Met Resident Evil Village zijn we alweer toe aan het achtste (genummerde) deel uit de serie. Veel mensen hebben echter de voorgaande titels niet of nauwelijks gespeeld. Dat kan met meerdere redenen te maken hebben zoals de tank-controls, gebrek aan tijd of de game is domweg te griezelig. Voor die mensen heb ik de hele serie uitgeschreven. Zo kun je de games toch beleven. Ik hou de volgorde van het verhaal en dus niet van de release van de games aan. Oh, en even een flinke spoilerwaarschuwing. Wil je de games zelf nog ervaren, zonder voorkennis? Lees dan vooral niet verder.

Gisteren sloten we af met Resident Evil 2. Vandaag gaan we verder met het vervolg van het Raccoon City-verhaal, Resident Evil 3. Dit deel speelt zich gedeeltelijk af voor de gebeurtenissen uit deel 2 en deels erna.

28 september 1998, 20.07 uur

Jill Valentine schrikt wakker vanuit een nachtmerrie waarin ze zelf verandert in een zombie. Die nachtmerries heeft ze al sinds ze twee maanden eerder samen met S.T.A.R.S.-collega Chris Redfield wist te ontsnappen uit het geheime laboratorium van Umbrella in het Arklay gebergte. In die twee maanden heeft ze in het geheim gewerkt aan het uitpluizen van alle geheimen van Umbrella zodat ze hen kan ontmaskeren. Umbrella doet zich voor als een farmaceutisch bedrijf, maar in feite werkt het alleen maar aan militaire doeleinden. Het punt is alleen dat ze erg veel invloed hebben. Ze hebben zowel de burgemeester als de politiechef van Raccoon City, Brian Irons, op hun loonlijst staan. Dat Jill aan het spitten is naar informatie heeft haar dus een schorsing opgeleverd en nu zit ze min of meer in haar eigen appartement opgesloten. Ze heeft het plan om uit de stad te ontsnappen klaarliggen, maar verwacht ook dat Umbrella haar zal proberen uit te schakelen.

Terwijl ze zichzelf een beetje opfrist in de badkamer gaat de telefoon. Het is Brad Vickers, nog een overlevende van het “landhuis-incident”. Hij vertelt haar dat ze meteen moet vertrekken. Hij heeft het echter nog niet gezegd of met een enorme dreun knalt er iets door de muur van Jill’s appartement naar binnen. Het is een enorme, mensachtige gedaante, een gemuteerde vorm van de Tyrant, codenaam Nemesis. Het wezen gromt ‘S.T.A.R.S.’ en probeert Jill te grijpen. Ze weet een paar kogels in het monster te vuren, maar die lijkt daar niks om te geven en dus vlucht Jill zo snel ze kan uit het appartement naar buiten met het wezen op haar hielen. Ze weet het wezen uiteindelijk af te schudden en de straat te bereiken. Hier schrikt ze van wat ze ziet. Het lijkt op het incident in Arklay, maar dan vele malen groter. Overal om haar heen zijn mensen verandert in zombies.

Net buiten het appartement treft ze Brad. Ze vraagt hem wat dat monster was, maar het enige dat Brad weet is dat het actief jaagt op S.T.A.R.S.-leden en aangezien zij de enige twee overgebleven leden in de stad zijn is het tijd om weg te wezen. Ze zien een helikopter over vliegen en besluiten hun aandacht te trekken om zo misschien te kunnen vluchten. Terwijl ze achter de helikopter aan gaan worden ze belaagd door een enorme groep zombies en Brad wordt gebeten. Hij vertelt Jill dat ze beide weten wat dat betekent en vraagt haar alleen verder te gaan terwijl hij de zombies zo lang mogelijk tegen probeert te houden. Met tegenzin doet ze wat hij vraagt.

Buiten op straat ziet ze de helikopter weer en nog beter, ze zien haar ook. Via een luidspreker vragen ze haar naar het dak van de parkeergarage te komen. Korte tijd later, na meerdere zombies te hebben ontweken weet ze dit dak te bereiken. Voordat ze de helikopter weet te bereiken ontploft deze en stort in een grote vuurbol naar beneden. De oorzaak? Het wezen dat Jill eerder in haar appartement aanviel. Jill besluit de rollen dit keer om te draaien en in de aanval te gaan. Ze stapt in een geparkeerde auto, start hem en rijdt vol op het wezen in. De Nemesis is sterk, maar niet sterk genoeg om de aanstormende auto tegen te houden en Jill stort met auto en al, samen met de Nemesis van het dak af. Terwijl Jill nog duizelig is van de klap ziet ze het wezen weer overeind komen. Ze krabbelt uit de auto vandaan en probeert weg te kruipen, maar het lijkt dat haar laatste uur geslagen heeft.

