Gamen in je eentje is leuk, maar met z’n tweeën (of vieren) is natuurlijk nog veel leuker! Op de bank of online, we zetten hier de 16 beste couch co-op games voor je op een rij met een update van 2020 (onze oude kwam uit 2017).

We kijken echt naar couch co-op games met een campaign. Dat wil zeggen dat je met z’n tweeën of vieren op één scherm kan spelen. We hebben de 16 beste couch co-op games op een rij gezet. De lijst is trouwens niet per se hiërarchisch opgebouwd met nummer 1 als beste game. We smokkelen overigens ook nog extra met games omdat we naar complete franchises refereren… maar niemand die dat erg vindt.

16. A Way Out

Deze game is gemaakt voor co-op en je zou willen dat EA vaker dit soort games er uit pompt. A Way Out gaat over twee mannen die uit de gevangenis ontsnappen en verder moeten zien te ontkomen aan hun vijanden. Je speelt met z’n tweeën en moet elkaar zien te helpen in de levels door middel van puzzels. Waar je in eerste instantie volop in de actie start en verwacht dat het een achtbaan is, wordt het al snel een vrij emotioneel verhaal vol met intriges en familiedrama’s. Een echte aanrader voor de co-op fan!

15. The Escapists 2 (4 spelers)

In The Escapists 2 beleef je een soort Prison Break in een jaren ’90 stijl. Lekker pixelachtig en van bovenaf. Zoals je al kan aanvoelen is dit een game waar jij met vrienden uit de gevangenis moet proberen te ontsnappen. Om zo’n ontsnapping te bekokstoven heb je echter hulp van anderen nodig die ook in gevangenis zitten en zo start het avontuur! Praat met mensen, word vrienden, steel objecten en baan je een weg naar buiten. Shawshank Redemption, eat your heart out (oke, dat is wellicht te overdreven).

14. Resident Evil 5 en Resident Evil: Revelations 2 (2 spelers)

Het is niet voor mij weg gelegd, deze game. Ik word er claustrofobisch van en ik heb het gevoel dat ik mij niet goed kan bewegen. Sowieso kan ik slecht tegen horror, maar voor de fans is dit een goed co-op spel. In Resident Evil 6 kan je ook co-op spelen, maar ik heb gehoord dat je dat deel gewoon moet overslaan. In Resident Evil 5 kan je de campaign met z’n tweeën doen, dus dat zijn vele uren om samen te spenderen en eindeloos veel zombies om kapot te schieten! Ook nog een aanrader is Resident Evil: Revelations 2 waar je eigenlijk dezelfde setup als Resident Evil 5 hebt, maar dan betere controls en leukere levels.

13. Goat Simulator (2 spelers)

Om maar gelijk met een flauw spel te beginnen, Goat Simulator staat op 12. Met z’n tweeën lekker rondgeiten. Totaal willekeurige activiteiten in een level spelen, het is hilarisch! Je kan kleine achievements ontdekken en de raarste dingen meeslepen met je geitentong. Zet wat bier op tafel en je hebt de hele avond plezier met dit spel.

12. Cuphead (2 spelers)

Het genadeloze spelletje Cuphead moet natuurlijk in deze lijst. De game uit 2017 stond nog niet eerder in de lijst, maar nu wel! Je kan lekker met z’n tweeën op de bank volop vloeken dat de game veel te moeilijk is. Vervolgens kan je lekker met z’n tweeën huilen op de bank van frustratie om daarna proberen de ander tegen te houden dat hij of zij niet de controller tegen de TV gooit. Je hoort het al, Cuphead is fantastisch. Een echte aanrader voor de mensen die van sidescrolling platformers houden.

11. Overcooked 1&2 (4 spelers)

Als je zo hard wilt lachen dat je moet huilen, dan moet je Overcooked 1 gaan spelen, maar 2 natuurlijk ook! Het kan twee kanten op gaan in deze franchise. Of je speelt dit met vrienden en het is een groot lachfeest over hoe hard jullie falen. Of er zitten een paar te competitieve vrienden tussen die boos worden over hoe slecht de keuken draait! Je raadt het al, in Overcooked 1 en 2 moet je in de keuken samenwerken en zo veel mogelijk gerechten maken. Als je de taken goed verdeelt, dan lukt het meestal wel, maar er komt van alles op je weg waardoor het een probleem wordt om de gerechten ook echt op tijd te serveren. Heerlijk spel voor een avondje lachen (of huilen).

10. Rocket League (2 spelers)

Officieel wilde ik het spel niet in deze lijst doen, omdat er niet echt een campaign is. Maar als Goat Simulator er in zit, dan moet Rocket League er ook in. Deze online voetbal-met-auto’s game is één van de beste games ooit gemaakt. Je kan lekker met z’n tweeën op één scherm tegen en met elkaar spelen. Samen online spelen? Geen probleem. Mede daarom is Rocket League een heerlijk couch co-op game!

9. Call of Duty Black Ops 3 en 4 (2 tot 4 spelers)

Ik ben geen Call of Duty fan, maar Black Ops 3 is toch wel echt fijn om met z’n tweeën te spelen. Dit spel staat bekend om de bekende zombie modus, maar de campaign is ook echt niet gek! Wat Black Ops 3 zo uniek maakt is dat je ook echt met z’n tweeën op één scherm kan spelen en met 4 spelers online! De multiplayer en Zombies modus kan je zelfs met 4 spelers tegelijkertijd doen (!). Lekker om een avondje met elkaar te knallen! Later is CoD: WWII er bij gekomen, maar die heeft alleen de Nazi Zombie modus die je met meerdere spelers kunt doen (ook leuk trouwens). Black Ops 4 is uiteraard ook een aanrader als opvolger van nummer 3, maar dan alleen met de Zombie modus (die overigens wel goed is uitgebreid in deel 4).

8. Rayman Legends (4 spelers)

Het ziet er kinderachtig uit, maar Rayman is geen makkelijke game en al helemaal niet in co-op! Rayman Legends kan je met z’n vieren tegelijkertijd spelen. Krijg je daar licht epileptische aanvallen van soms? Zeker, want met z’n vieren op één scherm met zoveel platform elementen en vijanden zorgen voor veel chaos tegelijkertijd. Het is echter wel hilarisch… of juist helemaal niet en dan eindigt de avond met het smijten van controllers en/of borden.

7. Vrijwel alle LEGO games (2 spelers)

Of het nou om een superheldengame gaat of een GTA rip-off (LEGO City Undercover), het is altijd wel leuk om samen met een maat (online) co-op te doen in een LEGO game. Laatst zat ik nog LEGO City Undercover met een maat te spelen. Lekker op de bank met een biertje erbij. Het mooie van LEGO games is dat je op één scherm co-op kan doen en dat je samen de singleplayer kan voltooien. Geen aparte levels of wat dan ook, gewoon en tweede controller aansluiten en op een knopje drukken en je doet mee.

6. Divinity: Original Sin (2 spelers en 4 online)

Eerlijk gezegd heb ik deze game nooit gespeeld, maar van collega’s moest ik ‘m er wel in doen, Divinity: Original Sin 2. Het is niet even een spel die je tussendoor speelt en vooral niet eventjes met z’n tweeën. Als je besluit dit in co-op te doen, dan mag je er wel 80 uur voor uit trekken. Goede game als je tijdelijk thuis zit met z’n tweeën (of in quarantaine, zoals in de game?). Divinity: Original Sin 2 is een complexe RPG en speelt zich af in een fantasiewereld waar de Goden dood zijn en jij een magiër bent maar waar jouw krachten niet geliefd zijn. The Magisters of the Divine Order willen jou genezen van je krachten maar deze Order heeft zelf ook heel wat geheimen. Wil je hier meer over weten, lees dan zeker even de review.

5. Diablo 3 (4 spelers)

Diablo 3 duurt vrij lang als game, maar is tegelijkertijd ook toegankelijk om met een vriend van je te spelen. Het is niet makkelijk om een RPG ‘een avondje’ te spelen gezien je personage elke keer sterker wordt en je steeds verder door wil. Maar voor de powergame koppels onder ons kan dit zomaar een leuke uitkomst zijn! Het kan behoorlijk chaotisch worden op één scherm met alle aanvallen en krachten, maar dat is ook wel weer leuk.

4. Unravel Two (2 spelers)

Deze bijzondere game is extra gaaf om met z’n tweeën te spelen. Je speelt met twee poppetjes van wol en je moet echt samenwerken om door de levels heen te komen! Denk aan veel puzzels en emotionele verhaaltjes waar je zeker wel 5 uur meer zoet bent. Perfecte game voor een vrije avond (of twee als het samenwerken wat moeilijkheden met zich brengt). Wil je meer weten, lees hier dan nog even de review.

