Saint’s Row reboot toont gameplay, last van veel kritiek

Een paar dagen geleden deelden we de trailer met jullie van de nieuwe Saint’s Row. Nu is er ook een veel uitgebreidere trailer inclusief gameplaybeelden! Ik moet gelijk iets rechtzetten naar aanleiding van de beelden…

In mijn artikel van een paar dagen geleden meldde ik dat ik de graphics eigenlijk niet zo veel beter vond dan voorheen, maar dat moet ik even rechtzetten. Wat ik tijdens de presentatie destijds zag waren pre-alpha beelden die ik via een stream zag. Nu ik alles via een video op YouTube aanschouw, zie ik veel meer details en oogt alles veel meer current-gen (Xbox Series S|X).

Nadat de CGI trailer online is gezet, kwamen er ook gelijk kritieken vanuit de community. Je hebt mensen die verandering omhelzen (zoals ik) en je hebt mensen die niet tegen verandering kunnen (sommige mensen uit de community). In mijn artikel van een paar dagen geleden beargumenteerde ik dat ik vond dat Saint’s Row nog altijd aanvoelt als Saint’s Row en niet per se ”out of the box” of iets nieuws wordt gedaan. De reboot geeft je een nieuw verhaal en een nieuwe omgeving, dus dat is anders dan voorheen. Maar het is niet een reboot zoals je met andere franchises ziet waar de stijl wordt omgegooid (vind ik persoonlijk). Ik zou graag willen dat tegendeel wordt bewezen (en die kans is zeker aanwezig).

Niet iedereen is het eens met mijn kijk op zaken en er wordt eerder beargumenteerd dat het veel van de oude stijl WEL omgooit. Blijkbaar gaat het teveel op GTA lijken. Op YouTube en Twitter is er een hele shitstorm aan reacties en kritieken dat het niet meer als Saint’s Row aanvoelt maar dat een ‘stel hipsters’ nu de stad overnemen i.p.v. echte gangsters.

Reacties als ‘my childhood is ruined’ en ‘oh my god, hipsters’. Ja, één van de personages is shirtloos en overdreven ”Fortnite-achtig”, dat klopt. Maar komen we niet van Saint’s Row 3 en 4 vandaan waar je met een grote paarse dildo rond kon lopen en waar één van de personages je liet rondrijden in een auto met een tijger terwijl die door een autotune apparaat communiceerde? We zijn al een lange tijd weg van de sfeer uit deel 1 en 2 (die mijn inziens beter waren qua sfeer dan 3 en 4).

Een trailer is niet genoeg

Er zijn een paar zaken die ik daar kwijt wil over de trailers en kritieken. Zowel aan de kant van de ontwikkelaars en de kant van de spelers. De fans van de franchise zien een nieuwe trailer en zijn bang dat de ziel van Saint’s Row verloren is gegaan. Nu is dat op basis van één CGI trailer wellicht een overtrokken reactie en zou je kunnen wachten tot er meer beelden online komen. Tegelijkertijd is het wel zaak voor de ontwikkelaars om goed te laten zien wat je game inhoudt (al helemaal met een reboot). De CGI trailer laat misschien de toon zien, maar het geeft niet goed weer wat de gameplay uiteindelijk inhoudt. Als je een trailer online had gezet die naast CGI ook gameplay bevatte en meer uitleg, dan was er sowieso minder kritiek geweest over dat de ziel van de franchise verloren is gegaan.

Wat misschien beter was geweest, is een extra trailer online zetten zoals de trailer boven dit artikel waar veel meer wordt uitgelegd over de game. Daar zie je dat de oude sfeer aanwezig is, dat de stad verandert naar aanleiding van jouw keuzes, dat je territorium moet veroveren etc. Maar de trailer hierboven werd niet groots aangekondigd, die werd laten zien tijdens een stream ”Deep Silver Creator Collective” waar een handjevol mensen naar kijkt. Dat is een gemiste kans! Je had dat gelijk groots moeten uitpakken en een zieke soundtrack er onder pleuren. BAM! Saint’s Row met een nieuwe stad! BOEM! Wingsuits. PAF! Bouw je eigen imperium. Afijn, je snapt wat ik bedoel.

Dus, zijn de kritieken terecht? Ja, op basis van de CGI trailer wellicht wel. Komt het allemaal goed en krijgen we zo meteen een Saint’s Row die we gewend zijn? Ja, zeker. Had ik moeten wachten met een oordeel over de graphics? Ja, zeker. Gaat de franchise vernieuwing brengen? Ja, zoals het er nu uitziet wel. Wordt het genoeg om een hit te scoren? Dat moeten we nog maar zien. Het zal erg afhankelijk zijn van hoe ze het verhaal presenteren en of ze rode draad kunnen creëren die voldoening geeft.

Saint’s Row komt eind februari 2022 uit voor je Xbox One en Xbox Series S|X.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments