More

  Review: NACON Pro Compact controller – klein en veelzijdig

  REVIEW OVERVIEW

  NACON Pro Compact
  7.5
  De NACON Pro Compact is voor een controller in deze prijsklasse, 50 euro bij Nacon zelf, aardig compleet te noemen. Als je geen problemen hebt om met een bedrade controller te spelen, dan is dit een leuk alternatief voor alle goedkopere merken die we op de markt zien en die toch vaak snel kapot gaan. Zeker omdat je er ook nog eens Dolby Atmos (ter waarde van 15 euro) erbij krijgt.

  Daarnaast biedt de Pro Compact app op je Xbox veel extra mogelijkheden zoals de triggerafstand wijzigen. Iets wat een aantal spelers zeker zal aanspreken. De bouw voelt wat goedkoop en of dit op de lange duur allemaal blijft werken is altijd maar afwachten. Maar NACON heeft best een goede reputatie wat dit betreft dus daar gaan we wel van uit.

  De controller is kleiner en heeft een wat meer gevormde grip. Ik vermoed dat dit vooral voor mensen met wat kleinere handen erg fijn is. Ik denk dat hij voor kinderen zeker geschikt is, ook omdat het bedrade maakt dat je nooit iets hoeft op te laden. Minpunt is de menu knop die veel te dicht bij de Y knop is gezet waardoor die per ongeluk in het heetst van de strijd nog weleens wordt aangeraakt. Maar over het geheel gezien is dit een leuke vervanger of extra controller voor de partner of kids.

  Deze week mochten wij van NACON hun nieuwe Xbox controller testen. Wat vind ik van deze controller?

  Het is altijd leuk om iets nieuws te proberen. De eerste NACON Pro Compact controller voor de Xbox is de eerste officieel gelicenseerde bedrade controller voor de Xbox One en Xbox Series X|S van deze maker. In de prachtige uitleg geven ze aan dat het een ergonomische controller is die geschikt is voor kleine en grote handen en die veel opties heeft die je normaliter bij een pro controller zou vinden. Tot zover het marketingpraatje.

  Nu de ervaring. Het eerste wat opvalt als ik de controller uit de doos haal en voor het eerst in de handen houdt, is de vorm. Het is een verschil met de gladde Microsoft of Razer controllers. De grip heeft een wat gebogen vorm. De vorm zorgt voor een bepaalde handhouding die best prettig is. Hij is licht en voelt daardoor ook wat goedkoop aan.

  De controller is bedraad maar met 3 meter kabel is dat eigenlijk geen probleem. Het fijne van bedrade controllers is dat je batterijen nooit op zijn. De NACON heeft een mooie stevige draad omhuld met een geweven stof. De draad is wel wat stug. De USB aansluiting kan eventueel ook achterin in je Xbox gestopt worden omdat hij onderbroken wordt door een tussenstekker. Ook handig als je even vergeet dat je een bedrade controller in je handen hebt. Die stekker gaat er als eerste uit dus je trekt niet gelijk je hele Xbox uit de kast.

  Dolby Atmos

  Een leuk extraatje is dat je er Dolby Atmos bij krijgt. Als je de controller aansluit, ‘ziet’ de Xbox dit en zorgt het dat je een licentie voor Dolby Atmos krijgt. De controller bezit gewoon een 3,5 mm audio ingang dus je kan via die weg van prachtige surround geluiden genieten. Bij mijn Turtle Beach was wel een lichte ruis te horen maar dat was niet storend en valt tijdens het gamen niet echt op.

  De controller is aanzienlijk kleiner maar voelt ook weer niet mini aan. Iets wat best knap is. Toch merk ik wel dat de controller bij mensen met kleinere handen beter in de hand zou moeten liggen en ik vermoed dat je bij hele grote handen toch wat in de problemen komt. Voor mij vergde het een stukje gewenning om alles goed te ‘vinden’. Wat op zich niet vreemd is want hij is nu eenmaal anders gevormd. De sticks en knoppen werken zoals het moet. Ook dat is geen verrassing. Men maakt gebruik van dezelfde technieken zoals we die bij de Microsoft-versie ook zien. Geen fancy microswitches zoals de Razer die wel heeft. Maar goed, dat is ook weer logisch gezien de prijsklasse waarin deze controller zich bevind.

  Een minpunt bij deze controller is de plaatsing van de menu knop. Deze zit te dicht bij je gewone knoppen wat maakt dat ik tijdens een potje FIFA toch wel meerdere keren ongewenst een pauze aanvraag. Onhandig en dit had anders gekund en gemoeten. De Pro Compact heeft ook een eigen Xbox app gekregen. Daarin kan je een aardig aantal zaken aanpassen en dat maakt de Pro Compact net even interessanter dan zijn gewone Microsoft broer.

  De app geeft je, naast de gebruikelijke knoptoewijzingen, ook de optie om de gevoeligheid van je triggers aan te passen naar het spel wat je speelt. De FPS stand zal je bijvoorbeeld een kleiner trigger gebied geven waardoor je sneller kan reageren en past de curve van de sticks ook aan. En dat is voor een controller in deze prijs uniek. Ben je die aanpassing beu, dan zit er een schakelaar om met een beweging je controller weer op standaard te zetten. Ook kan je de D-pad van 8 naar 4 richtingen omzetten en kan je de trilling uit of aan zetten. De controller is trouwens ook op je Windows 10 pc te gebruiken.

  Conclusie

  De NACON Pro Compact is voor een controller in deze prijsklasse, 50 euro bij Nacon zelf op dit moment, aardig compleet te noemen. Als je geen problemen hebt om met een bedrade controller te spelen, dan is dit een leuk alternatief voor alle goedkopere merken die we op de markt zien en die toch vaak snel kapot gaan. Zeker omdat je er ook nog eens Dolby Atmos (ter waarde van 15 euro) bij krijgt. Hij is wel wat kleiner dus minder geschikt voor grotere handen.

  Daarnaast biedt de Pro Compact app op je Xbox veel extra mogelijkheden zoals de triggerafstand wijzigen. Iets wat een aantal spelers zeker zal aanspreken.
  De bouw voelt wat goedkoop en of dit op de lange duur allemaal blijft werken is altijd maar afwachten. Maar NACON heeft best een goede reputatie wat dit betreft dus daar gaan we wel van uit.

  De controller is kleiner en heeft een wat meer gevormde grip. Ik vermoed dat dit vooral voor mensen met wat kleinere handen erg fijn is. Ik denk dat hij voor kinderen zeker geschikt is, ook omdat het bedrade maakt dat je nooit iets hoeft op te laden. Minpunt is de menu knop die veel te dicht bij de Y knop is gezet waardoor die per ongeluk in het heetst van de strijd nog weleens wordt aangeraakt. Maar over het geheel gezien is dit een leuke vervanger of extra controller voor de partner of kids.

  Recent articles

  Rob
  Rob
  Papa, echtgenoot en als klap op de vuurpijl fossiele gamer stammend uit een era waarin veel gamers nog niet eens verzonnen waren en de games op een cassettebandje stonden (wat??), ja een cassettebandje! Zijn K/D is berucht in de shooterwereld. Als je maar lol hebt. Enjoy...
  Abonneer
  Abonneren op
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  View all comments
  De NACON Pro Compact is voor een controller in deze prijsklasse, 50 euro bij Nacon zelf, aardig compleet te noemen. Als je geen problemen hebt om met een bedrade controller te spelen, dan is dit een leuk alternatief voor alle goedkopere merken die we op de markt zien en die toch vaak snel kapot gaan. Zeker omdat je er ook nog eens Dolby Atmos (ter waarde van 15 euro) erbij krijgt. <br><br> Daarnaast biedt de Pro Compact app op je Xbox veel extra mogelijkheden zoals de triggerafstand wijzigen. Iets wat een aantal spelers zeker zal aanspreken. De bouw voelt wat goedkoop en of dit op de lange duur allemaal blijft werken is altijd maar afwachten. Maar NACON heeft best een goede reputatie wat dit betreft dus daar gaan we wel van uit.<br><br> De controller is kleiner en heeft een wat meer gevormde grip. Ik vermoed dat dit vooral voor mensen met wat kleinere handen erg fijn is. Ik denk dat hij voor kinderen zeker geschikt is, ook omdat het bedrade maakt dat je nooit iets hoeft op te laden. Minpunt is de menu knop die veel te dicht bij de Y knop is gezet waardoor die per ongeluk in het heetst van de strijd nog weleens wordt aangeraakt. Maar over het geheel gezien is dit een leuke vervanger of extra controller voor de partner of kids. Review: NACON Pro Compact controller - klein en veelzijdig
  0
  Wat denk je hier van? Laat je opmerking achter.x