3. Gears of War franchise (2 – 3 spelers)

Gears of War is een franchise waar je het liefst de games met een maat van je gaat spelen. De campaigns zijn gemaakt voor twee spelers die je tegelijkertijd op één scherm kan spelen. Het is fijn dat de games gemaakt zijn voor co-op, want soms speel je ook echt aparte delen van een level en moet je maat links terwijl jij naar rechts gaat. Dit zorgt voor een leuke dynamiek en de campaigns zijn goed genoeg om nog eens een keer uit te spelen op een hogere moeilijkheidsgraad. Wil je hier meer van? Speel dan Gears of War 2 en 3 via backward compatibility en uiteraard is Gears of War 4 ook de moeite waard! Vorig jaar kwam daar Gears 5 bij met een campaign waar je u tegen zegt. Er kan dan zelfs een derde speler bij die Jack bestuurt en in de game zit ook nog een online co-op modus genaamd Escape, maar dat is voor een andere lijst.

2. Halo Master Chief Collection (2 spelers)

Halo is één van de beste franchises om samen de campaign mee te doen. Je kan met twee spelers op één scherm de campaign doen en als je twee Xbox’en naast elkaar zet kan je gezellig met z’n vieren de campaign doorlopen. Halo is een fantastisch sci-fi verhaal met een bloedstollende campaign, of zoals onze Rob het omschrijft ‘één groot Disney drama’. Als de campaign je niet aanstaat, kan je met vrienden lekker split-screen online spelen. Voor alle spellen in de Halo collectie gelden weer andere samenstellingen van co-op:

De eerste, Halo: CE Anniversary – 2 players max, split-screen of online

Het tweede deel, Halo 2: Anniversary – 2 players max, split-screen of online

Halo 3 – 4 players max online, 2 players max split-screen

De start van de nieuwe trilogie, Halo 4 – 4 players max online, 2 players max split-screen

1. Borderlands: The Handsome Collection en Borderlands 3 (2 tot 4 spelers)

De tofste ervaring die ik met co-op heb, is Borderlands: The Handsome Collection, bestaande uit Borderlands 2 en Borderlands: The Pre-Sequel. De game biedt een fantastische campaign vol met actie en humor. Het prachtige van alles is dat je ook nog eens met z’n vieren op één scherm kunt spelen, de hele campaign lang! Hier geldt wel wederom het feit dat het een RPG is en niet iets voor één avondje. Het zou wel kunnen, maar het liefst speel je de hele campaign met vrienden. Genoeg quests om jullie mee te vermaken!

Daar komt anno 2020 natuurlijk Borderlands 3 bij. De campaign is iets minder leuk dan voorgaande delen, maar zorgt natuurlijk nog voor veel plezier. Eindeloos veel quests, bizarre humor en een shitload aan wapens. Wil je de review lezen? Lees die hier.

Wil je het hele scherm voor jezelf, maar ook wel co-op doen? Check dan de lijst met de beste online co-op games op de Xbox One!

Voorstellen vanuit de community:

Als jullie nog games hebben die in dit lijstje moeten staan, schiet maar raak in de reacties!

PeterdkLovers in a dangerous spacetime
Kwintino – Ouderwets potje FIFA

Abonneer
Abonneren op
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Jochem
Jochem
5 jaren geleden

FOUT! GROTE FOUT! Ik zweer toch dat ik Gears of War 4 pas met een vriend splitscreen heb gespeeld, in de tekst staat van niet! Grote fout!

peterdk
peterdk
5 jaren geleden

Met mijn broertje Lovers in a Dangerous Spacetime ontdekt, die recentelijk gratis bij Gold was. Beste coop game ooit!

Kwintino
Kwintino
5 jaren geleden

Er is toch altijd wel de klassieker dat er een potje FIFA wordt gespeeld als er een vriend op bezoek is. 😀

roko
roko
2 jaren geleden

“…Wat Black Ops 3 zo uniek maakt is dat je ook echt met z’n tweeën op één scherm kan spelen…”

Hoe dan? Of heb je het over split-screen?

Last edited 2 jaren geleden by roko