Voor de wat minder bedeelde gamers onder ons, die niet weken geleden al een copy van de game in hun brievenbus konden vinden, is de release van Fallout 4 pas morgen. Met een beetje geluk kun je hem vannacht al scoren. Helaas wonen sommigen ook in een boerengat die niet is voorzien van een fatsoenlijke gamestore. Gelukkig voor jullie kan ik al mijn avonturen vanuit de wasteland met jullie delen. Probeer alsjeblieft niet te kwijlen op je toetsenbord, want dat zal je moeder geen gevoel van vreugde bezorgen.

Waar je in de andere Fallout games begon met het leven in de Vault en het ontdekken van de Vault, begin je nu vóór de atoombom überhaupt is gevallen. Je kijkt in de spiegel in je badkamer en hier kun je ook direct je character aanpassen. Waar vele onnozele zielen hebben geklaagd dat iedereen op elkaar leek in de voorgangers van Fallout 4, kun je nu bijna ieder stukje van jezelf aanpassen. Van het puntje van je neus tot dat ene stukje vlees bovenop je hoofd. Daarna kun je kort maar krachtig genieten van het kleurrijke Boston en jouw fantastische leven in de jaren 50. Ergens ver weg aan de horizon kun je de atoombom zien vallen en weet je dat je op tijd de Vault in bent gegaan. Hoe het uiteindelijk kan dat je 200 jaar later pas de Vault uit komt is voor jou een vraag en voor mij een weet 😉

Graphics beter dan de echte wereld

Na een fantastisch leven in de Vault krijg je weer een missie mee. Dit concept is 300% omgegooid, want je zult de wasteland moeten verkennen om een belangrijk persoon terug te kunnen vinden. Als je eenmaal de grote deuren van de Vault hebt geopend, ga je op pad. Je hebt een hond die nog mooier is vormgegeven dan de gemiddelde inwoner van Whiterun, met alle denkbare graphic gerelateerde mods aangezet. Fallout 4 mag misschien nog wel draaien op dezelfde engine als Skyrim, maar dit doet de game op geen enkele manier schade toe. Deze engine is immers de beste engine ooit gemaakt.

Ik zie alleen maar verbetering in een al perfecte game. Het gras waait mee in de wind, de lucht is blauw en de omgeving heeft eindelijk wat meer kleur. Begrijp me niet verkeerd, de setting van de vorige games was fantastisch, maar af en toe dacht ik dat ik kleurenblind was geworden van al dat grijs, groen en bruin. Bij Fallout 4 kun je genieten van een blauwe hemel met prachtige wolken en  jouw hond Dogmeat heeft eindelijk een bruine vacht. Het gemiddelde personage is zo gedetailleerd dat je de deur niet meer uit hoeft om een echt persoon te zien. Mocht je sociaal niet zo sterk zijn, kun je beter Fallout 4 kopen dan een gesprek voeren met je buurvrouw in de Hollandse regen.

dogmeat
Dogmeat lijkt nog echter dan de hond bij mij op de bank.

De eindeloze stroom aan nieuwe content

Natuurlijk willen jullie ook wat meer lezen over de inhoud van de game, dan alleen met mijn euforie geconfronteerd te worden bij het zien van zulke prachtige graphics. Om te beginnen is de map ontzettend uitgebreid, al eerder kon je lezen dat Fallout 4 in 11 minuten door te rennen is, van hoek naar hoek wel gezegd, waar je in Skyrim 13 minuten bezig was. Gelukkig kon ik hier genoegen mee nemen, want Fallout 4 blijft immers fantastisch, dus die 2 minuten neem ik maar voor lief. Daarnaast zit de game echt bomvol met content, er is geen ruimte meer om rustig door de wasteland te struinen, want echt na iedere stap die je zet kun je wel iets nieuws doen. Er is een immens scala aan sidequests, de main story line is al behoorlijk pittig, dus die sidequests zijn alleen maar een goede zaak. Hier heb je alle tijd en rust om heen en weer te rennen, opdrachten te doen en mutanten te vermoorden om zo sterk genoeg te worden voor het uiteindelijke doel. Ik heb nog nooit een map gezien met zó veel marks, pas na het spelen van 100 uur mag je van mij zeggen dat je bijna alles hebt gezien.

Ook heeft Bethesda de fantastische stap gezet om nóg meer nieuwigheid in de game te stoppen. Zo kun je van ieder beestje die je een kogel in zijn nek boort een heerlijke maaltijd koken. Een stoofpotje van een super mutant, of een heerlijke raider-ovenschotel, niets is te gek. Voor deze (en andere) heerlijke recepten mag je natuurlijk altijd contact met me opnemen. Ook kunnen de hoarders hun geluk niet op, waar het vroeger verschrikkelijk was om overcrumbled te zijn, is dit nu een teken van welvaart. Met alle troep die je door de hele game kunt vinden kun je nu ook écht dingen maken. Je hoeft een speelgoedauto die je per ongeluk op hebt gepakt niet meer weg te gooien. In de werkplaats kun je hem helemaal uit elkaar trekken en de schroeven gebruiken om een huis in elkaar te zetten. Het wordt ontzettend aangemoedigd om zelf een stad te beginnen, of drie, of zeventien. Voor de mensen die nooit de pracht van de Sims hebben ingezien, een stad bouwen is niet verplicht! Je kunt zelf huizen bouwen, maar ook winkels en andere nodige gebouwen. Hiermee trek je andere overlevenden aan, zij zullen deze huizen bewonen en jou een hele gelukkige dweller maken. Een aantal mensen kun je mee op sleeptouw nemen, dan kunnen zij mooi die super mutant onder de zoden leggen als jij je welverdiende rust pakt. Ook is het geen punt meer als je wapen langzamerhand uit elkaar valt, met het bord uit vervallen hotel nummer 1 en het blikje uit vervallen restaurant 16 kun jij jouw wapen weer opkalefateren. Hierdoor is het écht nuttig om verzamelwoede te hebben.  Zo maak jij mensen blij, gaat je karma omhoog en kun je nog meer kills maken dan je al deed. Al met al is Fallout 4 weer één groot succesnummer.

Fallout-4-Customization-Laser-Rifle-700x394

Zo ziet het customizen van een wapen er dus uit.

Ook is er een stuk beter ingegaan op het hele perks en S.P.E.C.I.A.L. stats verhaal, voorheen was dit wat meer een bijzaak. Als je begint met de game mag je een x aantal punten verdelen op de karaktereigenschappen strength, perception, endurance, charisma, intelligence, agility en luck. (SPECIAL) Hoe meer punten je jouw dweller geeft bij een van deze stats, hoe meer perks je vrij kan spelen van de betreffende stat. Bij de voorgangers van Fallout 4 was je vrij beperkt in perk keuze, aangezien je special punten al volledig verdeeld waren. Maar Bethesda heeft de koppen bij elkaar gestoken en een fantastische verandering gemaakt. Wanneer je een level omhoog gaat kun je nu in plaats van een perk uit te zoeken er ook voor kiezen om een van je SPECIAL stats een punt erbij te geven. Hierdoor kun je dus veel meer sleutelen aan jouw personage, hoe verder je in het spel komt, hoe meer mogelijkheden je zult hebben.

Zou God jaloers zijn op dit prachtige schepsel?

Helaas zijn er ook wat mensen die altijd wat meer naar de donkere kant van het leven kijken. Zij zullen je misleiden en zeggen dat Fallout 4 níet de beste game ooit is. Maar zij hebben het volledig bij het verkeerde eind. Er wordt geklaagd over de engine waarop het spel loopt, dat de framerates niet helemaal goed zijn. Heb je ooit een super-mutant gezien waarvan zijn arm een meter verderop zweeft? Dat maakt de gruwel van de wasteland toch een beetje zachter. Laat je vooral niet misleiden door zulke nare doemdenkers. Ook heb ik al langs zien komen dat het spel misschien een te veel aan content zou hebben. Stiekem hoop ik maar dat dit sarcasme is, anders heb ik wel medelijden met deze personen. Dan moet er wel iets mis zijn gegaan in je opvoeding.

fallout 4 ja

Het eindoordeel? Meer dan 100% is er helaas niet weg te geven, dus daar moet het dan maar bij gelaten worden. Nog nooit is er een game geweest die zo veel perfectie met zich meebracht. De graphics die mooier zijn dan welke game dan ook, met alle mods aangezet. Het verhaal is uiteraard exquise, het is een volledige vernieuwing van zijn voorgangers. Er werd altijd al gefluisterd dat Fallout de perfecte franchise is en Fallout 4 heeft dit zeker bewezen. De framerates zijn helemaal goed, al zou het spel draaien op 3007 fps zou het zelfs niet beter kunnen dan dit. Bethesda heeft zichzelf overtroffen. Over 30 jaar zal Fallout 4 nog steeds een fantastische klassieker zijn. De rest van de gamewereld zou wat mij betreft stil gelegd mogen worden, meer dan Fallout 4 heeft een persoon niet nodig in zijn/haar leven.

Kleine disclaimer: Dit verhaal is uiteraard niet helemaal waar. Op het feit na dat ik vind dat Fallout 4 absoluut een fantastische game zal worden, kan ik er niet erg veel meer over zeggen. Ik moet namelijk net als de rest van de wereldbevolking (stiekem) nog een dag wachten tot ik de game kan spelen. Mijn verhaal is maar liefst 300% subjectief, ik ben een Fallout fangirl in hart en ziel. De echte review, door iemand die (helaas) ook minpunten zal kunnen vinden in de game, komt snel online.

Edit Eindredactie Xbox Nederland:

Namens de redactie bieden wij onze oprechte verontschuldigingen aan voor onze rebelse Ellen. Ze kan het niet helpen. Fallout is haar achilleshiel en soms moeten wij haar therapeutisch de gelegenheid geven om dit te doen. Mocht u haar ook willen helpen, dan kunt u uw bijdrage storten op giro 555 tnv de gezamenlijke hulpdiensten tbv de Fallout verslaving van Ellen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments