In 2017 hebben wij een lijst gemaakt met de beste online co-op games voor jouw Xbox One! Die lijst is nu 3 jaar later natuurlijk iets veranderd, maar ook nog wel hetzelfde gebleven qua franchises. Naast mijn ververste lijst van couch co-op games, heb ik nu dus de nieuwe online variant waarin je lekker online kunt spelen met een vriend(in) (of vrienden) van je.

Ik kijk alleen naar de toegevoegde co-op waarde in een spel en niet van die goedkope co-op ervaringen zoals in SW: Battlefront. Check hieronder de lijst met aanbevolen co-op games. Eigenlijk smokkelen we ook met meerdere MMORPG titels, maar dat maakt niet uit. Mis je er één, laat het weten in de reacties, dan verwerken we ‘m als community choice in het artikel.

16. Resident Evil 5, 6 (en Revelations 2)

Het is even een vermelding waard als we deze game objectief bekijken. Je kunt namelijk in Resident Evil 6 co-op spelen, maar ik heb gehoord dat je dat deel gewoon moet overslaan (en daar kwam het subjectieve gedeelte). In Resident Evil 5 kan je de campaign met z’n tweeën doen, dus dat zijn vele uren om samen te spenderen en eindeloos veel zombies om kapot te schieten! Ook nog een aanrader is Resident Evil: Revelations 2 waar je eigenlijk dezelfde setup als Resident Evil 5 hebt, maar dan met betere controls en leukere levels. Deze franchise stond ook in onze couch co-op lijst, maar gezien je alles ook lekker online kunt doen (en dus een mooi eigen scherm hebt), is het een vermelding waard!

15. Dead Rising 2, 3 en 4

Merry fucking Christmas, tenminste, in het laatste deel. In Dead Rising 4 is het Kerst maar het is alles behalve gezellig, tenzij je graag op zombies inhakt in je vrije tijd. Wij in ieder geval wel. Samen met collega Domingo heb ik het winkelcentrum in Dead Rising 4 flink onveilig gemaakt. Het is hilarisch. In de game heb je aparte co-op missies die niet tot de campaign behoren. Toch zijn de missies goed genoeg om er een paar uur plezier uit te halen. Zombies moorden, eindbazen kapot maken, nieuwe wapens maken, de gekste executies uithalen. Ja, plezier gegarandeerd. Je kan ook al in Dead Rising 2 en 3 met z’n tweeën lekker hakken op zombies. Dus die kan je gelijk meepakken!

14. Dying Light

Dying Light is in mijn ogen eigenlijk wat Dead Island had moeten zijn. Wederom is er een virus die de mens in zombies heeft veranders, Jij moet er voor zorgen dat het niet over de hele wereld zal verspreiden. In Dying Light kan je de hele campaign met z’n tweeën doen en dat levert veel plezier op. Overdag ben je lekker zombies aan het meppen en in de nacht ren je met z’n tweeën voor je leven. Wat wil je nog meer?

13. GTA Online

Ik wist niet dat GTA Online zo groot zou worden als nu. Het is onderhand één grote GTA MMORPG geworden en er komen elke keer gratis modi bij via updates. Samen heists doen, rondrijden in de stad, team deathmatch, races, contact missies, etc. Eén ding is zeker, je kan met z’n tweeën (en zelfs vieren, zessen of tienen) flink veel lol beleven in de online modus van GTA5. Het enige nadeel vind ik zelf is dat je echt heel lang moet wachten voordat je in een server zit en voordat de game laadt. Hopelijk zal de Xbox Series X deze game een stuk sneller laden.

12. Payday 2

Dit spel heb ik heel kort gespeeld en het is leuk als je met drie andere vrienden georganiseerd kan werken. Je moet namelijk met een bank beroven en hier komt heel wat werk bij kijken. Als het lukt, dan is de euforie groot. Als het mislukt, door incapabele medespelers of clowns die voor de grap het alarm laten afgaan, is het ineens helemaal kut. Het spel vereist echt veel communicatie en samenwerking, dus wil je dit spelen, zoek dan gelijk drie vrienden op die de missies serieus willen halen.

11. Saints Row The Third en deel 4

In mei 2020 komt Saints Row: The Third uit als remaster en dat biedt een ontzettend leuke co-op ervaring! Je kunt allerlei rare activiteiten uitvoeren in de wereld zelf, maar ook de missies zijn ronduit hilarisch. Je hebt je eigen basis, kunt je eigen auto’s pimpen, met de helikopter vliegen etc. Wil je rondrijden in een cabrio met een tijger naast je? Saints Row: The Third heeft het! Echt een aanrader om minstens één keer door te spelen met een maat van je.

Niet zo goed als Saints Row The Third, maar nog steeds vermakelijk, Saints Row 4. Nu is het vierde deel vrij overdreven met superkrachten en aliens, maar je zult er sowieso lol aan beleven met z’n tweeën. Naast alle verhaalmissies kan je ook wederom een aantal hilarische activiteiten met z’n tweeën voltooien, dus genoeg te doen in deze rare wereld van Saints Row 4.

10. Far Cry 5

Na het prachtige Far Cry 3 gingen we met Far Cry 4 naar de Himalaya. Maar in Far Cry 5 werd het nog interessanter met de USA waar we zijn beland. Far Cry 5 heeft een ontzettend goede co-op optie. Waar je in Far Cry 4 maar beperkt de missies kon doen, kan je in Far Cry 5 zo’n beetje alles met z’n tweeën doen en dat levert echt ontzettend veel lol op. Far Cry 5 is dan ook eigenlijk wel één van mijn favoriete co-op games. Het enige minpunt is dat maar 1 persoon de progressie boekt. De medespeler zit er dus in voor de lol, maar houdt er op zijn eigen game niks op na. Dat mag de pret niet drukken, want verder is de ervaring fantastisch!

9. The Division (2)

The Division wist mij persoonlijk erg te verrassen. De multiplayer steekt goed in elkaar en de hele ervaring is vloeiend. Vrienden joinen jouw game naadloos en je kan direct aan de slag met missies. In The Division kan je met vrienden proberen New York terug te veroveren na de uitbraak van een dodelijk virus. Je zult tegen gangs vechten, eindbazen ombrengen, grotere missies doen en samen op pad gaan voor collectibles. Als je dan nog zin hebt om echt een adrenalinerush op te zoeken (of de goeie loot), dan kan je The Dark Zone in. Al met al is The Division een perfecte game om met je vrienden te spelen. Ditzelfde geldt voor The Division 2, het vervolg die 2019 uitkwam, waar je in Washington DC aan de slag gaat. The Division 2 wordt nog altijd elke dag op de redactie gespeeld en is een wereldgame voor de grind-monsters onder ons (voor verdere vragen kan je bij mijn collega redacteur Jeffrey terecht).

8. Dead Island

Dead Island heb ik nu zo’n 6 keer uitgespeeld in co-op. Het blijft een fantastische co-op game waarin je lekker met z’n vieren kan gaan knallen! Hersenloos zombies verminken met allerlei soorten wapens. Helaas is de Definitive Edition op de Xbox One minder goed dan de pc-versie (er zitten serieus meer bugs in de Definitive Edition dan in het origineel). Desalniettemin kan je je uren vermaken met vrienden in dit zombie slachtspel! De hele campaign kan je met je maten spelen. Het mooie is ook dat iedere speler een bepaalde specialisatie kan kiezen, dus je kan elkaar ook nog eens versterken. Niet zo diepgaand als Dying Light, maar zeker een spel om te spelen met vrienden!

7. Ghost Recon: Wildlands

Ghost Recon: Wildlands is voor mij ook zo’n spel waar ik niet van wist of het echt succesvol zou worden. Na vele uren multiplayer met vrienden kan ik toch wel zeggen dat Wildlands perfect is voor co-op. Je kan missies selecteren en vervolgens met drie vrienden op pad. Pak de motor, auto, helikopter of boot, het maakt niet uit. Ieder kan zijn eigen weg gaan en samenwerken ging nog nooit zo vloeiend. Er is een reden dat ik Wildlands eigenlijk boven het later uitgebrachte Breakpoint verkies. De open wereld die je in Wildlands ziet voelt vele malen beter aan dan Breakpoint in mijn ogen. Breakpoint is meer gemaakt voor survival, maar heeft gewoon niet de sfeer en uitwerking van Wildlands.

6. Rainbow Six Siege

Als je het hebt over games die vaak gespeeld worden op onze redactie, dan komt Rainbow Six Siege vaak naar voren. In deze game speel je met een team van 5 tegen een ander team van 5. Er zijn meerdere modi waar je mee aan de slag kunt. Over het algemeen heb je één aanvallend team en één verdedigend team die bijvoorbeeld het fort kan verstevigen met boobytraps en allerlei andere middelen om de tegenstanders buiten te houden. Je moet goed met elkaar communiceren en ook zorgen dat de klassen die je kiest goed op elkaar aansluiten. Dan is je kans op winst het grootst!

