Tegenwoordig willen veel nieuwe games en zelfs vervolgdelen van bepaalde franchises met het principe van een open wereld aan de gang. De Xbox Game Pass heeft er best wel wat voor je in petto. In dit artikel zoomen we dus in op het open wereld genre. Wat zijn de beste open wereld games die in de Xbox Game Pass te vinden zijn? Redacteuren Niels en Rik geven hun mening.

Open wereld games zijn de grootste tijdvreters, maar bevatten meestal ook de mooiste avonturen. Welke games zijn nou echt de moeite waard om daar minstens 30 uur in te pompen én die ook nog in de Xbox Game Pass zitten? Je leest hier onze top 5! Mocht je niet weten wat Xbox Game Pass is? Onderaan dit artikel leggen we het uit.

5. Forza Horizon 5

Misschien is Forza Horizon 5 niet de eerste game waar je aan denkt met het open wereld genre, maar toch heeft de racegame alle componenten die voor een goede open wereld ervaring nodig zijn. Race er lekker op los en kies zelf welke race je in welk gebied doet. Je ziet vanzelf andere spelers rijden waar je tegen kunt racen en je kunt ook gewoon je eigen huis in om ff aan je auto te sleutelen. Forza Horizon biedt een prachtige open zandbak waar je lekker alles omtrent racen kunt doen. Forza geeft ons niet voor niks het gevoel op vakantie te zijn wanneer je de game speelt. Mooie auto’s, lekkere muziek en zon. Wie wil dat nou niet?

 • Beschikbaar: console via Xbox Game Pass
 • Leeftijd: 3 jaar en ouder
 • Aantal spelers: 1 (en online met heel veel)
 • Speeltijd: 20 – 30 uur
 • Moeilijkheidsgraad: 6/10

Jeffrey geeft Forza Horizon altijd een 10 ondanks de boycot vanuit de redactie. Je kunt zijn review hier lezen.

Je kunt hier meer informatie over Forza Horizon 5 vinden.

4. Fallout 4

Fallout behoort inmiddels tot alle toplijsten van open wereld games. Met Fallout 3 zagen we wat Bethesda kon doen met een verloren wereld als setting voor een open wereld verhaal. Met deel 4 zagen we net nog ietsjes meer. In Fallout 4 kon je jouw eigen outposts bouwen en je moest over het algemeen net iets meer managen. Dat is natuurlijk des te meer reden om afgeleid te raken van de main quest, want dat is om je zoon terug te vinden. Wat is namelijk het geval in Fallout 4? Je wordt bevroren in een Vault omdat er een nucleaire oorlog woedt en op deze manier hoopt men te overleven. Je zoon en vrouw worden echter uit hun vriescapsule gehaald en wanneer jij wakker wordt ga je op zoek naar hen. Inmiddels ben je helaas in een wereld beland die naar de knoppen is door de oorlog, dus de zoektocht wordt geen makkelijke opgave. Wat volgt is een avontuur vol spanning, leuke characters, interessante verhaallijnen en overtuigende steden. Fallout 4 zal jou als speler echt het gevoel van ontdekking laten ervaren en dat is onder andere aan de mooi ontworpen open wereld te danken!

 • Beschikbaar: console via Xbox Game Pass
 • Leeftijd: 18 jaar en ouder
 • Aantal spelers: single player
 • Speeltijd: 30 – 40 uur (of het dubbele als je elke hoek wilt verkennen)
 • Moeilijkheidsgraad: 6/10

Je kunt hier meer informatie over Fallout 4 vinden.

3. The Outer Worlds

Wanneer je Fallout 4 hebt gespeeld, maar toch nog jeuk hebt voor een nieuwe open wereld game, dan kan je gelijk met The Outer Worlds aan de slag. De game combineert de vibes van Fallout met de humor van bijv. Borderlands. In The Outer Worlds ontdek je meerdere planeten en word je meegesleurd in een intergalactisch verhaal over macht, politiek en persoonlijke vendetta’s. De game speelt lekker weg, heeft leuke personages en mooie locaties, maar doet in vergelijking tot andere games uit dit genre niets nieuws. De goede uitvoering is echter meer dan genoeg en de uitstekende RPG-elementen maken deze game van Obsidian Entertainment een absolute must play!

 • Beschikbaar: console via Xbox Game Pass
 • Leeftijd: 18 jaar en ouder
 • Aantal spelers: 1
 • Speeltijd: 25-40 uur (of wederom het dubbele als je alles verkent)
 • Moeilijkheidsgraad: 7.5/10

Onze review van de The Outer Worlds kun je hier lezen.

Je kunt hier meer informatie over de game vinden.

2. Assassin’s Creed Origins

Onlangs is deze topgame van Ubisoft in de Xbox Game Pass gekomen. Assassin’s Creed Origins was de eerste game van de nieuwe richting die ontwikkelaars met de franchise zijn ingeslagen. Het open wereld gedeelte van deze game kreeg namelijk ook meer RPG-elementen en dat was zeer welkom. Als je aan verkennen denkt in historische omgevingen, dan kom je automatisch bij Assassin’s Creed uit. In Origins is Egypte het decor en zul je merken dat deze prachtig is vormgegeven: zandvlaktes, tombes, pyramides, paleizen, steden en dorpjes. Je kunt overal naar toe! Deze game mag niet ontbreken in de lijst van open wereld games.

 • Beschikbaar: console via Xbox Game Pass
 • Leeftijd: 18 jaar en ouder
 • Aantal spelers: single player
 • Speeltijd: 25 – 40 uur of 120 uur voor de mensen die elke stip op de map willen uitspelen
 • Moeilijkheidsgraad: 7/10

Lees hier de review van Assassin’s Creed Origins.

Je kunt hier meer informatie over Assassin’s Creed Origins vinden.

1. The Elder Scrolls Skyrim (en Online)

Als we denken aan epische avonturen in een open wereld, dan moet daar The Elder Scrolls tussen staan en dan met name Skyrim. De meningen zijn hier overigens behoorlijk over verdeeld. Er is namelijk ook een groot deel fan van Oblivion, het deel dat voor Skyrim uit kwam. Wij houden Skyrim er in, hoewel we in de wekelijkse podcasts er achter zijn gekomen dat een deel van de XBNL-redactie deze legendarische game niet eens heeft gespeeld, ondanks de 15 versies die nu op de markt zijn.

The Elder Scrolls biedt altijd fantastische verhalen. Of je nu Oblivion speelt of Skyrim, je belandt altijd in een wereld vol fantasie met draken, ridders, dieven, koningen, elven, etc. The Elder Scrolls biedt je altijd een wereld waar je zelf op ontdekking gaat en waar je aan de hand van quests door alle landschappen navigeert. Samen met de heerlijke muziek op de achtergrond zorgt het er voor dat je na het uitspelen het gevoel hebt dat je eventjes een ander leven hebt geleid.

Je hebt naast de singleplayer ervaringen ook de online variant, The Elder Scrolls Online. De game wordt nog voorzien van allerlei uitbreidingen en is nu groter dan ooit. De game is een MMO waardoor je veel andere spelers tegenkomt in een gedeelde wereld vol avonturen. De base game zit gewoon in de Xbox Game Pass waar je al 40 uur mee bezig bent (minstens). Het is zeker de moeite waard.

 • Beschikbaar: console via Xbox Game Pass
 • Leeftijd: 18 jaar en ouder
 • Aantal spelers: 1 of online met The Elder Scrolls Online
 • Speeltijd: Minstens 40 uur, voor alle Elder Scrolls games (per stuk)
 • Moeilijkheidsgraad: 7/10

Je kunt hier meer informatie over Skyrim vinden.

Eervolle vermeldingen

Zo besluiteloos als we zijn kunnen we natuurlijk een artikel over open wereld games niet afsluiten zonder een aantal eervolle vermeldingen.

Halo: Infinite is tegenwoordig ook een open wereld game, maar voelt als een open wereld light variant. Waar je voorheen heel lineair door het verhaal ging, is dat met deze Halo Infinite veranderd naar je eigen pad waar je vrij over de map beweegt. De ‘zandbak’ is echter vrij klein bij Halo Infinite en hoewel het een stap in de goede richting is, krijg je bij deze titel niet het gevoel dat je naar ‘de horizon’ kan reizen om te kijken wat daar te vinden is.

Sable is een ontdekkingsreis pur sang. Deze unieke indie game weet het gevoel van ontdekken en reizen goed aan te wakkeren bij de speler. Hoewel alle mechanics wijzen op een goede open wereld game, was Sable niet goed en groot genoeg voor de top 5.

Sea of Thieves is in de basis een online multiplayer piratengame. De open wereld is in deze game vooral het middel. De laatste jaren zien we echter deze open wereld steeds tot bloei komen. Er zijn verhalen te volgen en unieke plekken te ontdekken. Sea of Thieves biedt inmiddels meer dan alleen epische zeeslagen, maar het is vooralsnog niet voldoende om een plek in onze top 5 te bemachtigen (tot ongenoegen van een deel van de redactie [en dus eigenlijk alleen Rik – red.]).

Grounded komt in september uit het preview programma. De afgelopen twee jaar hebben de ontwikkelaars van Obsidian Entertainment hard gewerkt om content toe te voegen. Inmiddels biedt Grounded een flinke achtertuin vol verhalen en enge beesten om te ontdekken. Daarnaast kun je ook nog eens je eigen kamp bouwen, terwijl jouw character steeds beter wordt.

Microsoft Flight Simulator is wellicht wel het summum onder de open wereld games. Het is namelijk letterlijk onze wereld en in verschillende vliegtuigen kun alle plekken op aarde bezoeken. Voor velen super interessant om een aantal avondjes mee te vermaken.

Minecraft is de meest verkochte game allertijden. Ieder huishouden heeft wel eens van de game gehoord en met 200 miljoen spelers, waarschijnlijk ook wel iemand in de familie die het meesterwerk van Mojang Studios gespeeld heeft. De typische voxel-art leent zich uitstekend om tientallen uren in open werelden te bouwen en slopen. Een must play!

Wat is Xbox Game Pass?

Je kunt op twee manieren games op je Xbox spelen. Uiteraard kun je een game kopen. Dat kan zowel een fysiek exemplaar of een digitaal exemplaar zijn. De fysieke games koop je in de winkel en dan krijg je de game op een disc mee. De digitale games koop je in de Microsoft Store, waarna de game aan jouw account gekoppeld wordt.

Xbox Game Pass biedt een andere optie om games te spelen. Je koopt een abonnement waarvoor je maandelijks betaalt. Er zijn drie Game Pass abonnementen beschikbaar: Xbox Game Pass voor console, Game Pass voor pc en Xbox Game Pass Ultimate (console en pc). De prijzen kunnen verschillen per webwinkel, maar liggen meestal tussen de 10 – 15 euro per maand, waarbij de Xbox Game Pass Ultimate de duurtste variant is.

Wanneer je in het bezit bent van het Xbox Game Pass abonnement, kun je alle games die hier onderdeel van zijn spelen. Dat zijn er enkele honderden. Je kunt het vergelijken met Netflix of Disney+. Iedere maand worden er nieuwe games toegevoegd die vervolgens voor 6 tot 12 maanden te spelen zijn. De games die door de Xbox Game Studios gemaakt worden blijven in de Game Pass te spelen. Daarnaast zien we dat games ook regelmatig in Game Pass terugkeren. Het is een enorm goede deal, vooral voor diegenen die verschillende soorten games spelen of voor gezinnen met kinderen. Je kunt hier een lijst vinden met alle games die beschikbaar zijn.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments