De Electronic Entertainment Expo dit jaar lijkt een Xbox feestje te worden. Helaas komen niet alle genodigden opdagen (EA en Sony, bijvoorbeeld). Dat weerhoudt Microsoft er niet van het feest te openen als een echte gastheer, met hun eigen persconferentie.

Persoonlijk verwacht ik dat Microsoft op de E3 de volgende boodschap wil uitdragen: Gamen tot je erbij neervalt, waar en wanneer je maar wilt. Het Xbox team wil laten zien dat ze een grote bibliotheek aan (exclusieve) games bieden die je op jouw manier kunt spelen. Met je controller via bluetooth op de bank met een tablet voor een solide speelsessie of achter je Xbox (2020) met de Elite Controller versie 2.0 in handen voor een sensatie. En die bibliotheek, die is er voor iedereen. Betaalbaar en altijd voorhanden middels de Xbox Game Pass.

Verwachtingen

Microsoft heeft door de jaren heen geleerd dat je met innovaties niet vooraan moet lopen, maar het juiste moment moet afwachten. Google heeft hun Stadia inmiddels onthuld. De tijd is rijp om xCloud te onthullen. Wat zou een mooiere showcase zijn dan het competitieve Halo Infinite of Gears 5 om de potentie van xCloud te laten zien? Ik verwacht dat ze met samenwerkingen met verschillende providers, tv-giganten en wellicht ook Nintendo komen, bijvoorbeeld in de vorm van een Xbox of xCloud app op je multimedia box, smart-tv en Switch.

De techniek is één ding, de kwaliteit van je internet is een tweede. Ik vertrouw erop dat de techniek achter xCloud maakt dat de games speelbaar blijven. Dat je het wellicht met een lagere framerate of set grafische instellingen moet doen neem ik voor lief. Valt de internetkwaliteit tegen dan moet ik op z’n minst nog turn based games als Wargroove en Fell Seal lekker in de trein kunnen spelen, toch?

xCloud heeft op zichzelf al voldoende bestaansrecht, maar echt krachtig wordt het pas samen met de Game Pass. De komende E3 gaat Microsoft daar flink gas op geven. Mijn verwachting is dat benadrukt wordt dat je één abonnement afneemt en daarmee op alle platformen waarop xCloud wordt ondersteund een grote verscheidenheid aan games te spelen zijn. Nagenoeg dezelfde bibliotheek als je op de Xbox hebt. Of Cross Play en Cross Progression beschikbaar zijn voor de betreffende game en welke randapparatuur ondersteund wordt is prominent en platform specifiek weergegeven.

Los van de Xbox Game Studios titels rouleert het third-party aanbod in de Game Pass, als je net lekker in een game zit is dat vervelend. Daarom verwacht ik dat je als Game Pass lid nog veel grotere kortingen kunt verwachten bij aanschaf van zo’n game dan nu al het geval is. Daarnaast wordt een indruk gegeven van wat er in de pijplijn zit voor Game Pass, de nadruk op de diversiteit aan solide en exclusieve titels die je van Xbox Game Studios kunt verwachten. Ik verwacht daarbij niet teveel beelden, hooguit een enkele teaser, van onaangekondigde games van de studio’s die recent onderdeel uitmaken van Xbox Game Studios. Op een samenwerking met een van de grote uitgevers durf ik niet te hopen, maar een vijftal hele dikke toevoegingen op launch day aan de game pass, dat zit er toch wel in.