5. Borderlands 1, 2, Pre-Sequel en 3

We kunnen er natuurlijk niet om heen. Hoewel Borderlands een perfecte couch co-op ervaring biedt, kan je het hele verhaal ook lekker online spelen. Wie wil dat nou niet? Dan heb je tenminste het hele scherm voor jezelf! In de hele Borderlands reeks kan je lekker met z’n 4-en er op uit om missies te voltooien. Dit kan overigens ook al met 2 man, dus je zit niet aan 4 vastgebonden. Als je alles bij elkaar op zou tellen, zul je met Borderlands zo’n beetje (minstens) 160+ gameplay uren zoet zijn. Met name door de humor, snelle first-person gameplay en absurde missies is Borderlands een goede aanrader voor online co-op avonturen!

4. A Way Out

Uiteraard moet ook in deze online lijst A Way Out staan. De game kan je op de bank met z’n tweeën doen, maar net zo goed online. Het beeld wordt er niet anders op, want je ziet nog steeds van elkaar wat je doet.

Deze game is gemaakt voor co-op en je zou willen dat EA vaker dit soort games er uit pompt. A Way Out gaat over twee mannen die uit de gevangenis ontsnappen en verder moeten zien te ontkomen aan hun vijanden. Je speelt met z’n tweeën en moet elkaar zien te helpen in de levels door middel van puzzels. Waar je in eerste instantie volop in de actie start en verwacht dat het een achtbaan is, wordt het al snel een vrij emotioneel verhaal vol met intriges en familiedrama’s. Een echte aanrader voor de co-op fan!

3. Gears of War franchise

Deze titels moeten uiteraard ook in onze online lijst, de Gears of War franchise! Dus Gears of War: Ultimate Edition, Gears of War 2 (backward compatible), Gears of War 3 (backward compatible), Gears of War 4 en Gears 5! Als je van cover-based shooters houdt met hele dikke actie waar Micheal Bay nog een traantje bij weg zou pinken, dan is Gears of War de franchise waarbij je de campaign samen met een vriend(in) van je kunt gaan spelen! Het is fijn dat de games gemaakt zijn voor co-op, want soms speel je ook echt aparte delen van een level en moet je maat links terwijl jij naar rechts gaat. Dit zorgt voor een leuke dynamiek en de campaigns zijn goed genoeg om nog eens een keer uit te spelen op een hogere moeilijkheidsgraad.

2. We Were Here (Too)

Een speciaal plekje op onze lijst voor een Nederlandse indie franchise! Dit jaar heeft een deel van de redactie namelijk de games We Were Here en We Were Here Too gespeeld van Total Mayhem Games. Je kan We Were Here zien als een soort co-op escape room game waar de ene speler instructies moet geven aan de ander om door de levels heen te komen. De uitdagingen zijn leuk en pittig! Prima vermaak. Elke game duurt zo’n 3 uur en geeft je genoeg plezier om even lekker met z’n tweeën te spelen.

1. Halo 5

Dan komen we als laatste bij Halo 5. Samen met oud redacteur Domingo heb ik deze game op Legendary uitgespeeld en dat was best een grote prestatie. We hebben alle scheldwoorden wel zo’n beetje uitgesproken, maar het is ons gelukt! Halo 5 biedt een dynamische en leuke co-op! 343 Studios heeft er echt voor gezorgd dat je elkaar nodig hebt in de co-op campaign en de missies zijn leuk genoeg om met z’n allen te spelen. Halo 5 biedt meer tactiek dan ooit tevoren (en als je dat niet hebt ervaren, probeer het dan eens op Legendary). De tactiek, samen met het verhaal, het samenspel, de power-ups en de dynamische gameplay, maakt Halo 5 een top co-op game!

Wil je liever met vrienden op de bank spelen, lees dan mijn andere lijst. Mis je een game in deze lijst, zet het in de reacties zodat we een mooie Community Choice lijst kunnen maken.

Community suggesties:

  • Overcooked 2
  • Cuphead
  • World War Z
Abonneer
Abonneren op
3 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob
Beheerder
Rob
6 jaren geleden

Ik mis echt de ultieme co-op game. Je noemt PayDay wel maar zijn veel betere broertje Rainbow Six Siege vergeet je. Dat is pas de ultieme co-op waarin je echt moet samenwerken. 😉

Martin
6 jaren geleden

Evolve

peterdk
peterdk
3 jaren geleden

Overcooked 2