More

  Review: Splash Cars – een likje verf hier en daar

  REVIEW OVERVIEW

  Splash Cars
  7


  Plus
  + Simpel tussendoortje en laagdrempelig voor de meeste gamers
  + Er komt zowaar wat tactiek kijken bij zo een simpele racegame. Leuke en goede toevoeging.

  Redelijk
  +/- Jammer dat je af en toe je auto kwijtraakt. Een keuze voor een map die je kunt draaien, of volledig top-down beeld hadden dit simpel opgelost.

  Min
  - Geen opmerkingen

  Deze week is Splash Cars uitgekomen. Een arcade racer waarbij het verf van de wielen afspat. Op verzoek van de XBNL-redactie heeft onze community member Eddie de game onder de loep genomen. Je leest hier zijn review:

  Splash Cars is een racegame zoals die nog niet veel zijn langsgekomen. Je hoeft niet eens als eerste over de finishlijn heen te komen. Sterker nog, er is geen finishlijn.

  Wat moet je dan wel doen? Nou, je gebruikt jouw auto om een compleet kleurloze wereld weer kleur te geven. Jouw auto lekt namelijk geen olie, maar verf. Race dus rond op de kaarten en verf erop los!

  Respect my authority

  Je begint deze game met een kleine tutorial-map. Het doel wordt al snel duidelijk: geef zoveel mogelijk kleur aan de wereld. De speelwereld is net geen complete top-down wereld, maar je kijkt wel van boven af neer op het gebied waar je aan het rijden bent. De map is opgebouwd uit een zwart-wit omgeving met gebouwen, bomen, hekwerkjes en wegen. Soms komen op die wegen ook nog willekeurige auto’s rondrijden, die uiteraard ook nog kleurloos is. Zodra je vlak langs die auto rijdt (of je knalt er tegenaan) dan krijgt deze kleur. Ditzelfde principe geldt voor de hele map waar je op speelt. 

  Nu denk je mogelijk, ik knal gewoon tegen alles aan en verf zo de hele map. Easy! Daar heeft de dev iets tegen bedacht. Bij elke botsing die je hebt, beschadig je jouw auto. Is de schade dusdanig groot, dan is het Game Over. Je kunt dan voor munten die je hebt verzameld een kleine Health Boost terugkopen, zodat je de objectives van jouw map kunt voltooien.

  Daarnaast zul je merken dat zodra je lekker bezig bent om de map te kleuren, je achtervolgt gaat worden door de politie. Deze hebben als enige doel jou het leven zuur maken en rammen je waar ze maar kunnen. 

  Het doel is dus om een zo groot mogelijk deel van de map te verven, je voldoende benzine in de tank blijft houden en dat de auto niet al te veel beschadigd raakt. Een simpel principe, maar stiekem best leuk om te doen. Het is een relaxte vorm van racen, zonder dat je perfect hoeft te schakelen of perfecte bochten moet maken. 

  Verzamelen

  Terwijl je aan het rondrijden bent, moet je van alles verzamelen. Sommige dingen heb je echt nodig (benzine), andere zijn optioneel maar heel handig (coins, power ups en blauwe tokens). Het verzamelen van de benzine, is zelfs een beetje een tactisch spel in deze game. Je kunt klakkeloos alle benzine oppikken zodra je het ziet, maar dan ga je nooit een map 100% kleuren. Je zult goed moeten inschatten hoeveel benzine je nog hebt, wanneer je moet “tanken” en waar dan de benzine op de map te vinden is. Hetzelfde geldt voor bepaalde power ups die in de map verschijnen zodra je ze hebt vrijgespeeld. 

  Je kunt bijvoorbeeld een Freeze power up vrijspelen. Deze zorgt ervoor dat alle politieauto’s stil komen te staan voor een bepaalde tijd. Maar wanneer zet je deze in en hoelang blijft de power up op de map staan voordat hij verdwijnt? Kortom, je moet niet als een kip zonder kop gaan rondrijden, maar goed nadenken wat je gaat doen.

  Gameplay

  Dit spel is qua controls echt kinderlijk simpel. Met de rechtertrekker geef je gas, met de linkertrekker kun je remmen of een reverse gebruiken. Natuurlijk is het handig als je ook de linkerstick gebruikt om te sturen. That’s it.

  Hoe simpel de controls ook mogen zijn, ze moeten natuurlijk wel werken. En dat doen ze in deze game. Alles gaat vloeiend en kent geen hick-ups. Precies waar je op hoopt met zo’n soort game. Dit is geen spel dat je uren aan een stuk gaat spelen, maar lekker even een paar maps tussendoor. 

  Objectives vor elke map zijn duidelijk aangegeven. Er zijn per map 3 objectives die je moet halen om die map voor 100% uit te spelen. Elke objective is in eerste instantie locked met een slot-icoontje. 

  Daarnaast kan je power ups en in-game achievements vrijspelen. Deze worden getoond door twee lange lege balken. Die vul je door afstanden af te leggen en munten te verzamelen. 

  Graphics

  Grafisch is deze game typisch indie-materiaal. Doordat er gekozen is voor een bovenaanzicht moet je niet te veel van de graphics verwachten. De graphics zijn niet slecht, maar ook niet speciaal. De auto’s die je kunt aanschaffen hebben wat meer aandacht gekregen, maar ook daarbij geldt: verwacht niet te veel. 

  Minimaal minpuntje: doordat is gekozen voor een niet volledig top-down beeld, kan het gebeuren dat je het zicht op je auto kwijtraakt. Bijvoorbeeld als je achter een groot gebouw door gaat. Nu is er in 95% van de gevallen niks aan de hand, maar het kan een keer gebeuren dat je auto daardoor achter iets blijft steken en voor je gevoel vast zit. Vaak is dit op te lossen met wat heen en weer sturen en de auto in zijn achteruit te gooien. 

  Achievements: pittig of flauw?

  Splash Cars heeft 18 achievements. Geen daarvan zal je kopzorgen bezorgen. Je moet de nodige afstand rijden, power ups verzamelen en een paar auto’s kopen. Verder krijg je ook achievements door reguliere progress. Kom verder door de maps en speel achievements vrij. Kortom, niet echt geïnspireerd maar ook niet echt erg. 

  Conclusie

  Splash Cars is een beetje middle of the road. Zeker in het genre en met de toevoeging dat dit een typische indiegame is. Leuk voor tussendoor, maar geen game die je uren en uren gaat bezighouden.

  Recent articles

  Abonneer
  Abonneren op
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  View all comments
  </br> </br> <b>Plus</b></br> + Simpel tussendoortje en laagdrempelig voor de meeste gamers <br> + Er komt zowaar wat tactiek kijken bij zo een simpele racegame. Leuke en goede toevoeging. <br> </br> <b>Redelijk</b></br> +/- Jammer dat je af en toe je auto kwijtraakt. Een keuze voor een map die je kunt draaien, of volledig top-down beeld hadden dit simpel opgelost. <br> </br> <b>Min</b></br> - Geen opmerkingen <br> Review: Splash Cars - een likje verf hier en daar
  0
  Wat denk je hier van? Laat je opmerking achter.x