Woensdagavond onthulde Sony de Playstation Pro, die de strijd aangaat met Microsoft’s Project Scorpio. Maar wie gaat de strijd straks winnen en waarom?

Laten we eens gaan kijken naar de stand van zaken: 4K is coming! De verwachting is dat dit volgend jaar uitgerold gaat worden. Verwacht 4K van je provider, games, films en noem maar op. Logisch dat Microsoft en Sony hierop inspelen. Daarnaast is HDR in aantocht. HDR staat voor High Dynamic Range en zorgt ervoor dat je meer kleurweergave en een hoger contrast krijgt. Kijk voor de vergelijking eens naar onderstaande afbeelding.

20_century_fox_sdr_vs_hdr

HDR

HDR is een feature die de Xbox One S al ondersteunt. De Scorpio en Playstation Pro zullen dit ook gaan krijgen. Wat echter interessant is, is dat Sony HDR via een firmware update ook naar de Playstation 4 wil gaan brengen. Of Microsoft dit ook met de Xbox One wil gaan doen wordt op dit moment onderzocht. Ze gaan kijken hoe dit werkt en of die mogelijkheid er überhaupt is.

De huidige UHD 4K standaard heeft een HDMI 2.0a aansluiting nodig met HDCP 2.2. Het systeem wat er voor zorgt dat er alleen maar legale media kan worden afgespeeld moet geactiveerd zijn om HDR10 en Dolby Vision te kunnen ondersteunen richting je beeldscherm. HDR10 en Dolby Vision zijn de twee smaken HDR waar je op dit moment uit kan kiezen. Zowel de PS4 als de Xbox One zijn van een HDMI 1.4-aansluiting voorzien en deze kan men op dit moment nog niet opschalen naar 2.0a. HDMI 2.0a heeft specifieke hardware nodig om aan de eisen van de huidige HDR standaarden te voldoen. Het lijkt dus sterk dat men de PS4 naar HDMI 2.0a kan upgraden.

4K gaming?

Ja, de PlayStation 4 Pro kan 4K-gaming laten zien wat inhoudt dat de resolutie verviervoudigd is ten opzichte van de full-hd standaard op huidige generatie consoles. Om dat voor elkaar te krijgen wordt er excessief gebruik gemaakt van upscaling. Je weet wel, hetzelfde gezeik waar de Xbox met z’n 900p games ook mee te maken had. De game wordt gerendered op 900p en vervolgens geupscaled naar 1080p. Dat gebeurt nu dus ook met de 4K games. In ieder geval wel op de console van Sony. 4K en 60fps wat Sony loopt te verkondigen zagen we niet terug in de games die ze lieten zien. Naughty Dog gaf aan dat de resolutie naar beneden geschroefd wordt om 60 fps te halen.

Activision praatte over 4K en 60 fps, maar dat was, ondanks de indrukwekkende kwaliteit, beide niet het geval. Ook bij Mass Effect Andromeda, die draaide op de PS4 Pro, waren de kartelingen duidelijk zichtbaar. Desalniettemin is de resolutie nog steeds indrukwekkend ten opzichte van de standaard 1080p.

Specs

De console war bleek in het verleden eerder een specs-war te zijn, zo ook weer bij deze nieuwe generatie. Logisch ook, want het betekent dat we een nieuw tijdperk op het gebied van graphics inluiden. Laten we beide consoles eens gaan vergelijken op de belangrijkste punten.

Feature Xbox Scorpio PS4 Pro
Verkoopprijs Nog niet bekend €399,-
Releasedatum Feestseizoen 2017 10 November 2016
CPU 8 Cores AMD Jaguar 8 cores
GPU 6 Teraflops 4.20 Teraflops
RAM Vermoedelijk GDDR5 12GB GDDR5 8GB
RAM Bandbreedte 320GB/s 218 GB/s (gerucht)
Video output 4K HDR 4K HDR
Optische drive Vermoedelijk met 4K Blu-ray playback
Nee
Hard Drive (Default) Nog niet bekend 1 TB 
VR VR Compatibel Niet bekend, maar er is wel VR ondersteuning

 

Gaan we kijken naar de bovenstaande specificaties, dan zien we dat de GPU van de Scorpio theoretisch gezien 43% krachtiger is dan die van de Playstation Pro. Een ander ding wat opvalt is dat de Playstation Pro geen ondersteuning heeft voor 4K Blu-ray discs. Een vreemde beslissing van Sony omdat Microsofts Xbox One S dit al wel heeft en de Scorpio dit naar verwachting ook zal krijgen. Daarnaast was Sony verantwoordelijk voor de opkomst van Blu-ray. Wel is het mogelijk om 4K media te streamen.

Microsofts reactie

Microsoft had na de onthulling van de Playstation Pro wel een antwoord op Sony:

Albert Penello, product manager van de Xbox, gaf al aan dat Microsoft zich voorlopig geen zorgen maakt over het jaar voorsprong dat de Playstation Pro heeft. “Het performance-gat is vanzelfsprekend” zegt Penello. Volgens de product manager is zelfs de Xbox One S op bepaalde vlakken al verder dan de Pro. Zijn mening wordt gedeeld door meerdere medewerkers van Xbox waaronder Aaron Greenberg op Twitter: “Trots om echt 4K gaming & de meest krachtige console ooit te leveren met Project Scorpio”. Aangezien Sony de Pro nog dit jaar levert tegen een scherpe prijs, zijn de ogen nu op Microsoft gericht. maar ook Penello maakt zich voorlopig geen zorgen, zeker omdat de Scorpio nu al op voorsprong staat.

Microsoft gaf eerder al aan dat hun proces van het komen tot een nieuwe console er ook anders uitziet. Ze hebben een 1080p game gepakt en vervolgens hardware gebouwd die dezelfde game in 4K kon afspelen, dat is Project Scorpio en daarom is de hardware een stuk krachtiger. Zowel voor Microsoft als Sony geldt dat de ontwikkelaar zelf de vrijheid heeft om met de performance te doen wat hij wil. En als een ontwikkelaar 4K wil, dan kan dat zeker met de nieuwe console van Microsoft.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Maurits Clear
Maurits Clear
6 jaren geleden

Ik moet nog zien wat de providers etc met 4k gaan doen. Zenders nemen nu nog in 720p pp dus 4k lijkt me overdreven. Bovendien ben ik benieuwd naar de kwaliteit van 4k Netflix icm wifi. Ben vooralsnog behoorlijk sceptisch.