We hebben eindelijk de officiële lijst van de Xbox Series X specificaties. En wat een kracht zit er in!

De Xbox Series X wordt volgens Microsoft zelf gekenmerkt door drie dingen: Kracht, snelheid en compatibiliteit (dus wat het apparaat allemaal kan draaien). We wisten natuurlijk al lang dat de Series X veel kracht zou hebben, maar het bleef allemaal subjectief, want wat is dan ‘krachtig’. Aan de 12 TFLOPS is al af te leiden dat er serieuze kracht in zit, maar er zijn ook andere componenten die belangrijk zijn om de beloofde kracht te leveren. Daar krijgen we we met de lijst hieronder goed zicht op. Even voor de technici de volledige lijst

CPU8x Cores @ 3.8 GHz (3.66 GHz w/ SMT) Custom Zen 2 CPU
GPU12 TFLOPS, 52 CUs @ 1.825 GHz Custom RDNA 2 GPU
Die Size360.45 mm2
Process7nm Enhanced
Memory16 GB GDDR6 w/ 320mb bus
Memory Bandwidth10GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s
Internal Storage1 TB Custom NVME SSD
I/O Throughput2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (Compressed, with custom hardware decompression block)
Expandable Storage1 TB Expansion Card (matches internal storage exactly)
External StorageUSB 3.2 External HDD Support
Optical Drive4K UHD Blu-Ray Drive
Performance Target4K @ 60 FPS, Up to 120 FPS

Serieuze kracht

Wat betekent die lijst nu hierboven? Wat opvalt is dat de Xbox Series X een SSD heeft van maar liefst 1 terabyte! Dat is dus 1000 gigabyte wat nu ook al in sommige versies van de Xbox One zit. Het grote verschil is echter dat er nu een trage harde schijf in onze Xbox zit en in de nieuwe komt een supersnelle schijf. De SSD kan namelijk gigasnel gegevens lezen waardoor games sneller inladen en bijvoorbeeld ook grote werelden veel sneller op je beeld verschijnen (denk dus aan GTA5 waar de wereld binnen 3 seconden laadt i.p.v. 2 volle minuten zoals nu).

Er is in de lijst ook te zien dat je de Xbox kunt upgraden met een extra terabyte. Deze zal Xbox ook zelf op de markt brengen. Het is nog onbekend wat voor prijs hier aan hangt, maar het zal niet goedkoop worden (dit soort opslag is namelijk normaal rond de 500 euro voor 1 TB).

Wil je zien hoe groot het verschil is tussen het laden op een Xbox One X en een Xbox Series X? Microsoft gebruikt State of Decay 2 ter illustratie.

Wat nog meer opvalt is dat er een behoorlijke dikke processor in de Xbox Series X zit. Een CPU met 8 kernen die op 3,8 GHz (!) draaien. Dat moet in combinatie met de GPU (videokaart) genoeg kracht leveren om bijvoorbeeld beelden op 120 fps te tonen (en minimaal 4k 60fps). Microsoft geeft aan dat het de kracht van de Series X belangrijk vindt voor de creatievelingen in deze wereld die zelf kunnen bepalen wat ze doen met de kracht. Ontwikkelaars geven al aan dat ze met de Xbox One X een speeltuin aan kracht kregen, maar met de Series X is het inmiddels een pretpark aan kracht geworden.

Ook de eSports-fanaten kunnen genieten van een hoog aantal frames per seconden op deze manier (die kunnen blijkbaar het verschil zien tussen 60fps en 120fps en daar ook op anticiperen en beter presteren… ).

Gears 5 op 120 fps

Het is nu ook officieel bekend gemaakt dat Gears 5 een Xbox Series X update krijgt waarbij de game op 100 fps draait in 4k en waarbij ze zelfs proberen om de multiplayer op 120 fps te krijgen. Op grafisch gebied zijn vooral schaduwen beter bij de Xbox Series X-versie.

In de Xbox Series X is er een Xbox Velocity Architecture aanwezig waarbij game-bestanden super efficiënt gestreamd worden (dus alvast inladen in je game). Hierdoor krijgen ontwikkelaars bijvoorbeeld de mogelijkheid om direct 100GB aan data in te laden. De SSD en het werkgeheugen werken dan bijvoorbeeld goed samen om de game optimaal in te laden.

Wat voor prijs zal hier aan gaan hangen? Een SSD van 1TB en zo’n dikke processor er in… ik twijfel of dat nog rond de 500 euro kan blijven. Hopelijk horen we binnenkort meer van Microsoft!

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
roko
roko
2 jaren geleden

Prijskaartje zal eerder 699,99 zijn en als ze het verlies nemen om de verkoop te stuwen 599,99. Maar ja, dat is wens-denken, afwachten maar