Gamen in je eentje is leuk, maar met z’n tweeën is natuurlijk nog veel leuker! Op de bank of online, we zetten hier de 12 beste couch co-op games voor je op een rij.

We kijken echt naar couch co-op games met een campaign. Dat wil zeggen dat je met z’n tweeën of vieren op één scherm kan spelen. We hebben de 12 beste couch co-op games op een rij gezet. De lijst is trouwens niet per se hiërarchisch opgebouwd met nummer 1 als beste game.

12. Goat Simulator (2 spelers)

Om maar gelijk met een flauw spel te beginnen, Goat Simulator staat op 12. Met z’n tweeën lekker rondgeiten. Totaal willekeurige activiteiten in een level spelen, het is hilarisch! Je kan kleine achievements ontdekken en de raarste dingen meeslepen met je geitentong. Zet wat bier op tafel en je hebt de hele avond plezier met dit spel.

11. Overcooked (4 spelers)

Als je zo hard wilt lachen dat je moet huilen, dan moet je Overcooked gaan spelen. Het kan twee kanten op gaan met dit spel. Of je speelt dit met vrienden en  het is een groot lachfeest over hoe hard jullie falen. Of er zitten een paar te competitieve vrienden tussen die boos worden over hoe slecht de keuken draait! Je raadt het al, in Overcooked moet je in de keuken samenwerken en zo veel mogelijk gerechten maken. Als je de taken goed verdeelt, dan lukt het meestal wel, maar er komt van alles op je weg waardoor het een probleem wordt om de gerechten ook echt op tijd te serveren. Heerlijk spel voor een avondje lachen (of huilen).

10. Rocket League (2 spelers)

Officieel wilde ik het spel niet in deze lijst doen, omdat er niet echt een campaign is. Maar als Goat Simulator er in zit, dan moet Rocket League er ook in. Deze online voetbal-met-auto’s game is één van de beste games ooit gemaakt. Je kan lekker met z’n tweeën op één scherm tegen en met elkaar spelen. Samen online spelen? Geen probleem. Mede daarom is Rocket League een heerlijk couch co-op game!

9. Call of Duty Black Ops 3 (2 tot 4 spelers)

Ik ben geen Call of Duty fan, maar Black Ops 3 is toch wel echt fijn om met z’n tweeën te spelen. Dit spel staat bekend om de bekende zombie modus, maar de campaign is ook echt niet gek! Wat Black Ops 3 zo uniek maakt is dat je ook echt met z’n tweeën op één scherm kan spelen en met 4 spelers online! De multiplayer en Zombies modus kan je zelfs met 4 spelers tegelijkertijd doen (!). Lekker om een avondje met elkaar te knallen!

8. Rayman Legends (4 spelers)

Het ziet er kinderachtig uit, maar Rayman is geen makkelijke game en al helemaal niet in co-op! Rayman Legends kan je met z’n vieren tegelijkertijd spelen. Krijg je daar licht epileptische aanvallen van soms? Zeker, want met z’n vieren op één scherm met zoveel platform elementen en vijanden zorgen voor veel chaos tegelijkertijd. Het is echter wel hilarisch… of juist helemaal niet en dan eindigt de avond met het smijten van controllers en/of borden.

7. Vrijwel alle LEGO games (2 spelers)

Of het nou om een superheldengame gaat of een GTA rip-off (LEGO City Undercover), het is altijd wel leuk om samen met een maat (online) co-op te doen in een LEGO game. Laatst zat ik nog LEGO City Undercover met een maat te spelen. Lekker op de bank met een biertje erbij. Het mooie van LEGO games is dat je op één scherm co-op kan doen en dat je samen de singleplayer kan voltooien. Geen aparte levels of wat dan ook, gewoon en tweede controller aansluiten en op een knopje drukken en je doet mee.

6. Resident Evil 5 (2 spelers)

Het is niet voor mij weg gelegd, deze game. Ik word er claustrofobisch van en ik heb het gevoel dat ik mij niet goed kan bewegen. Sowieso kan ik slecht tegen horror, maar voor de fans is dit een goed co-op spel. In Resident Evil 6 kan je ook co-op spelen, maar ik heb gehoord dat je dat deel gewoon moet overslaan. In Resident Evil 5 kan je de campaign met z’n tweeën doen, dus dat zijn vele uren om samen te spenderen!

5. Diablo 3 (4 spelers)

Diablo 3 duurt vrij lang als game, maar is tegelijkertijd ook toegankelijk om met een vriend van je te spelen. Het is niet makkelijk om een RPG ‘een avondje’ te spelen gezien je personage elke keer sterker wordt en je steeds verder door wil. Maar voor de powergame koppels onder ons kan dit zomaar een leuke uitkomst zijn! Het kan behoorlijk chaotisch worden op één scherm met alle aanvallen en krachten, maar dat is ook wel weer leuk.

4. Battleborn

Deze game heeft een Story Mode die je met vijf spelers online en twee spelers couch co-op kunt doen (of een combinatie hiervan). De story mode bestaat uit missies die je elke keer opnieuw kunt spelen. Op zich wel leuke missies, maar nadat je ze allemaal hebt gespeeld is het wel klaar en begrijp ik dat je niet alles nog een keer opnieuw wilt spelen. Je krijgt wel elke keer betere loot als je de missies opnieuw doet, dat dan weer wel.

3. Gears of War: Ultimate Edition

Gears of War is een franchise waar je het liefst de game met een maat van je gaat spelen. De campaign is gemaakt voor twee spelers die je tegelijkertijd op één scherm kan spelen. Het is fijn dat de games gemaakt zijn voor co-op, want soms speel je ook echt aparte delen van een level en moet je maat links terwijl jij naar rechts gaat. Dit zorgt voor een leuke dynamiek en de campaign is goed genoeg om nog eens een keer uit te spelen op een hogere moeilijkheidsgraad.

2. Halo Master Chief Collection (2 spelers)

Halo is één van de beste franchises om samen de campaign mee te doen. Je kan met twee spelers op één scherm de campaign doen en als je twee Xbox’en naast elkaar zet kan je gezellig met z’n vieren de campaign doorlopen. Halo is een fantastisch sci-fi verhaal met een bloedstollende campaign, of zoals onze Rob het omschrijft ‘één groot Disney drama’. Als de campaign je niet aanstaat, kan je met vrienden lekker split-screen online spelen. Voor alle spellen in de Halo collectie gelden weer andere samenstellingen van co-op:

De eerste, Halo: CE Anniversary – 2 players max, split-screen of online

Het tweede deel, Halo 2: Anniversary – 2 players max, split-screen of online

Halo 3 – 4 players max online, 2 players max split-screen

De start van de nieuwe trilogie, Halo 4 – 4 players max online, 2 players max split-screen

1. Borderlands: The Handsome Collection (4 spelers)

De tofste ervaring die ik met co-op heb, is Borderlands: The Handsome Collection, bestaande uit Borderlands 2 en Borderlands: The Pre-Sequel. De game biedt een fantastische campaign vol met actie en humor. Het prachtige van alles is dat je ook nog eens met z’n vieren op één scherm kunt spelen, de hele campaign lang! Hier geldt wel wederom het feit dat het een RPG is en niet iets voor één avondje. Het zou wel kunnen, maar het liefst speel je de hele campaign met vrienden. Genoeg quests om jullie mee te vermaken!

Wil je het hele scherm voor jezelf, maar ook wel co-op doen? Check dan de lijst met de beste online co-op games op de Xbox One!

Voorstellen vanuit de community:

Als jullie nog games hebben die in dit lijstje moeten staan, schiet maar raak in de reacties!

PeterdkLovers in a dangerous spacetime
Kwintino – Ouderwets potje FIFA

Please Login to comment
3 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
KwintinoRMNielspeterdkJochem Recent comment authors
  Subscribe  
Abonneren op
Jochem
Lid
Jochem

FOUT! GROTE FOUT! Ik zweer toch dat ik Gears of War 4 pas met een vriend splitscreen heb gespeeld, in de tekst staat van niet! Grote fout!

peterdk
Lid
peterdk

Met mijn broertje Lovers in a Dangerous Spacetime ontdekt, die recentelijk gratis bij Gold was. Beste coop game ooit!

Kwintino
Lid
Kwintino

Er is toch altijd wel de klassieker dat er een potje FIFA wordt gespeeld als er een vriend op bezoek is. 😀