Zoals trouwe lezers van onze artikelen wel weten ben ik fan van fighting games en in het bijzonder Killer Instinct. Enige tijd geleden, na vele online en offline matches tegen vrienden, waagde ik de sprong om de ladder te beklimmen van de eSports. Gisteren was mijn tweede offline toernooi Kombo Klash NL en hieronder lees je wat ik er van vond.

Onderweg

Gisteren was het vroeg, om 5 uur in de ochtend om precies te zijn. Wakker en bang om me te verslapen stond ik op. Na het gebruikelijke ochtendritueel (met de nodige koffie) kroop ik op de bank en startte mijn beamer en mijn geliefde Xbox One op voor wat opwarm-potjes Killer Instinct. Vandaag staat Kombo Klash NL op het programma.

Kombo Klash

Kombo Klash is een internationaal toernooi, wat nu voor het eerst in Nederland georganiseerd wordt, waar spelers zich kunnen kwalificeren voor de Killer Instinct World Cup in Texas volgend jaar. Maar het hele jaar door zijn er 8Bit Beatdown toernooien waar je punten kan verzamelen om naar die zelfde World Cup te kunnen gaan. Ik deed hier ook aan mee maar deze is online dus je speelt niet zoals Kombo Klash live tegen elkaar op één console. Afijn, ik besloot om mee te doen aan Kombo Klash als mijn tweede internationale (offline) toernooi.

Moms Vision

Noot van de redactie: onderstaand stuk is ongesponsorde schaamteloze reclame voor de ogenschijnlijk fantastische knip-, tattoo- en game-shop Moms Vision.

Ik zat dus lekker wat opwarm-potjes te spelen en ondertussen mijn Twitter-feed in de gaten te houden. Sinds mijn eerste offline toernooi, Red Fight District, kende ik al wat mensen uit de fighting game community in Nederland waarvan een aantal dedicated Killer Instinct spelen. Aardig op tijd ging ik op weg naar Utrecht want daar zou Kombo Klash plaatsvinden. Nadat de crew zich verzameld had liepen we richting het event. Wat overigens even zoeken was, je moet er echt een keer geweest zijn. Ergens een zijstraatje in, net in het centrum. In een tattoo-shop/kapperszaak genaamd Moms Vision. Moms Vision, aan de Lange Koestraat 30, is een trendy, stijlvolle zaak waar je jezelf van een nieuwe haircut kan geven of een wrede tattoo kan laten zetten. Je merkt ook meteen dat iedereen bij Moms Vision van games houdt. Een etalage met zowel retro als nieuwe consoles en rijen met games. Moms Vision weet alles wat wreed is in één zaak te stoppen, de uitgelezen plek om Kombo Klash te houden.

Er waren al aardig wat deelnemers aanwezig toen wij binnenkwamen. De spelers kwamen uit verschillende landen zoals Frankrijk, Luxemburg en Duitsland en er bleken niet alleen topspelers tussen te zitten die hun eerste toernooi ooit deden met Kombo Klash NL, maar ook spelers die de game daadwerkelijk maar 4 keer hebben gespeeld. En dat is het leuke eraan, iedereen van elk niveau kan meedoen met Killer Instinct. Ook was er een livestream aanwezig, verzorgd door Moms Vision en één van de beste spelers in Nederland namelijk KI4Life. Als je echt een dedicated KI fan zoekt dan moet je bij hem zijn. Uiteindelijk verzorgde hij een top Twitch-stream maar daarover later mee.

De matches

Pauze

Na een uurtje opwarmen en casual matches was het tijd voor het toernooi. De poules begonnen lekker op tijd en ik was ingedeeld bij 2 KI spelers die ik kende met één erg goede Kan-Ra speler. Ik begon mijn eerste match tegen iemand die Killer Instinct alleen maar bij toernooien heeft gespeeld, welgeteld vier keer. Deze match ging, gezien mijn ruime ervaring, best makkelijk en leverde een leuke match op waarbij ik zag dat hij plezier had in het spelen en toffe combo’s eruit knalde. De tweede match was tegen een bekende speler en moest ik het met Maya afleggen tegen Sadira. Het stond nu 1-1… Vol goede moed begaf ik me in de derde match tegen nog een bekende speler waartegen ik wel vaker heb gespeeld. Ik wist dat hij een ambitieuze speler is, toch versloeg ik hem met twee gewonnen rondes. Het was 2-1 en de spanning steeg want de laatste match in mijn poule kwam er aan.

Veranderende plannen

Poules beginnen

Rust was er niet bij en ik moest tegen mijn bevreesde tegenstander die tot de topspelers behoord in Nederland met zijn beruchte Kan-Ra-spel. Hoewel ik van plan was met Orchid te spelen besloot ik een andere character te kiezen en wel Fulgore. Omdat Fulgore kan teleporten kan ik dicht bij Kan-Ra komen en schade aanrichten. Kan-Ra is wat dat betreft een zoning character en zoekt dus juist de afstand op om aanvallen te plannen (zogenaamde setups). Dit ging beter dan de eerste match en ik bood aardig tegenstand en wist zelfs zijn eerste levensmeter leeg te meppen. Daarna kwam Mark met zijn Kan-Ra terug en sloopte Fulgore tot een hoopje schroot. Damn, het stond 2-2 wat betekende dat ik derde was geworden in mijn poule. Helemaal niet slecht omdat ik tijdens Red Fight District echt alles verloor. Er is een vooruitgang en het was leuk te zien dat ik tegenstand kon bieden tegen de pro’s. Dit maakt Killer Instinct dan ook zo leuk en uitdagend. Gelukkig was er na de poules een pauze voordat de beste 8 spelers los gingen. Aangezien gamen topsport is, ging wat eten er wel in en besloten we even een KFC leeg te kopen.

Finales

Bij terugkomst gingen de beste 8 spelers tegen elkaar los en niet alleen de spanning was hoog in Moms Vision maar ook op de livestream werd er hevig gechat. De stream werd verzorgd door KI4Life maar hij werd vergezeld door topspelers HeeroNL en MeisterZeen. De winnaars waren uiteindelijk:

1. Bastfree (midden) uit Frankrijk
2. HeeroNL (links) uit Nederland
3. MeisterZeen (rechts) uit Luxemburg

Winnaars

Ik raad je aan om de stream te kijken en de matches te zien. Geloof me, de top 8 was bloedstollend spannend! Het kwam soms aan op 1 pixel health om de winst binnen te halen. De stream vind je hier. Mocht je de hele stream te lang vinden? Hieronder een paar super spannende matches.

Negnilrah vs HeeroNL

MeisterZeen vs BeëlzeBeast

KI4Life vs Bastfree

Sportiviteit in Nederland

Deze gasten zijn de elite op Killer Instinct-gebied maar ook al zijn ze super goed, ze steunen de community en geven tips aan (beginnende) medespelers. En of het nou gaat om Killer Instinct of een andere fighting game, de community in Nederland is heel tof, gemoedelijk en sportief. In Amerika is dit best anders namelijk. Daar zitten de topspelers elkaar te fucken op Facebook of Twitter en ranten ze over elkaar. Het is soms net een soapserie. Dat de amerikanen niet weten wat sportiviteit is bleek wel tijdens een stream waarin er werd geapplaudisseerd na een super-spannende semi-finals. Een amerikaan reageerde verontwaardigd: “Waarom klapt iedereen?” Er werd geantwoord: “ja dat doen wij hier, dat is normaal en sportief”. Tijdens de grote toernooien in Amerika gebeurd dat niet. Kijk maar eens terug naar deze battle tijdens EVO 2015 waarin een speler werd uitgejoeld. Een hele andere benadering.

World Cup in San Antonio

Al met al was het een zeer vette ervaring die ik echt elke fighting game fanaat kan aanraden. Beginner of topspeler, het maakt niet uit, het is heel tof om mee te doen. De hype eromheen, de community, de spelers die je daar ontmoet en waarmee je later nog eens wat matches online speelt. Ik vond het super leerzaam en goed om bekenden binnen de scene te zien. Kombo Klash NL was episch en ik ga zeker door. Ik ga in ieder geval naar de World Cup in San Antonio om zo’n groots toernooi te beleven, de sfeer te proeven en de toppers te zien spelen en wie weet kwalificeer ik mezelf alsnog daar, you never know.

Killer Instinct is een free-to-play game waaraan je gelijk plezier hebt zonder eerst een bak met geld er tegen aan te smijten. Iron Galaxy laat aan jou de keuze hoe je de game speelt en met welke characters. je krijgt standaard één character en elke volgende character is een paar euro. Om de zoveel tijd wisselt de gratis character met een andere dus je kan ook in een paar maanden met verschillende characters spelen om te zien welke je bevalt. Oh en mocht je nog geen Xbox One hebben dan hoef je niet te treuren want Killer Instinct komt volgend jaar ook naar de PC. De online matches zijn dan cross-platform.

Tot slot wil ik nog even zeggen dat als je in Utrecht bent en je wilt een frisse haircut of een tattoo, dan moet je bij Moms Vision wezen. Moms Vision gaat nog meer in 2016 doen met toernooien en events rondom games dus houd hun social media in de gaten op Facebook. Alle medewerkers van Moms Vision bedankt voor het neerzetten van de eerste Kombo Klash in Nederland. Ook wil ik alle spelers, als ze dit lezen, bedanken voor hun toffe matches, good game guys! De video’s hierboven zijn van Dwight a.k.a. The Chief, Dwight bedankt voor je mentale steun tijdens Kombo Klash. Ik ga nu maar even Killer Instinct opstarten, mocht je ook spelen, laat het dan in de comments weten.

e9244ad1870aa35a666757dd46b25ebbd2593880

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments