More

  Review: The Smurfs Mission Vileaf – leuk voor de kleinsten onder ons!

  REVIEW OVERVIEW

  The Smurfs Mission Vileaf
  7.5
  Review: The Smurfs Mission Vileaf

  The Smurfs Mission Vileaf is als game gericht op kinderen echt een goede game. De werelden zijn mooi vorm gegeven, het verhaal is interessant en er is genoeg te ontdekken. Ook ben ik geen bugs of glitches tegengekomen. Qua gameplay had het voor de jongsten nog net wat eenvoudiger gemogen en ook het ontbreken van ingesproken Nederlandstalige dialogen, maakt de game voor de groep <8 jaar iets minder toegankelijk. Voor de pubers en volwassenen zal de game daarentegen weer bovengemiddelde kiddie-game aanvoelen. Maar daar zul je mij niet over horen klagen.

  Plus
  + De game is mooi opgezet. Zowel qua graphics als geluid.
  + Gameplay zit goed in elkaar. Een solide game met goede controls die logisch zijn ingericht op je controller. De game heeft daarnaast ook zeker een bepaalde replaywaarde.

  Redelijk
  +/- De game is in de gesproken taal alleen in het Engels te spelen. Voor een game die toch echt voor jongere kinderen bedoeld is een gemiste kans. Zeker omdat de ondertiteling wel is om te zetten naar het Nederlands.
  +/- Moeilijkheidsgraad voor de allerjongsten. Deze ligt net wat te hoog. Een optie die dat oplost voor de allerkleinsten, had mooi geweest.

  Min
  - Eigenlijk helemaal niets. Alles is netjes afgewerkt en de game zakt nergens door ondergrenzen heen

  Samen met zijn dochter dook community member Eddie afgelopen week in de wereld van The Smurfs Mission Vileaf. Of de oppersmurf van de XBNL-Discord ook tevreden is na het spelen van deze game, laat hij op verzoek van XBNL in deze review aan jullie weten.

  Wie is er niet mee opgegroeid? De Smurfen! Wereldwijd bekend om hun blauwe kleurtje en het openingsmuziekje van hun filmpjes dat je van je levensdagen niet meer uit je hoofd krijgt.

  Zoals een aantal van jullie wel weten, heb ik een dochter van 5. En ja, ook zij kent de Smurfen. Dus ideaal om deze kids-game door de doelgroep te laten spelen en reviewen.

  Ik haat smurfen…of toch niet?

  Waar gaat het over in deze game? Gargamel, de eeuwige vijand van de Smurfen, heeft weer eens een snood plan ten uitvoer gebracht. Hij heeft een giftige plant (de Vileaf) in het bos en rond het Smurfendorp gebracht. Als gevolg is het hele bos en het dorp met deze plant overwoekerd. Gelukkig heeft Knutsel een apparaat uitgevonden waarmee jij deze plant te lijf kunt gaan. 

  Je begint de game als Potige, die de gelukkige is om het apparaat van Knutsel uit te proberen en de planten te lijf te gaan. Je wordt langzaamaan met de controls bekend gemaakt. Je leert te lopen, springen en de planten te genezen. Alles op een heel beschaafd tempo. Perfect voor de jongere kids zou je zeggen. 

  Hierbij moet ik helaas een kanttekening plaatsen, want jammer genoeg is deze game niet in een andere (gesproken!) taal dan het Engels te zetten. Kunnen je kinderen Nederlands lezen? Dan is er geen enkel probleem, want de ondertiteling is wel aan te passen. Tijdens de periode dat mijn dochter aan het spelen was, heb ik me dus maar beziggehouden als vertaler (ze kan nog niet lezen).  

  Doordat de controls rustig geïntroduceerd worden, kunnen kinderen van alle leeftijden met deze game starten. Ook is de game in het begin heel lineair, zodat je zeker alle uitleg meekrijgt en niks kunt mislopen. Later wordt de game wat verder opengebroken en kun je rondrennen en de gebieden uitpluizen. Het wordt dan de adventure game waar je op hoopt. Spring op platformen, gebruik paddenstoelen om hoger gelegen gebieden te bereiken; zwaai aan lianen; versla (of ontloop) je vijanden naar eigen keus. Je hebt zelfs in bepaalde stukken van de game de mogelijkheid om te vliegen. Maar vergeet ook niet om de geïnfecteerde planten te genezen. Dat is tenslotte waar het allemaal om draait.

  Verzamelwoede

  Als je van verzamelen houdt, dan zit je goed bij dit spel. Er wordt zoveel tegen je aangegooid dat het eigenlijk soms te veel wordt. Je verzamelt druppels waar je upgrades van kunt kopen, je kunt kratten kapot maken om je leven aan te vullen, er zijn stukken boomschors om te verzamelen, pakjes, etc. Zowat teveel om op te noemen. 

  Sommigen van deze dingen zijn makkelijk op te pakken. Anderen zijn best moeilijk te bereiken en vereisen behoorlijk wat nauwkeurigheid. Zeker voor jonge kinderen is dat een uitdaging. (En ja, ik geef het toe: ik heb mijn dochter bij deze stukken wat geholpen :P). Daarnaast zijn er ook nog zaken die je pas later in de game kunt bereiken en verzamelen. 

  Moeilijkheidsgraad

  In het begin is dit een typische kindergame. Niets moeilijks aan. Maar er zitten in deze game een verrassend aantal lastigere zaken verborgen. Soms moet je behoorlijk goed zijn in platformen om bepaalde gebieden te bereiken. Je moet dan echt wel een aantal dingen tegelijk doen (springen in een bepaalde richting, aanvallen en dan precies op het juiste punt landen). 

  Wanneer je het 2e speelbare character hebt vrijgespeeld, dan merk je dat er ook opeens een sprong in de complexiteit van de levels komt. Je moet een vooraf niet bekende route uitvogelen, zodat je het level kunt afronden. Dit kan soms best een uitdaging zijn omdat de gebieden een stuk groter zijn geworden ten opzichte van het eerste level (en ook nog eens de hoogte ingaan).

  Ook zijn sommige eindgevechten best lastig te noemen. Zeker voor de jongere kinderen. Er zijn daarbij (zelfs op het laagste moeilijkheidsniveau) veel vijanden die van alle kanten op je af kunnen komen. Persoonlijk had ik een optie in de game opgenomen specifiek voor deze jongere groep, zodat ook zij ten volle van deze game kunnen genieten. 

  Graphics

  De graphics zien er gelikt uit voor een kindergame. Het verhaal wordt middels mooie aquarel tekeningen uit de doeken gedaan. De game zelf is meer de moderne digitale wereld in gesleurd. De puristen zullen de stijl van de oude tekenfilms misschien missen, maar de nieuwe generatie heeft daar geen last van. De afwerking is in-game keurig gedaan. Lekker felle kleuren, en goede graphics zonder rare pop-ups.

  Geluid

  Net als bij de graphics, is ook dit netjes gedaan. De stemmen van de hoofdpersonen zijn allemaal ingesproken. Het verhaal voordat je een level gaat spelen, wordt op rijmvorm uit de doeken gedaan. Een leuke extra touch. De muziek is ook goed geregeld en is ook absoluut niet storend tijdens de gameplay.   

  Online/co-op

  Er is in deze game een local co-op optie. Je werkt dan met elkaar samen om de Smurfenwereld te redden. De ene als een Smurf, de andere als een vliegende robot. Deze heb ik met mijn dochter maar heel kort gespeeld. Niet voldoende om daar wat zinnigs over te melden. Zover ik kon zien, een goed werkende toevoeging aan de game.     

  Achievements

  Er zijn 28 achievements die je kunt unlocken. Dat doe je door het doorspelen en uitspelen van de game op diverse moeilijkheidsgraden. Ook wordt er van je verwacht dat je bepaalde acties uitvoert. De meeste achievements zijn redelijk rechttoe-rechtaan. Er zijn ook een paar leuke en onverwachte achievements. Fijn om te zien, dat ook daar wat effort in is gestoken. Wil je alle achievements hebben? Nou, dan ben je wel een uurtje of 15 – 20 onderweg. 

  Conclusie

  The Smurfs Mission Vileaf is als game gericht op kinderen echt een goede game. De werelden zijn mooi vorm gegeven, het verhaal is interessant en er is genoeg te ontdekken. Ook ben ik geen bugs of glitches tegengekomen. Qua gameplay had het voor de jongsten nog net wat eenvoudiger gemogen en ook het ontbreken van ingesproken Nederlandstalige dialogen, maakt de game voor de groep <8 jaar iets minder toegankelijk. Voor de pubers en volwassenen zal de game daarentegen weer bovengemiddelde kiddie-game aanvoelen. Maar daar zul je mij niet over horen klagen.  

  Recent articles

  Abonneer
  Abonneren op
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  View all comments
  <b> Review: The Smurfs Mission Vileaf </b><br><br> <p> The Smurfs Mission Vileaf is als game gericht op kinderen echt een goede game. De werelden zijn mooi vorm gegeven, het verhaal is interessant en er is genoeg te ontdekken. Ook ben ik geen bugs of glitches tegengekomen. Qua gameplay had het voor de jongsten nog net wat eenvoudiger gemogen en ook het ontbreken van ingesproken Nederlandstalige dialogen, maakt de game voor de groep <8 jaar iets minder toegankelijk. Voor de pubers en volwassenen zal de game daarentegen weer bovengemiddelde kiddie-game aanvoelen. Maar daar zul je mij niet over horen klagen. <br> </br> <b>Plus</b></br> + De game is mooi opgezet. Zowel qua graphics als geluid. <br> + Gameplay zit goed in elkaar. Een solide game met goede controls die logisch zijn ingericht op je controller. De game heeft daarnaast ook zeker een bepaalde replaywaarde. <br> </br> <b>Redelijk</b></br> +/- De game is in de gesproken taal alleen in het Engels te spelen. Voor een game die toch echt voor jongere kinderen bedoeld is een gemiste kans. Zeker omdat de ondertiteling wel is om te zetten naar het Nederlands. <br> +/- Moeilijkheidsgraad voor de allerjongsten. Deze ligt net wat te hoog. Een optie die dat oplost voor de allerkleinsten, had mooi geweest. <br> </br> <b>Min</b></br> - Eigenlijk helemaal niets. Alles is netjes afgewerkt en de game zakt nergens door ondergrenzen heen <br> Review: The Smurfs Mission Vileaf - leuk voor de kleinsten onder ons!
  0
  Wat denk je hier van? Laat je opmerking achter.x