GTA (Grand Theft Auto) begint een beetje Half-Life 3 te worden inmiddels. We hebben nog nooit zo lang op een nieuwe GTA gewacht als nu, maar wat mogen we verwachten van het singleplayer avontuur met de komst van GTA Online en al haar successen?

Afgelopen dagen kwam naar buiten dat GTA 6 in 2025 verschijnt en zich af zal spelen in een moderne Vice City (NEE! We willen jaren ’80!). De informatie is afkomstig van bronnen die destijds ook de juiste informatie hadden over de nieuwe Battlefield (2042). Dit keer vertellen de geruchten dat we naar Vice City gaan met een vrouwelijk hoofdpersonage en dat de map na release continu aangepast zal worden. Dat wil dus zeggen dat de wereld in beweging zal blijven en evolueert. Als je het mij vraagt dan klinkt dit als typisch Rockstar die wederom eens de grenzen van het medium pusht en dus klinkt het gerucht enigszins plausibel. Als release wordt dus eind 2025 geroepen omdat Rockstar niet het personeel wil belasten met overuren zoals bij voorgaande projecten (Red Dead Redemption 2).

Dit is een map die we bij eerdere geruchten hebben geplaatst. Zou het dan toch dit worden?
GTA zoals we het kennen

Door de jaren heen hebben we best wat artikelen geschreven met geruchten over de nieuwe GTA. Het zou een game worden met meerdere steden en staten, meerdere tijdlijnen en puur voor next-gen (dus de huidige generatie wat ook vrij logisch is gezien het pas 2025 wordt). Intussen wordt er nog altijd hard gewerkt aan GTA Online en is het een behoorlijke cashcow voor Rockstar. Tegelijkertijd wil de ontwikkelaar dus innoveren met de nieuwe GTA waar het zal spelen met singleplayer en multiplayer en wellicht willen ze de grenzen compleet laten vervagen. Hoe spannend dat ook klinkt betekent dit wellicht dat we nooit meer een GTA krijgen die wij verwachten. Er zijn altijd voorstanders van de singleplayer ervaring en die leggen de game daarna weg, maar er zijn ook altijd voorstanders van de multiplayer ervaring die geen reet geven om de energie die in de singleplayer ervaring is gestoken. Nu is het aan Rockstar om te kijken hoe zij beide groepen kan bedienen en intussen een geheel nieuwe ervaring biedt die nog geen enkele game heeft geboden.

Als we eens inzoomen op het gedeelte van een evoluerende map in de game, dan neigen we toch iets meer naar online dan een singleplayer ervaring. Immers, een singleplayer ervaring is wat meer in beton gegoten dan de dynamische wereld van GTA Online. Toch is het wel leuk om eens in te denken wat dit kan betekenen. Gaan we bijv. toch meer de MMO kant op en met name de richting van World of Warcraft (WoW) waar de wereld ook verandert met een patch of expansion pack. WoW heeft bijvoorbeeld met de expansion pack ”Cataclysm” de hele wereld zoals we die kenden omver gegooid en compleet veranderd. De ervaring van level 1 naar 60 werd anders en oude spelers konden eigenlijk opnieuw aan de gang. Als we dit vertalen naar GTA kunnen we wellicht denken aan online events die ook de singleplayer wereld beïnvloeden. Bijvoorbeeld dat je in een online missie – in zoverre er nog sprake gaat zijn van ”online” en ”offline” – het hoofd van een belangrijke gang omlegt en dat er nu ineens een gang oorlog heerst in een gebied van Vice City. Of dat je een compleet vliegveld opblaast en dat het gebied een langere tijd herstelwerkzaamheden heeft. Andersom zien we misschien wel juist dingen die opgebouwd worden. Huizen die gebouwd worden en een half jaar later klaar zijn om opgekocht te worden. Het wordt hopelijk een mooie wisselwerking tussen de invloed van de speler en de ruimte die Rockstar geeft om invloed uit te oefenen op de wereld die het voor ons als gamers heeft gemaakt.

We hebben zo meteen – als GTA 6 ook echt in 2025 uitkomt – al 12 jaar geen nieuwe GTA gehad. Studio’s als Rockstar zullen nooit achterover leunen en zijn dus altijd bezig met innovatie. Ze hebben met GTA Online al laten zien dat zij een wereld kunnen maken die toevoegingen krijgt middels updates, maar kunnen ze het breder trekken? Gaan ze ons een wereld geven die je na een jaar een compleet nieuwe ervaring biedt? Als er één studio is die het kan, dan is het sowieso Rockstar.

Wat denk jij? Deel jouw visie over de nieuwe GTA 6 hieronder in de comments, of join uiteraard onze gezellige community op Discord.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments