Soms zie je er advertenties van langskomen. Cooling fans voor je Xbox. Maar hebben die nut?

Je Xbox One staat in een kast en is redelijk afgeschermd. Dat betekent dat zijn warmte slecht weg kan. Als je je hand op je console legt, voelt het alsof je er een eitje op kan bakken, zo warm. Gelukkig zijn er extra cooling fans in de handel die meer koele lucht naar je Xbox toe laten stromen. Maar zijn die apparaten wel effectief?

Bij onze technische vrienden van Windows Central heeft men de proef op de som genomen en een aantal van dat soort apparaten voor het paradepaardje van Microsoft, de Xbox One X, onder de loep genomen. Deze console zorgt met zijn 4K en HDR voor hardware die aardig wat hitte afstraalt. Is de ingebouwde cooling dan genoeg of denk je toch dat wat extra lucht beter is?

In deze test zijn twee USB aangedreven fans van Pandaren en Lictin, die hoog staan aangeschreven op Amazon, getest. Pandaren heeft een cooler die je aan de achterkant van je console monteert, Lictin heeft een verticale stand die lucht in je console perst aan de rechterkant van je machine. Ze hebben beide drie fans die respectievelijk 4000 en 5000 rpm tevoorschijn toveren.

Met een 4K HDR versie van Hitman als testgame werden de resultaten na 30 minuten spelen geregistreerd. Vanaf dat punt werd na een sessie intens gamen wederom gekeken wat nu de temperatuur van de console waren. Elke test werd twee keer uitgevoerd zodat er een gemiddelde temperatuur te zien was. Het resultaat was verbluffend.

Gemeten bij de ventilator aan de achterzijde liet de X de volgende waardes zien: Zonder cooler – 53°C, met Pandaren cooler – 60°C en met de Lictin verticale cooler – 55°C.
Gemeten op de bovenkant: zonder – 35°C, Pandaren – 36°C en de Lictin – 35°C.
Gemeten aan de linkerkant: zonder – 32°C, Pandaren – 32°C en de Lictin – 32°C.
Gemeten aan de rechterkant: zonder – 41°C, Pandaren – 42°C en de Lictin – 40°C.

Zoals we al wisten laat de achterkant de meeste hitte zien omdat daar ook de hoogste airflow te vinden is. Het lijkt erop dat de Pandaren dit blokkeert en de temperatuur juist omhoog stuwt door een hoogste gemeten temperatuur van 61,4°C. Deze toevoeging doet dus meer kwaad dan goed.

De verticale cooler was wel wat beter maar de Xbox One X zonder hulp liet toch betere waarden zien. Met andere woorden beide hulpmiddelen helpen helemaal niet, integendeel, ze drijven de temperatuur juist omhoog.

De Xbox One X is zodanig gebouwd dat het de noodzakelijke interne cooling heeft om zijn hitte goed af te voeren. Microsoft hardware is door het Xbox team van top engineers voorzien van een combinatie van vapor-chamber cooling en een centrifugal fan die de hitte eruit pompen zonder dat hier hulp van buitenaf voor nodig is.

Dus mocht je denken dat je X extra koelte nodig zou hebben en denk je dat die extra ventilatoren dat wel voor je regelen, vergeet het dan snel. Je X doet dat gewoon zelf. Geef hem gewoon ruimte om te ademen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties