart-machine te laten uitvoeren. Tegen de tijd dat mijn commando is begrepen is het episch moment dat ik wilde opnemen al lang voorbij. Nog erger is het voor mensen die nog wel eens een filmpje kijken en gebruik maken van de spraakcommando voor het pauzeren bijvoorbeeld. “Hey Cortana, pause” duurt gerust 10 seconden, als ze het goed verstaat tenminste.

Trage meuk

En ander groot issue sinds de lancering van de Xbox One en wat met de Windows 10-update alleen maar erger is geworden is de trage interface. Simpele dingen als met double-tap op de Xbox-knop de guide (linker snelmenu) openen duurt lang, daar vervolgens doorheen navigeren duurt lang, vriendenlijsten die voor je ogen worden geladen en opgebouwd, de Xbox-knop inhouden om je console simpelweg af te sluiten duurt lang. Soms werkt het registreren van een druk op de knop zo traag dat je nog vier keer drukt en het na een halve minuut ineens achter elkaar wordt uitgevoerd.

c14

Stabiel?

Ook heb ik mijn vraagtekens bij de stabiliteit. Hoe vaak klopt de status van je vrienden niet? Hoe vaak zie je geen bericht als er iemand online of in de party komt terwijl dat wel hoort? Heb je ook het idee dat games steeds vaker crashen? Ik wel, en ik kan me niet voorstellen dat een goedwerkende besturingssysteem dat zo vaak laat voorkomen.

En het moet toch allemaal gewoon mogelijk zijn? Als de Xbox 360 heel GTA 5 kan draaien, dan kan de Xbox One toch wel een paar simpele menuutjes vloeiend laten draaien? Kom op Microsoft, gebruik je ontwikkelaars op de goede manier! Laat die nieuwe features maar even voor wat het is en maak het platform eerst maar eens snel en stabiel.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Jochem
Jochem
6 jaren geleden

Helemaal gelijk, al dat onder het kopje trage meuk staat heb ik ook dagelijks last van! Sjongejonge wat kan dat irritant zijn, en bij mij is soms zelfs het probleem dat als ik gta 5 ga spelen dat die dan vast loopt voor 3 sec, ik weet niet of dat bij jou ook zo is? (zulke kleine dingen moeten ze gwn oplossen).