De Nemesis komt dreigend op haar af en net op het moment dat hij de laatste klap uit wil gaan delen wordt er een raket op hem afgeschoten. Het wezen weet de eerste te ontwijken, maar de tweede raket is raak en het monster stort ter aarde.

Jill ziet dat de raketten afkomstig zijn uit de raketwerper van een jonge soldaat, een huurling die zichzelf voorstelt als Carlos Oliveira. Samen gaan ze naar de metro waar Carlos zegt dat hij en zijn team andere overlevenden naartoe brengen. Hij zegt dat ze werken voor het Umbrella Biohazard Countermeasure Service, of U.B.C.S. in het kort. Alle alarmbellen gaan bij Jill rinkelen. Hoezo Umbrella? Die zijn verantwoordelijk voor dit alles. Carlos beweert hier niks van te weten en zegt dat hij hier alleen maar is om overlevenden te redden. Ondanks dat ze hem niet vertrouwt gaat Jill wel met hem mee naar de schuilplaats. Hier maakt ze kennis met Mikhail Victor. Samen maken ze een plan om de metro weer gebruiksklaar te maken en zo alle overlevenden uit de stad te evacueren. Jill besluit omwille van de onschuldige overlevenden de U.B.C.S. te helpen. Terwijl Carlos het spoor begint vrij te maken is het aan Jill om ervoor te zorgen dat het stroomnetwerk weer aangezet wordt. Om dit voor elkaar te krijgen moet ze naar de andere kant van de stad zien te komen waar de elektriciteitscentrale zich bevindt.

Na een moeilijke tocht waarin ze aan alle kanten belaagd wordt door zombies weet Jill de centrale te bereiken. Hier aangekomen vindt ze een gewonde U.B.C.S.-soldaat. Terwijl ze probeert uit te vinden hoe erg zijn wonden zijn wordt de man neergeschoten. Jill ziet dat de schutter ook een uniform van de U.B.C.S. draagt en vraagt hem wat hem mankeert. De man zegt dat hij zou zijn verandert en dat als Jill niet de moeilijke beslissingen kan maken dat ze dan maar terug moet gaan naar de metro. Terwijl hij dit zegt loopt de man naar buiten en laat Jill achter. Verbouwereerd gaat Jill verder om de stroom weer aan te zetten.

Terwijl ze de elektriciteitscentrale verlaat wordt Jill begroet door de Nemesis. Geschokt slaat ze op de vlucht. Onderweg terug naar de metro neemt ze contact op met Carlos en ze laat hem weten dat het monster nog steeds leeft. Ze weet de metro weer te bereiken en de rolluiken te sluiten. Terwijl ze zich weer bij Carlos voegt ziet ze dat er nog iemand bij hem is. Het is de man die eerder bij de elektriciteitscentrale de gewonde soldaat neerschoot. Hij heet Nicolai Zinoviev en hij lijkt niet heel blij te zijn met Jill haar aanwezigheid. Desondanks gaat het gezelschap wel met zijn allen op weg naar de trein. Voordat ze de trein weten te bereiken horen ze een luide knal. Het monster is terug. Jill realiseert zich dat de Nemesis jacht maakt op haar en dat ze iedereen in gevaar brengt door bij hen te blijven en dus besluit ze om het monster weg te lokken. Dat lukt en na een wilde achtervolging weet ze het riool te bereiken waar ze het wezen weet af te schudden.

In het riool stuit Jill op een verlaten laboratorium en nog meer bewijs dat Umbrella ook hier allerlei geheime experimenten heeft uitgevoerd. De monsters die dit heeft opgeleverd lopen nog los rond in het riool en het kost Jill de grootste moeite om ze van zich af te vechten. Ze weet de uitgang van het riool te vinden en klimt naar boven. Terwijl Jill uit het riool klimt wordt ze wederom opgewacht door de Nemesis. Hij draagt nu een vlammenwerper bij zich en Jill rent voor haar leven. Ze vlucht een verlaten flatgebouw in, maar weet het monster dit keer niet af te schudden. Het wezen volgt haar en zet alles in lichterlaaie. Op het dak aangekomen gaat Jill het gevecht met hem aan en schiet de gastank op de rug van de Nemesis kapot met een enorme explosie als resultaat. De explosie blaast Jill van het dak af en terwijl ze naar de vlammenzee bovenop het gebouw kijkt neemt ze contact op met Carlos. Ze vertelt hem dat het wezen dood is en dat ze onderweg terug is naar de metro. Carlos geeft aan dat de trein klaar is voor vertrek en dat ze op haar wachten.

Vlak voordat ze het metrostation bereikt wordt Jill opgewacht door de Nemesis. Hevig verbrand, maar dit keer met een raketwerper in zijn handen zet het monster de jacht op Jill weer voort. Terwijl ze rent voor haar leven schiet Carlos haar te hulp en ze weten samen de metro te bereiken.

Het einde van de nachtmerrie lijkt in zicht voor Jill. Voor Carlos is de dag echter nog niet om. Hij heeft nieuwe orders gekregen. Hij moet samen met zijn maatje Tyrell Patrick terug de stad in om Nathaniel Bard te redden. Bard is een wetenschapper wiens onderzoek naar een vaccin wel eens het redmiddel voor iedereen zou kunnen zijn. En terwijl Jill samen met Mikhail en Nicolai in de metrotrein vertrekt, gaan Carlos en Tyrell terug de stad in, op zoek naar Nathaniel Bard.

Ondertussen, in de trein, vraagt Nicolai zich af of Bard nog leeft. Mikhail vraagt zich af of Nicolai een onderliggende gedachte heeft bij die vraag, maar tijd om er over te discussiëren is er niet. Op de achterste wagon klinkt een explosie en een hoop gegil. De Nemesis heeft zijn jacht op Jill nog altijd niet opgegeven en is op de trein geklommen en heeft het grootste deel van de overlevenden vermoordt. Jill wil woedend het gevecht opnieuw met hem aangaan, maar Mikhail draagt haar op om te vluchten. Terwijl ze richting de volgende wagon gaan merken ze dat Nicolai hun ingesloten heeft. Jill vraagt waar hij mee bezig is en met een gemene grijns antwoordt Nicolai dat het monster niet achter hem aanzit. Hij draait zich om en loopt weg en laat daarbij Jill en Mikhail samen met het monster achter. De Nemesis grijpt Mikhail, maar de taaie kapitein verkoopt zijn huid duur. Hij draagt een pakketje C4 bij zich en laat het exploderen. Dankzij de klap wordt het wezen terug de tunnel in geblazen, maar ontspoort de trein ook.

29 september 1998, 02.34 uur

Carlos en Tyrell zijn aangekomen bij het RPD waar volgens de laatste berichten Nathaniel Bard verscholen zit. Terwijl ze de hoofdingang naderen zien ze een agent die belaagd wordt door een zombie. Het is agent Marvin Branagh en hij lijkt de zombie te kennen en treuzelt met schieten. De zombie maakt gebruik van de aarzeling van de agent en weet hem in zijn zij te bijten. De agent schudt de zombie van zich af en vlucht naar binnen. Carlos schakelt hem uit en ontdekt dat de zombie S.T.A.R.S.-lid Brad Vickers is. Ze gaan het gebouw binnen, maar van de gewonde agent ontbreekt elk spoor.

Gedurende zijn zoektocht komt Carlos er achter dat Bard niet zomaar een wetenschapper is, maar eentje die heel veel duistere geheimpjes van Umbrella kent. Hij vermoedt dan ook dat deze reddingsmissie meer een missie is om Bard gevangen te nemen dan om hem te redden. Omdat Bard echter de enige is die een vaccin zou kunnen maken besluit Carlos toch om de missie door te zetten. Na een poosje bereikt Carlos het kantoor van de S.T.A.R.S. Bard zou volgens de laatste inlichtingen hier aanwezig moeten zijn, maar hij treft een leeg kantoor aan. In plaats van de wetenschapper te vinden, stuit Carlos op een computer met een inkomende oproep. Het is Bard die vertelt dat hij vast zit in het nabijgelegen ziekenhuis. Terwijl Carlos besluit om richting het ziekenhuis te gaan krijgt hij een oproep van Jill. Ze vertelt hem dat ze het niet gehaald hebben, dat de trein ontspoord is. Ze vertelt hem dat Mikhail en alle anderen dood zijn en dat Nicolai hen aan hun lot overliet. Carlos bedenkt zich geen moment en besluit voordat hij naar het ziekenhuis gaat eerst Jill te hulp te schieten.

Aan de andere kant van de stad merkt Jill dat de Nemesis die zo vastberaden op haar jaagt nog altijd niet dood is. Ze ziet hem de metrotunnels uitwankelen, meer aangeslagen dan tot op heden was gelukt maar nog altijd niet dood. Het wezen staat in de brand en stort zichzelf de rivier in. Korte tijd later komt het monster het water weer uit. Het is gemuteerd naar een soort dierlijk wezen en zet zijn jacht op Jill opnieuw in. Jill wordt in het nauw gedreven bij de klokkentoren van Raccoon City en moet wederom het gevecht aangaan. Na een flinke strijd lijkt ze te kunnen ontsnappen, maar de Nemesis grijpt haar en sleurt haar mee. Met een goed gemikt pistoolschot weet ze echter de ketting van een zwaar, gietijzeren hek kapot te schieten en het gevaarte stort naar beneden en rukt hiermee een van de zwaar gemuteerde klauwen van het monster af. Met Jill aan de ene kant van het hek en het monster aan de andere kant waant Jill zichzelf veilig, maar de Nemesis heeft nog een laatste presentje voor haar. Het schiet een stekel af en raakt Jill hiermee in haar arm waardoor ze geïnfecteerd raakt met het T-virus. Jill zakt bewusteloos in elkaar. Vanuit de schaduw kijkt Nicolai toe op het tafereel.

Nadat hij al een flink aantal uren aan het zoeken naar is naar Jill ziet Carlos haar op de grond liggen. Hij neemt contact op met Tyrell en vertelt hem dat hij Jill naar het ziekenhuis brengt in de hoop dat Bard haar kan helpen. Tyrell zegt dat hij naar het ziekenhuis komt en Carlos daar wel treft. Eenmaal in het ziekenhuis blijkt dat ook dit allesbehalve een veilige plek is. Patiënten die verandert zijn in zombies wandelen door het gebouw en ook enkele andere monsters maken de boel er niet beter op. Carlos weet ondanks alles Bard te vinden. Helaas leeft de man niet meer. Hij heeft een kogel in zijn voorhoofd, alsof hij geliquideerd is. Carlos ontdekt een video waarin Bard uitlegt dat Umbrella iedereen die weet van het virus uit de weg aan het ruimen is. Ook het vaccin dreigt vernietigd te gaan worden. Umbrella wil namelijk geen verantwoordelijkheid afleggen voor de ramp met het T-virus en het bedrijf probeert dan ook alle sporen uit te wissen. Carlos weet nog een buisje met het vaccin te vinden en dient het toe bij Jill. Terwijl hij dit doet zien Carlos en Tyrell op tv een nieuwsbericht waarin verteld wordt dat op 1 oktober Raccoon City opgeblazen zal worden met een nucleaire bom om de ramp met het virus tegen te gaan. Dat is de volgende dag al. Carlos vraagt Tyrell om contact op te nemen met de autoriteiten om tijd te rekken terwijl hij op zoek gaat naar overlevenden.

Tussen dit moment en het moment dat Jill weer wakker wordt spelen zich de gebeurtenissen uit Resident Evil 2 af.

1 oktober 1998, vroeg in de ochtend

Jill wordt wakker en ontdekt dat het inmiddels 1 oktober is. Ze is een volledige dag kwijt en ze hoort op tv dat er over een aantal uur een raket op Raccoon City afgeschoten wordt. In de lobby van het ziekenhuis loopt ze Tyrell tegen het lijf. Hij vertelt haar dat Carlos een ondergronds lab ontdekt heeft waar genoeg van het vaccin te vinden is om de stad te redden. Jill besluit achter hem aan te gaan. Ze ontdekt een tunnel onder het ziekenhuis die rechtstreeks richting het lab gaat. Eenmaal ondergronds loopt ze Nicolai tegen het lijf, maar die weet te ontkomen voordat ze hem kan confronteren.

Kort hierna wordt ze bijgehaald door Tyrell. Hij heeft contact gehad met de autoriteiten en ze zijn bereid te onderhandelen over de vernietiging van de stad als ze het vaccin aan hen kunnen leveren. Jill en Tyrell vertrekken naar het lab om daar het vaccin op te halen. Bij het lab aangekomen wacht hen een nare verrassing. De Nemesis heeft ook zijn weg ondergronds gevonden. Tyrell overleeft de ontmoeting niet en Jill weet ternauwernood een zware nooddeur te sluiten en zo het monster buiten te sluiten.

In het lab weet Jill de instructies te vinden om het vaccin te maken en na wat speurwerk voor de benodigde componenten weet ze het voor elkaar te krijgen om het vaccin te maken. Terwijl ze op weg gaat naar de uitgang wordt ze opnieuw aangevallen door de Nemesis die haar opjaagt naar een bassin waar Umbrella hun proefpersonen opruimt. Het monster is echter iets te gretig in zijn aanval. Het weet Jill over de railing te duwen, maar stort zelf ook naar beneden. Terwijl Jill zich uit alle macht vastklampt om niet naar beneden te vallen verschijnt Nicolai weer ten tonele. Hij onthult dat hij een huurling is die gevechtsdata verzamelt en die doorverkoopt voor een flinke som geld. Hij wil dat Jill het gevecht met de Nemesis aangaat en nadat hij het vaccin van haar heeft afgepakt schopt hij haar naar beneden het bassin in. Na een flink gevecht wordt Jill te hulp geschoten door Carlos die het bassin vol laat lopen met zuur en zo de Nemesis op laat lossen.

Vlug gaat Jill achter Nicolai aan. Ze weet hem in het nauw te drijven, maar de Nemesis heeft nog een laatste verrassing. Hij is onherkenbaar gemuteerd en heeft het nog altijd voorzien op Jill. In de chaos weet Nicolai weg te komen. Carlos schiet Jill te hulp, maar ze stuurt hem achter de huurling aan terwijl ze zelf nog een laatste keer het gevecht met haar stalker aan gaat. Ze weet het monster met behulp van een experimenteel kanon dat Umbrella in dit lab ontwikkelde definitief aan flarden te schieten en vlug gaat ze achter Carlos en Nicolai aan, terug richting de oppervlakte.

Wanneer ze weer boven de grond is ziet ze Carlos bewusteloos op de grond liggen. Vlug kijkt ze of hij in orde is, maar Nicolai duikt plots weer op. Hij gooit haar het vaccin toe en schiet het vervolgens aan flarden. Zijn werkgever heeft hem opgedragen Umbrella compleet te vernietigen en het vaccin was een van de laatste stukjes. Wat dit voor de rest van Raccoon City betekent kan hem weinig schelen. Plots klinkt over het waarschuwingssysteem dat over 10 minuten een raket zal inslaan. Tijd voor Nicolai om te vertrekken en hij maakt aanstalten om Jill neer te schieten. Carlos is ondertussen echter bijgekomen en geeft hem een beuk. Hij weet de huurling net lang genoeg af te leiden zodat Jill hem neer kan schieten. Ze vraagt hem wat zijn motief is. Het antwoord is simpel: geld. De vraag voor wie hij werkt wil hij alleen maar beantwoorden als ze hem meeneemt de stad uit en in veiligheid brengt. Jill besluit dat hij dat niet waard is en ze stapt met Carlos in een helikopter en vliegt de stad uit. Terwijl ze de raket zien inslaan en de stad weggevaagd zien worden is Jill alleen maar nog vastberadener om de verantwoordelijken aan het licht te brengen en Umbrella als bedrijf met de grond gelijk te maken.

Korte review

Ook Resident Evil 3 heeft een volledige remake gekregen. De game ziet er fantastisch mooi uit en ook het geluid is ontzettend goed. Met de moderne besturing is deze game ook voor de nieuwkomers van de serie goed te doen. Hoewel deze remake iets minder trouw gebleven is aan het origineel dan bij deel twee, is ook dit weer gewoon een steengoede game.

Voor de uitgebreide review, klik hier.

De volgende game uit deze serie is Resident Evil: Code Veronica.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments