Met WRC 8 heeft KT Racing een extra jaar uitgetrokken, je kunt wel stellen dat hun keuze zijn vruchten heeft afgeworpen. Het is een serieuze en serieus pittige game waar ik eigenlijk maar geen genoeg van krijg. Benieuwd wat ze voor ons in petto hebben met WRC 9? 

Van de trailer bij de aankondiging van WRC 9 word je misschien niet veel wijzer, gelukkig bevat het begeleidende artikel op wrc.com wel nuttige informatie. Bovendien weet WRC Promoter, eigenaar van de commerciële rechten voor het wereldkampioenschap rally, te melden dat het de licentieovereenkomst met uitgever Bigben, tegenwoordig bekend als Nacon, en ontwikkelaar KT Racing heeft verlengt voor nog eens twee games tot 2022. Te weten nummertje 10 en 11.

De WRC serie moet dus weer een jaarlijkse uitgave worden, waar ik mij na de resultaten die de ontwikkelaar heeft behaalt met een extra jaartje wel mijn vraagtekens bij zet. Enfin, 2020 staat met drie enerverende rally’s met drie verschillende winnaars garant voor spektakel, en het kan wel even duren voor we de boys weer in actie gaan zien. In dat opzicht laat de releasedatum van deel negen weer te lang op zich wachten, haha. Op 3 september verschijnt de game voor de verschillende consoles en pc. Er zit echter ook een versie voor de Xbox Series X en PS5 aan te komen, waar de releasedatum nog bekend van wordt gemaakt.

Ik stel me zo voor dat eigenaars van de versie voor de huidige generatie een gratis update krijgen naar de versie voor de Series X, zoals CD Projekt RED dat doet met Cyberpunk. Het lijkt er echter op dat elke uitgever daar zijn eigen keuzes in gaat maken. WRC 9 zal de rally’s Kenia, Nieuw Zeeland en Japan bevatten welke met 2020 weer terugkeren op de WRC-kalender, in een poging te sport verder te globaliseren. Dit ten koste van Corsica, Australië, Chili en Spanje. Ik ben wel erg gecharmeerd geraakt van met name Chili in WRC 8. Ik ben bang dat je ze niet in WRC 9 terug gaat zien vanwege de licentieovereenkomst.

Sterker nog, dat wordt bevestigd in begeleidend schrijven. Je kunt straks los op meer dan 400 kilometer aan wegen in alle 13 ronden van de huidige kalender. Je kunt in de schoenen stappen van meer dan 50 verschillende coureurs uit de verschillende klassen die het kampioenschap rijk is. Om met diezelfde schoenen de rally-bommetjes van het seizoen 2020 aan te sporen. Ga je voor de smaakmakers van het seizoen in de vorm van Elfyn Evans of de jonge Finse hond Rovanperä? Persoonlijk ben ik vreselijk benieuwd wie er met de titel aan de haal gaat. Als WRC 9 net zo sterk wordt als het rijdersveld dan kun je je lol op.

WRC 8 was lekker, maar er is zeker ruimte voor verbetering. De manier waarop de notities van de bijrijder worden overgebracht heeft wat werk nodig. En met de kracht van de Series X is er straks ook geen argument meer om met minder te komen dan 60 fps, zeker als Codemasters die wel kan leveren. Aan een aantal van mijn punten wordt al gewerkt. Zo wordt de carrièremodus nog verder uitgebreid, wat de variatie ten goede moet komen, met nieuwe subsystemen, meer mogelijkheden om je team te upgraden en een grotere variatie aan evenementen waar je aan deel kunt nemen. 

Verder heeft de ontwikkelaar zich gericht op het verder verbeteren van de ophanging, het remmen en de gewichtsverplaatsingen in de auto’s. Strevend naar een meer getrouwe beleving van het eggie dan nu al het geval is. Of het realistisch is of niet weet ik niet zeker, maar mijn inziens hebben de auto’s in WRC 8 net wat teveel grip. Alsof de tractiecontrole altijd aan staat. Ik vertrouw er op dat KT Racing zijn antwoorden wel heeft gevonden.

In de trailer hoor je WRC commentator Becs Williams kort over esports spreken, iets waar met het vorige deel al flink op is ingezet. Details hierover ontbreken vooralsnog. Diezelfde Becs kun je via WRC+ beluisteren, iets waar ik sinds 2020 gebruik van maak. Een dienst waar ik zeer over te spreken ben. Mocht je interesse hebben in de rallygames van Codemasters of KT Racing, probeer dan ook zeker een keer de betaalde dienst van WRC waarmee je elke proef live kunt volgen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties