Begin 2022 heeft Microsoft laten weten Activision-Blizzard over te willen nemen. Sindsdien lopen er verschillende onderzoeken naar de deal waar 70 miljard mee gepaard gaat. Na ruim een jaar blijkt er vandaag sprake van een doorbraak!

De Competition and Markets Authority (CMA) is een onafhankelijke instantie van de Britse overheid die verantwoordelijk is voor het bevorderen van concurrentie en het voorkomen van monopolies. Zodoende onderzoekt het CMA de voorgenomen overname van Activision Blizzard door Microsoft Corporation.

De afgelopen maanden werd de CMA als meest kritisch partij gezien. In februari 2023 publiceerde de CMA voorlopige bevindingen waarin werd gesteld dat de deal concurrentieproblemen oplevert met betrekking tot zowel console gaming als cloud gaming services in het VK. Met andere woorden: de overname kan niet zondermeer doorgaan en tot ontsteltenis van velen werd vervolgonderzoek geadviseerd. Hoewel het onderzoek nog steeds loopt, is er vandaag een tussentijdsrapport gepubliceerd. Het rapport is hier te lezen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste conclusies.

De onderzoekers schrijven dat er voldoende bewijs is aangeleverd om te concluderen dat er binnen de console markt geen oneerlijke positie voor Xbox/Microsoft ontstaat:

Het meest significante nieuwe bewijs dat aan de CMA is geleverd, heeft betrekking op de financiële prikkels van Microsoft om de games van Activision, inclusief Call of Duty (CoD), exclusief te maken voor hun eigen consoles. Hoewel de oorspronkelijke analyse van de CMA aangaf dat deze strategie in de meeste scenario’s winstgevend zou zijn, geeft nieuwe data (die beter inzicht geeft in het daadwerkelijke koopgedrag van CoD-gamers) aan dat deze strategie onder elk plausibel scenario aanzienlijk verliesgevend zou zijn. Op basis hiervan toont de bijgewerkte analyse nu aan dat het voor Microsoft niet commercieel voordelig zou zijn om CoD exclusief te maken voor Xbox na de deal, maar dat Microsoft nog steeds de prikkel zal hebben om het spel beschikbaar te blijven maken op PlayStation.

CMA, 24 maart 2023

Hoe nu verder?

Deze uitspraak van de CMA is een belangrijke stap richting voltooiing van de overname, maar voor Microsoft is het nog geen gelopen race. Volgens de CMA is meer onderzoek nodig om te bepalen of de overname voor cloud gaming nadelige gevolgen kan hebben.

De aanvulling van de CMA op haar voorlopige bevindingen van vandaag heeft alleen betrekking op concurrentie in de levering van consoles en niet op concurrentie in de levering van cloud gaming services, waarbij de CMA de reacties die zijn gegeven in relatie tot de oorspronkelijke voorlopige bevindingen zorgvuldig blijft overwegen. Het fusieonderzoek van de CMA gaat door en het blijft gepland om zijn eindrapport uit te brengen op 26 april 2023.

CMA, 24 maart 2023

Kortom, Microsoft moet de CMA nu nog gerust weten te stellen dat het geen monopoly in de Cloud aan het nastreven is. Het lijkt er op dat Microsoft geanticipeerd heeft op zorgen die er rondom cloud gaming zijn. In onze wekelijkse podcast hebben we besproken welke 10-jaren deals Microsoft met grote en klein cloud bedrijven gesloten heeft.

De eindstreep lijkt in zicht en ik kan persoonlijk niet wachten tot dit hele circus voorbij is. Zodat we daarna lekker kunnen gaan schrijven over Activision-Blizzard games die we graag weer op de Xbox willen zien. Ik begin alvast: een nieuwe Tony Hawk Pro Skater, uiteraard in de Unreal Engine 5 ontworpen! Welke game zouden jullie graag zien?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments