De E3 is bijna zover. Bethesda trapt af met de persconferentie en het zal zwaar worden om vannacht ff de wekker te zetten om te kijken. Toch kijk ik uit naar de conferentie en de E3 zelf, ook al is er wat veranderd. Helemaal nu ik al bijna 2 jaar developer ben. Hierbij dus mijn gedachtes en vooruitblik op de E3.

Een beetje grieperig schrijf ik deze artikel en ondanks de granaatwerper in mijn hoofd probeer ik vurig te bedenken waar ik naar uitkijk bij de komende E3. Even een paar games: Star Wars Battlefront, Fallout 4, Mirror’s Edge 2, nieuwe Guerilla IP en toch The Last Guardian. Qua persconferenties kijk ik het meeste uit naar Microsoft vanwege de nieuwe games en waar Xbox One naartoe gaat. Mijn gedachten dwalen daarbij af naar Hololens al denk ik niet dat deze getoond gaat worden maar misschien indirect door een game wel. Microsoft heeft wel iets goed te maken want de vorige conferentie was echt dramatisch met Dan Mattrick, dus ze moeten aan de bak! Ook hoop ik dat de indies meer vertegenwoordigd worden want de triple A’s dat geloof ik wel. Van andere partijen ga ik zeker de Ubisoft en Nintendo conferentie volgen niet alleen vanwege The Division en de aankomende Zelda game voor Wii U.

E3

Microsoft-Don-Mattrick-Xbox-One

Ook wordt de E3 de beurs voor VR en ben ik benieuwd hoe de samenwerking gaat lopen tussen Microsoft en Oculus want die cinema mode…..what the fuck???? Een on-the-couch ervaring heb ik al jaren dus waarom zijn peperdure Oculus headset? Komt daarbij dat ik als developer werk met een VR headset wat echt universeel is en ook op de beurs aanwezig is. Ironisch genoeg vlakbij de Oculus stand. Brengt me gelijk bij het bruggetje om een leuk nieuwtje aan te kondigen! De VR game van mijn team bij Excamedia, Vertigun, zal getoond worden bij de E3 op de stand van onze techpartner. Super enthousiast ben ik maar daarnaast benieuwd hoe het in de smaak zal vallen. Op dit moment is Vertigun zover ik weet de enige VR game op E3 dat in multiplayer te spelen is. Vertigun is een sci-fi racer gecombineerd met aktie a la Unreal/Doom/Quake actie.

2848826-star+wars+battlefront+key+art

Genoeg over VR en Vertigun, dit gaat immers over het totaalplaatje van E3. Ik volg de E3 al sinds een jaar of 12 en zie wel een verschil in de beurs zelf en alles erom heen. Waar vroeger er veel afterparties waren, lijken developers nu terug naar de basics te gaan zonder parties. De reden is simpel, bedenk eens wat zo’n beurs kost qua deelname. Ik heb serieus nagedacht om met ons team op de E3 te staan, maar een simpele booth kost al 15000 euro! En dan daarnaast komen nog eens de tickets, hotel, eten, marketing en reclame. Wil je boothbabes, dat kan, maar het mogen alleen modellen uit Amerika zijn, bij bepaalde bureaus wat ook weer bakken met geld kost. Kortom voor een indie is het denk ik niet rendabel om er te staan. Dus voor mij, misschien volgend jaar haha.

mirrors-edge-e3-2013-screen-1

Ook is er qua exposure heel veel veranderd. Pakweg 10 jaar geleden was het nog spannend voordat de E3 losbarstte. Wat ga je op de beurs zien in de media wat je nog niet wist? Nu lekken er zo veel dingen op het internet, is er al zoveel bekend dat er niet zo meer spannend is wat er getoond gaat worden. Het is nu echt afwachten wat je tijdens de persconferenties ziet wat je nog niet wist. En dit is ook hetgeen wat ik het meest jammer vind, de hype rond E3 die er ooit was en nu dusdanig is veranderd dat ik daarbij op 2 gedachtes hink. Aan de ene kant ben ik hyped en super benieuwd en aan de andere kant mocht ik een persconferentie missen omdat ik mijn wekker niet hoor is dat niet erg want een dag later vind je alles op het internet.

xbox-720

Dus mijn vooruitblik op de beurs in het algemeen? Ik verwacht gameplaybeelden te zien van Star Wars Battlefront, Fallout 4 en meer van Mirror’s Edge 2. Qua conferenties mag het meer spectaculaire dingen en minder cijfer en statistieken bullshit. Qua beursgang weet ik het niet omdat ik de media moet rond speuren voor leuke dingen. Als developer ben ik het meest benieuwd naar wat de indies gaan laten zien als ze er staan, wat VR gaat doen en onze game Vertigun natuurlijk. Ik hoop echt dat de prijzen ooit een keer naar beneden droppen zodat misschien Excamedia volgend jaar op de E3 kan staan. Mocht dat zo zijn dan zal Xboxnederland.nl jullie wel op de hoogte houden…

Mocht je wat meer over Vertigun willen zien, check hier een developer demo. En een tip van mij om te volgen is Soma, de trailer is hier te vinden.

 

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments