Over een paar weken is het alweer tijd voor een nieuwe Far Cry. Deze keer speelt het zich niet af op een tropisch eiland of ergens in het Himalaya gebergte, maar ‘gewoon’ in Amerika. Ondanks dat er weinig vernieuwing zijn is het wel een steengoede game met uitdagende gameplay en heel veel humor!

Waar gaat het deze keer over?

Far Cry 5 speelt zich dus af in Amerika. Je bent de nieuwe Junior Deputy in het fictionele Hope County, Montana. Je kunt, net als de vorige delen, volledig navigeren in een grote open wereld. Op eerste oog lijkt Hope County op een kalm en vredig stukje aarde waar je in alle rust kunt vissen en af en toe op wat beren kunt gaan jagen. Tot je erachter komt dat er een vreselijke verwrongen wereld achter dit beeld verstopt zit.

In dit deel maak je kennis met de nieuwe aartsvijand Joseph Seed. Seed is een priester en gevreesd leider van Eden’s Gate. Eden’s Gate staat bekend als een doomsday cult dat tevens ook hard op weg is om Hope County volledig over te nemen. Het is dus jouw taak om hiertegen in verzet te komen met de inwoners van Hope County om zo Joseph Seed een halt toe te roepen. Dit gaat natuurlijk gepaard met vele heftige gevechten.

Niet vernieuwend, maar wel verbeterd.

Er zijn een aantal aspecten die absoluut voorop staan. Zo is Far Cry 5 geen vernieuwende game. Toch is de game, in vergelijking met de vorige delen, wel fiks verbeterd. Aan het begin van de game kun je ervoor kiezen of je met een man of een vrouw wil spelen. De ontzettend grote map kun je naar hartenlust gaan ontdekken. Het is, godzijdank, niet meer nodig om in radiotorens te klimmen om nieuwe delen van de map vrij te spelen. Dit doe je door ‘gewoon’ rond te reizen, zowel te voet als met auto en vliegtuig (dit is voor het eerst in de Far Cry serie!). Verder kan je ook followers meenemen op reis die jou meehelpen met het overmeesteren van de slechteriken. Het is niet alleen bij menselijke volgers gebleven. Zo kun je ook dieren, zoals een beer en een poema, meenemen als je volger. Eén van de beste dierlijke volgers is Boomer. Een hond die graag apporteert., vooral wapens.

De graphics van Far Cry 5 zijn overigens adembenemend. Zeker op een 4K beeldscherm! In sommige games is het reizen wel eens een van de minder leuke bezigheden. Bij deze game had ik daar totaal geen last van! Het landschap is zo mooi en divers dat ik geregeld een moment van rust moest inplannen zodat ik kon genieten van het uitzicht. Dit onder leiding van goede in-game muziek. Daarom ben ik blij dat het doen van missies niet het aller-aller-allerbelangrijkste is. Zo kun je er ook voor kiezen om rustig te gaan vissen langs een idyllisch meertje. Of je kiest juist voor de spanning door op jacht te gaan. Door het jagen van dieren ben je in staat om zeldzame vellen (en vlees) te verzamelen die je vervolgens weer kunt gebruiken voor een betere uitrusting.

Er is ook een ruime keuze in wapens die soms enigszins over de top zijn. De keuze van wapens kun je volledig aanpassen aan jouw speelstijl. Ben jij een persoon die liever de vijanden van een afstandje afmaakt en sneakt? Geen probleem! Genoeg keuze in sniper geweren en wapens met silencers. Is jouw speelstijl amok/Rambo stijl? Dan is dat ook geen probleem! Er zijn genoeg flamethrowers én rocket launchers te vinden. Eén van de wapens waar ik hard om moest lachen is een schep genaamd ‘Optimism’. Dit is een schep met een gele smiley erop afgebeeld. Het onderschrift hiervan is “This shovel always sees holes of dirt as half full”.

Voorlopige conclusie

Waar ik zeker van ben? Far Cry 5 is géén vernieuwende game! Toch gaat dit een knaller van een game worden! Voordat ik naar de gamepreview ging, twijfelde ik of ik deze game wel wilde pre-orderen. Ik weet het nog als de dag van gisteren dat Far Cry 4 uit kwam. Er waren toen veel mensen zwaar teleurgesteld in Ubisoft. Deel 4 leek teveel op deel 3! Far Cry bestaat inmiddels uit een steengoede formule wat niet zo maar aangepast kan worden. Gelukkig heeft Ubisoft ervoor gekozen om deze formule door te ontwikkelen.

Heb jij zin in een game die je samen met een vriend of alleen kunt ontdekken? Sta je open voor (te) gekke slechteriken, enorme vuurgevechten, geniale voertuigen (zoals tractoren en vliegtuigen) en een dierlijke of menselijke compagnon? En heb je altijd al met optimisme iemand willen vermoorden ? Dan is Far Cry 5 écht jouw game! Ik heb hem inmiddels al gepre-orderd.

Far Cry 5 is verkrijgbaar vanaf 27 maart 2018.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments