More

  Review: The Outer Worlds: Spacer’s Choice Edition – Te dure upgrade

  XBNL REVIEW

  The Outer Worlds is nog steeds een ontzettend toffe game met lompe humor en een goede mix tussen actie en exploren. De game heeft een goed tempo en speelt gewoon lekker weg.

  The Outer Worlds: Spacer's Choice Edition is echter vooral een leuk pakket voor degenen die de game nog niet gespeeld hebben. Voor wie het origineel en de DLC al bezit is het eigenlijk een onnodige upgrade. Ja de belichting en de textures zijn mooier, maar voor de rest is er eigenlijk weinig dat deze versie nou echt beter maakt dan het origineel. Bovendien kun je die in de Game Pass vinden.

  Kwalitatief is er dus niet zoveel aan te merken op deze game, maar het is wel jammer dat je er flink voor moet betalen als je niet alle eerder uitgebrachte content al in bezit hebt. En waarom zou je hem dan nog een keer kopen? Ik zou dan eerder wachten op The Outer Worlds 2, maar dat is mijn mening.

  Pluspunten

  + Grafische update
  Betere verlichting, scherpere textures
  + De game zelf blijft gewoon leuk

  Minpunten

  - Full priced upgrade
  - Te weinig verbeteringen om die volledige prijs te rechtvaardigen

  The Outer Worlds verscheen eind 2019 op de consoles en was een ontzettend leuke game. Nu, ruim drie jaar later is er de Spacer’s Choice Edition. Een verbeterde versie van The Outer Worlds gebundeld met alle DLC. Moet je deze versie halen, of kun je het prima bij het origineel laten?

  The Outer Worlds: Spacer’s Choice Edition is eigenlijk gewoon de complete editie van de game, dus de base game met de uitbreidingen Peril on Gorgon en Murder on Eridanos. Desondanks heeft ontwikkelaar Oblivion wel de nodige verbeteringen doorgevoerd. Verbeteringen die je als eigenaar van de originele versie niet krijgt. Als je ze wel wilt hebben, dan zit er weinig anders op dan deze editie te gaan kopen, dus in die zin is het misschien wel meer een remaster.

  Voor wie het even vergeten is, The Outer Worlds is een shooter/RPG die je qua gameplay zou kunnen vergelijken met bijvoorbeeld Fallout. Het speelt zich af op de planetengroep Halcyon waar er onvrede heerst over de manier waarop er geregeerd wordt door ‘The Board’. Jij wordt uit een 70 jaar lange cryoslaap gehaald om de boel eens op stelten te zetten. Dit doe je door met NPC’s te praten, missies te voltooien, de boel flink overhoop te schieten of een combinatie hiervan. Dit alles wel met een flinke dosis humor. Vooral in de dialogen kun je ontzettend lompe antwoorden geven.

  Aangezien Rik destijds al een uitgebreide review heeft geschreven over de base game en ook het eerste en tweede DLC pakket ben ik niet van plan om dat nog een keer te doen. In plaats daarvan wil het vooral hebben over de verschillen/verbeteringen die de ontwikkelaar doorgevoerd heeft.

  Hit and Miss

  Ze zijn achter de schermen dus flink bezig geweest om allerlei verbeteringen door te voeren in de game. Met name op grafisch vlak merk je dit, met verbeterde belichting, meer details in de omgevingen en personages. Voor wat betreft de omgevingen en de details daarin is dit goed gelukt. De vergezichten ogen prachtig. De belichting is warmer en texturen zijn scherper. Ook de personages zijn wat gedetailleerder. Niet alleen qua looks is de boel aangepakt. Ook qua beweging. Personages lopen en bewegen nu iets natuurlijker. Kleine dingetjes, maar wel welkome dingetjes.

  Verder heeft de game een upgrade gehad zodat hij nu in 4K en 60 FPS te spelen is. Er zijn zat geluiden te horen op het internet dat de game echter voor geen meter loopt. Dikke framedrops en stotteringen die de game eigenlijk onspeelbaar maken. Ik heb de game op zowel de Series S als de Series X gespeeld en ik moet zeggen dat ik hier geen last van heb gehad. De game voelt hooguit wat clunky aan, maar dit was in het origineel ook al zo. Obsidian heeft de genoemde problemen wel erkend en heeft al aangegeven hard aan het werk te zijn met een patch om de ellende op te lossen.

  Helaas is er volgens mij weinig gedaan met de AI van personages in de game. Met name tijdens gevechten kunnen je companions echt hersenloze idioten zijn die eigenlijk alleen maar in de weg lopen. Ik kan me niet herinneren of dit net zo erg was in het origineel, maar heb me er best aan gestoord af en toe.

  Wat wel een verademing is zijn de laadtijden. Je moet best regelmatig een nieuw gebied inladen en dat gaat heerlijk snel. Een stad, fabriek of welke andere locatie betreden vanuit de buitenwereld levert elke keer wel nog steeds een laadscherm op, maar je hoeft er geen eeuwigheid meer tegenaan te kijken. Zo blijft het tempo veel beter in de game en wordt je dus minder uit je flow getrokken.

  Dure upgrade

  Al met al is de game dus wel een upgrade, maar dan een erg minimale. Dit maakt dat het eigenlijk nogal een dure upgrade is. Zeker als je nagaat dat je er gewoon de volle mep voor neer mag leggen tenzij je in het bezit bent van zowel de base game als de beide DLC pakketten. Dat geeft een beetje een zure nasmaak. Dan kun je net zo goed de backwards compatible versie van het origineel op je Series console spelen. Dan krijg je namelijk door de kracht van je console alleen al een deel van de genoemde upgrades zoals de snellere laadtijden.

  Conclusie

  The Outer Worlds is nog steeds een ontzettend toffe game met lompe humor en een goede mix tussen actie en exploren. De game heeft een goed tempo en speelt gewoon lekker weg.

  The Outer Worlds: Spacer’s Choice Edition is echter vooral een leuk pakket voor degenen die de game nog niet gespeeld hebben. Voor wie het origineel en de DLC al bezit is het eigenlijk een onnodige upgrade. Ja de belichting en de textures zijn mooier, maar voor de rest is er eigenlijk weinig dat deze versie nou echt beter maakt dan het origineel. Bovendien kun je die in de Game Pass vinden.

  Kwalitatief is er dus niet zoveel aan te merken op deze game, maar het is wel jammer dat je er flink voor moet betalen als je niet alle eerder uitgebrachte content al in bezit hebt. En waarom zou je hem dan nog een keer kopen? Ik zou dan eerder wachten op The Outer Worlds 2, maar dat is mijn mening.

  Recent articles

  Renco
  Renco
  Deze Fries kan niet zo goed tegen z'n verlies. Sinds dat hij bij de redactie zit speelt hij dus geen multiplayer games meer. Wat hij wel speelt zijn grote ontdekkingsgames zoals Mass Effect en Final Fantasy. Gelukkig voor jullie schrijft hij niet op z'n Fries.
  Abonneer
  Abonneren op
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  View all comments
  The Outer Worlds is nog steeds een ontzettend toffe game met lompe humor en een goede mix tussen actie en exploren. De game heeft een goed tempo en speelt gewoon lekker weg. <br> <br> The Outer Worlds: Spacer's Choice Edition is echter vooral een leuk pakket voor degenen die de game nog niet gespeeld hebben. Voor wie het origineel en de DLC al bezit is het eigenlijk een onnodige upgrade. Ja de belichting en de textures zijn mooier, maar voor de rest is er eigenlijk weinig dat deze versie nou echt beter maakt dan het origineel. Bovendien kun je die in de Game Pass vinden. <br> <br> Kwalitatief is er dus niet zoveel aan te merken op deze game, maar het is wel jammer dat je er flink voor moet betalen als je niet alle eerder uitgebrachte content al in bezit hebt. En waarom zou je hem dan nog een keer kopen? Ik zou dan eerder wachten op The Outer Worlds 2, maar dat is mijn mening. <br> <br> Pluspunten <br> <br> + Grafische update <br> Betere verlichting, scherpere textures <br> + De game zelf blijft gewoon leuk <br> <br> Minpunten <br> <br> - Full priced upgrade <br> - Te weinig verbeteringen om die volledige prijs te rechtvaardigenReview: The Outer Worlds: Spacer's Choice Edition - Te dure upgrade
  0
  Wat denk je hier van? Laat je opmerking achter.x