DC Universe Online, de free-to-play game die in 2011 op de pc werd uitgebracht, komt deze lente ook naar de Xbox One! Moet je daar blij mee zijn, of kan je deze game makkelijk laten passeren? Ik leg het je even kort uit.

Kleine disclaimer vooraf, ik ben een DC Comics fanboy en ben daarom misschien extra kritisch, maar hopelijk ook geloofwaardiger. ‘DC Comics? Wat is dat?’. Het is een Amerikaanse uitgever van stripboeken (comics) die een focus op superhelden hebben. Het helden-universum van DC Comics bestaat bijvoorbeeld uit Superman, Batman, The Flash, Green Arrow, Green Lantern, Wonderwoman etc. (dus niet ‘Marvel’ met Iron Man, Captain America, The Hulk enzo).

De game DC Universe Online geeft de speler de kans om zelf een superheld te worden. Het gaat hier om een free-to-play massively multiplayer online role playing game (ding! Lingo!). Het verhaal gaat als volgt: In een wereld waar de grote superhelden niet sterk genoeg zijn om de almachtige Brainiac te verslaan, wordt  er terug in de tijd gereisd om de superhelden op voorhand al te waarschuwen voor Brainiac. Maar hoe moeten ze de vijand verslaan? Nou, er is een machine gemaakt om ‘normale’ mensen (peasants!) ook superkrachten te geven (via zogenaamde Exobytes). Uiteraard ben jij als speler één van die ‘normale’ mensen en krijg je superkrachten. Welke je krijgt en waar je je in specialiseert, dat bepaal je zelf. Dit is ook afhankelijk van de mentor die je kiest. Kies je Batman, dan ga je met technologie aan de gang en allerlei technische superkrachten. Kies je Superman, dan krijg je dus ook zijn type krachten (vliegen, laser ogen, noem maar op).

dcuniverse

Waarom het wel leuk kan zijn…

In het begin van de game ben je een noob en moet je allerlei krachten gaan ontgrendelen, dus dat is even knokken geblazen. De stad zelf, alle characters en zelfs het rondvliegen in de Watchtower, is voor DC Comics fans erg leuk. Het maken van je eigen character en gaandeweg armor ontgrendelen is ook vermakelijk. Ik begon als Superman-leerling en startte dus in Metropolis. Als je bijvoorbeeld als Batman-leerling start, dan begin je in Gotham City (duister, regen, depressieve uitstraling). Metropolis staat vol met hoge gebouwen en is echt downtown. De sfeer is zoals het hoort bij de stad van Superman en ditzelfde geldt ook voor Gotham. Het is dus best fun om rond te vliegen en te ontdekken wat voor vijanden er allemaal zijn.

De quests die je doet, hebben een soort overkoepelend verhaallijn waar je gedurende de eerste 30 levels ook wel zoet mee bent. Je vijand is Brainiac en die heeft zijn eigen robots  uit zijn HIVE en zij willen de stad overnemen. Dat moet jij stapje voor stapje tegengaan. Daarnaast is er ook nog de ‘gewone’ criminaliteit, dus je vecht ook nog eens tegen schorem via quests die je krijgt van de politie. Je komt ook andere characters tegen uit DC Comics zoals de Martian Manhunter en Booster Gold die allen een paar quests voor je hebben klaarstaan. Wat dit betreft is het een feest der herkenning.

Er komt ook steeds nieuwe content bij, dus dat is echt vet. Denk aan Hawkman, Hawkgirl, Atom, Captain Cold en Firestorm die in een update aan het spel worden toegevoegd. Er komen zo nu en dan ook nieuwe quests met eigen verhaallijnen. Dit is een reden om soms even terug te keren naar dit spel.

Metropolis_skyline

Waarom het minder leuk kan zijn…

Je bent een aantal uur bezig en je komt er achter dat je elke keer hetzelfde doet. Je hebt niet echt skills nodig, want het vechten komt meestal neer op drie aanvallen. Quests bestaan uit ‘ga hiernaar toe, ruim de vijanden op’ en ‘ga in deze dungeon en ruim de vijanden op’. Ik heb in mijn speelsessies geen PvP gedaan, dus daar kan ik niet over oordelen, maar ik kan wel zeggen dat als je het maximale level (30) hebt bereikt, je vanaf dat level moet gaan betalen als je beter wilt worden. Ook met PvP heb je dus met een behoorlijke barrière te maken, want je kan niet winnen van mensen met equipment waar jij, als free-to-player, geen toegang toe hebt. Het pay-to-win systeem wordt dus aan het einde van je avontuur pijnlijk duidelijk.

Conclusie en TL;DR variant

Als je van DC Comics superhelden houdt en je bent wel in voor een MMORPG, dan kan je dit spel zeker proberen! Breng een vriend(in) mee, dat maakt het des te leuker. Let echter wel op dat de gameplay na een tijdje herhalend kan worden en dat, als je eenmaal het maximale level hebt bereikt, je echt moet betalen voor de content aan het einde van het spel.

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Katerberg
Martin Katerberg
7 jaren geleden

Jammer van dat pay to win. Een nay Voor mij

Niels van der Grift
Niels van der Grift
7 jaren geleden

Precies, is wel een beetje een bummer