De huidige elite controller is een waanzinnig stuk hardware, Microsoft heeft er mooie stappen mee gezet wat betreft het personaliseren van jouw speelervaring. Wanneer je de pedals eigen maakt dan levert het ook een behoorlijk voordeel op in een Halo 5, bijvoorbeeld. Want als je jouw duimen niet van de pookjes hoeft te halen om de face buttons in te drukken dan heb je gewoon meer controle over je spel. Inmiddels is wel duidelijk dat er meer mogelijk is op dit vlak, daarnaast laat de bouwkwaliteit van de huidige controller wat te wensen over. De Xbox Elite Controller versie 2.0 is natuurlijk wel aan te passen via Xbox Design Lab. Meteen uitbrengen met die versie met braille, want die doet er toch wel erg aan denken met z’n zes pedals. Om eerlijk te zijn is deze gehele alinea meer een persoonlijke wens dan een verwachting. Toch verwacht ik op zijn minst een update van de huidige controller. Die loszittende bumpers en grips, dat kan echt niet meer.

Het meest sappige nieuws is dat van de Anaconda en de Lockhart. Deze kan eigenlijk niet ontbreken op het feestje. Dat maakt wel dat het team een belangrijke taak heeft bij het brengen van dit nieuws. Hoe wordt de hardware in de markt gezet in een toekomst met xCloud? En waar staat het ten opzichte van de Xbox One X? Het design van beide consoles wordt uit de doeken gedaan en de beestjes krijgen een naam. Xbox wordt de naam, met een aanduiding voor de twee smaken, zeker weten. Die tweet van laatst bevestigd het voor mij, haha.

Naast de naam krijgen we een releasedatum, mijn persoonlijke wens is natuurlijk een wereldwijde release op de genoemde datum. Tijdens de show benadrukt het team dat de hardware zowel voordelen biedt op audiovisueel vlak als de mogelijkheid om meer met AI te doen ten opzichte van de streamingdienst xCloud. Denk aan het in groter detail kunnen aanpassen van het gedrag van je tegenstander, extra moeilijkheidsgraden. Potentieel interessanter gedrag in games in vergelijk met xCloud omdat je meer rekenkracht in huis hebt.

Wensen

Backward compatibility doet een hele hoop voor het speelbaar houden van oude games. Ik zie het ook wel als een vorm van preserveren. Het behouden van spelconcepten en speltypen die vandaag de dag niet zo populair meer zijn. Het blijkt moeilijk om bepaalde games terug te brengen vanwege de muziekrechten of een bepaalde licentie van een automerk, bijvoorbeeld. Ik zou het waanzinnig vinden als het back-compat team de kennis, het budget en persoonlijkheden aan zich kan binden die nodig zijn om die barrière nog vaker te doorbreken. For the cause. Een goed doel. Als ik verder mag dromen dan blijven de multiplayer servers altijd benaderbaar en wordt een AI geïntroduceerd die de plek van menselijke tegenstanders kan innemen door een vorm van learning. Een beetje als de Drivatars in Forza, maar dan beter!

Voor Rock Band 4 blijven maar nummers uitkomen. Ik heb de game nooit gespeeld maar zou dat wel willen. Ik ben gek op zingen, swingen en plastic gitaren. Het is een soort van uitlaatklep. Maar dan zonder echt iets te moeten of kunnen. Tot op heden heb ik nergens een exemplaar van de Rock Band 4 gitaar voor de Xbox op de kop kunnen tikken. Wat mij betreft is het alleen om die reden al tijd voor een nieuwe game in de serie. Naast Rock Band is er ook eigenlijk niks goeds te vinden op karaoke gebied op de Xbox. Laat maar komen!

Sega staat voor mij voor solide arcadegames als Outrun 2 en rijke belevingen als Shenmue of Yakuza. Ik raak eigenlijk al opgewonden van alleen het blauwe logo. Mijn droomwens is dat de Yakuza serie niet exclusief voor Playstation blijft maar ook een thuis vindt op de Xbox. En met Shenmue, dat met deel 2 uit 2003 op de Xbox een nieuw publiek vond na de teloorgang van de Dreamcast verbaast het mij dat we nog geen aankondiging hebben gehad voor deeltje 3 op de Xbox One. En dan nog een remake van Outrun 2, of wellicht een nieuw deel in de serie? Oef. Raap mij maar op.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments