Met Hellblade: Senua’s Sacrifice kregen we in 2018 een bijzonder inkijkje in hoe het is om met een psychose te moeten leven. De game slaagde er ontzettend goed in om deze strijd met jezelf in beeld te brengen. Met het tweede deel, Senua’s Saga, wil Ninja Theory alles uit hun eerste game overtreffen. In dit artikel lees je alles wat we op dit moment over Hellblade 2 weten!

Hellblade 2 werd voor het eerst tijdens de Game Awards van 2019 getoond. Deze sequel wordt ook nu weer door Ninja Theory ontwikkeld. De studio valt inmiddels onder de paraplu van de Xbox Game Studios en met de financiële ondersteuning van Microsoft heeft het team flink uitgebreid. Voor het maken van de eerste game bestond het team uit ongeveer 20 ontwikkelaars. Dat aantal is voor deel 2 vele malen groter en dat belooft dus veel goeds.

Wat is Hellblade precies?

Hellblade is een mix van diverse soorten games. Het is deels een puzzelgame, deels een actie-game en er zitten wat horror elementen in. Toen Tameem Antoniades, de schrijver van de game, en Ninja Theory aan het idee van de game begonnen, hadden ze een meeslepende, volwassen, fantasy game in gedachten. Het idee om het verhaal in Senua’s hoofd af te laten spelen was er van het begin af aan al, maar hoe verder ze hun ideeën uitwerkten, hoe meer ze zich realiseerden dat dit ook een perfecte mogelijkheid was om bewustwording voor dit ziektebeeld te creëren. Antoniades zei hier zelf het volgende over:

Het is makkelijk om de pijn en het lijden van fysieke ziekten of ongelukken te zien, maar als het om mentaal lijden of ziekte gaat is dat lang niet zo makkelijk. Wat als er een manier was om dit toch te kunnen laten zien? Games zijn in staat om je urenlang de rol aan te laten nemen van iemand anders, om je hun perspectief te laten ervaren in een wereld die functioneert met andere regels dan je eigen. Er gebeuren een hoop dingen in Hellblade die volslagen logisch zijn in Senua’s geest. Om haar missie te volbrengen moet je haar logica en gedachtegang leren accepteren om verder te kunnen komen.

En dus werd de hulp van de experts ingeroepen. Onder andere professor Paul Fletcher (Cambridge University) en schrijver en psycholoog professor Charles Fernyhough (Durham University), beiden gespecialiseerd op het gebeid van het horen van stemmen, werden aan het team van Ninja Theory toegevoegd. Daar hield het echter niet op. Het team kreeg een flinke financiële injectie van de stichting Welcome Trust en ook bracht ditzelfde fonds het team in contact met mensen die daadwerkelijk aan psychoses lijden, zodat die hun verhaal kwijt konden en hun ervaringen zo goed mogelijk in de game verwerkt konden worden.

En het resultaat mag er zijn. In mijn review destijds schreef ik: Niet perse de beste game van dit jaar, wel de meest bijzondere.

Wat hebben we van Hellblade 2 al gezien?

Lang moesten we het met alleen de aankondigingstrailer doen, maar inmiddels zijn de eerste gameplaybeelden ook naar buiten gebracht. Hierin zien we dat Senua er in haar tweede game niet meer alleen voorstaat. De game wordt voor de Xbox Series X klaargestoomd en alles ziet er dan ook prachtig uit. Character models, belichting, maar vooral ook de fantastische gezichtsuitdrukkingen maken dat we niet kunnen wachten tot we hier mee aan de slag mogen.

Waar gaat Hellblade 2: Senua’s Saga over?

In het eerste avontuur ging Senua op reis naar de onderwereld om haar vermoorde geliefde Dillian terug te halen. Over het tweede deel hebben we nog niet heel veel informatie, of eigenlijk helemaal geen. Uiteraard mogen we ervan uitgaan dat we ook in deze game Senua met haar psychoses om zien leren gaan en dat we daarmee weer diverse Noordse legenden en settings voorbij zien komen. Daarnaast zou ik er ook niet vreemd van opkijken als Senua in dit tweede deel wraak wil nemen op de Norsemen die haar geliefde Dillian hebben vermoord, maar dit is nog niks meer dan speculatie.

Wat mogen we van Hellblade 2 verwachten?

Vooral meer, mooier en groter. De ontwikkelaars zijn ambitieus en hebben een veel groter team en meer middelen tot hun beschikking dan tijdens de ontwikkeling van het eerste deel en dat moet zijn vruchten af gaan werpen. Daarnaast is dit één van de eerste games die puur en alleen op de Xbox Series X en pc uitgegeven gaat worden en waarbij ze dus geen rekening meer met de oudere hardware hoeven te houden. Verwacht dus veel grafische toeters en bellen.

Daarnaast is Ninja Theory ook hard aan het werk om met name de combat te verbeteren. Combat designer Juan Fernández heeft gezegd dat met name het gebrek aan variatie hem in het eerste deel stoorde. Maar dat was niet het enige wat hij voor verbetering vatbaar achtte. Ook het systeem dat de moeilijkheidsgraad bepaalde, de hoeveelheid health die vijanden hadden en hoe sterk de vijanden hadden wat hem betreft beter gekund. Ook zei hij dat er vele bewegingen en combo’s in de game zaten die domweg niet gebruikt werden door spelers omdat dit helemaal niet nodig was om de vijanden te verslaan. Genoeg verbeteringen nog dus.

Wanneer komt Hellblade 2: Senua’s Saga uit?

Ondanks dat de game al in 2019 werd aangekondigd hoeven we Hellblade 2 dit jaar waarschijnlijk nog niet te verwachten. Vorig jaar juni kwam er een interview naar buiten waarin de chief designer aangaf dat de game nog steeds in een vroeg ontwikkelingsstadium zit. Hoe vroeg dat dan was en hoeveel progressie er inmiddels gemaakt is weten we niet, maar ga er maar vanuit dat we de game voor 2023 niet gaan zien.

Op welke platformen kan ik Hellblade 2 spelen?

Hellblade 2 is een Xbox exclusive en het lijkt er op dat de game alleen op de Xbox Series X|S te spelen zal zijn. In alle berichten wordt vooral over de kracht van de Series X gesproken en hoeveel mogelijkheden dat het ontwikkelteam biedt. Hier lijkt dus geen ruimte voor de oudere consoles in te zitten. Wel zal de game waarschijnlijk ook voor de pc uit gaan komen. Of Nintendo Switch en PlayStation-bezitters ook met deze game aan de slag mogen is nog onduidelijk, maar ik ga ervan uit dat zij voor wat betreft deze game pech hebben.

Komt de game ook naar Game Pass?

Ja, alle Xbox first party titels komen naar de Xbox Game Pass. Ook Hellblade 2: Senua’s Saga komt direct, de eerste dag in de Xbox Game Pass beschikbaar.

Wat gaat Hellblade 2 kosten en komen er speciale edities uit?

Op dit moment is er nog niks bekend over prijzen of speciale edities.

Waar vind ik andere gamers om mee over Hellblade 2 te praten?

Er is natuurlijk maar 1 plek te bedenken en dat is de XBNL-community die op Discord te vinden is. Via deze link kun je lid worden.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments