In november komt Rise Of The Tomb Raider naar de Xbox One, dat was bekend. Ook was bekend dat dit een (timed) exclusive was. Hoe timed precies was onbekend, tot nu.

tomb-raider-exclusive

‘Holiday 2016′ is het antwoord op die vraag. Deze timed exclusive is dus een dik jaar enkel speelbaar op de Xbox One! Pas eind volgend jaar kunnen pc en Playstation spelers er mee aan de slag gaan, wat voor een timed exclusive erg lang is. Nu ben ik persoonlijk geen fan van dit soort praktijken. Het hele ’third party timed exclusive’ gebeuren zie ik als iets schadelijks voor ons als gamers. Komt er een dikke game aan die je erg graag wilt spelen, moet je een andere console kopen of lang wachten. Dit keer zelfs een jaar!

Dat de eigen studio’s van Microsoft en Sony hun games exclusief voor hun console bouwen snap ik helemaal. De console boeren zijn eigenaar van de studio’s en zijn dus volledig eigenaar van het IP. Dit weet je (of zou je moeten weten) als je een console koopt, je gaat hier dus in principe mee akkoord. De zogenaamde third party studio’s zijn los van die console boeren en maakte (bijna) altijd games voor elke console. Steeds vaker wordt dit een timed exclusive, of exclusieve content voor één van de consoles. Dit weet je als normale gamer vaak niet als je een console koopt aangezien dit niet ver van te voren bekend gemaakt wordt.

Persoonlijk steekt dit mij, onafhankelijke studio’s zouden eigenlijk geen voorkeur moeten uitspreken voor een console. Het mag wel, die bak met geld aannemen, maar ik vind het een beetje greedy overkomen. Maar goed, ze hebben natuurlijk het recht om dit te doen, ze staan hier helemaal vrij in. Wat vinden jullie van al die timed exclusives en exclusieve content voor een bepaalde console?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments