Het rommelt al weken bij Ubisoft en een staking lijkt dan ook niet geheel onlogisch.

Laten we even bij het begin beginnen want we hebben op XBNL niet alle zaken verslagen op de website. Het begon vorige week met het uitstel van Skull and Bones. Volgens mij heeft de titel inmiddels een record aantal uitstellen gekregen want we komen nu uit op 6 of 7 keer uitgesteld. Daarbij kwam ook nog de informatie dat er vier onaangekondigde games waren geannuleerd en er een kostenbesparing zal komen van 200 miljoen.

Tot aan dit punt is er nog weinig geks aan de hand. Titels worden uitgesteld, geannuleerd en in de prullenbak gegooid, dat weten we allemaal. Maar toen lekte er een mogelijke e-mail van Ubisoft baas Yves Guillemot die hij naar zijn medewerkers zou hebben gestuurd. Daar stond in dat geannuleerde projecten en uitstellerites niet goed zijn voor het bedrijf. Hij riep zijn medewerkers op weer terug te keren naar het pad van succes en voorzichtiger te zijn met initiatieven en uitgaven zodat Ubisoft als bedrijf zo efficiënt mogelijk te werk blijft gaan. Maar dan komt de uitsmijter want de email eindigt met een toon van ”het is aan jullie om kwaliteit te leveren en op tijd”. Dat stond er niet letterlijk maar het is duidelijk dat monsieur Guillemot de verantwoordelijkheid bij zijn medewerkers legt i.p.v. de top van het bedrijf en diens managers.

Meneer Guillemot, wat zegt u nu?

Deze toon stond vakbond Solidaires Informatique ook niet aan. Zij gaan zelfs nog verder om te stellen dat het verzoek van Guillemot tussen de regels door laat schemeren dat het bedrijf werknemers op straat wil zetten, bepaalde studio’s wil sluiten en misschien zelfs salarissen wil verlagen. Dat laatste lijkt mij gelijk erg ver gaan. Werknemers op straat zetten en studio’s sluiten kan voorkomen als een bedrijf besluit om een andere weg in te slaan door geannuleerde projecten. It happens. Solidaires Informatique maakt de vertaalslag van Guillemot’s woorden naar meer uren draaien (en dus overwerken) wat resulteert in burnouts en dan nog eens managers die in je nek hijgen. Kortom, het zou een hele onaangename bedrijfscultuur worden en dus roept de vakbond de werknemers op om op vrijdag 27 januari van 14:00 tot 18:00 te staken. Niet alleen dat, er wordt ook nog een stijging van 10 procent in de salarissen geëist om te compenseren voor de inflatie. Dat is op zich ook geen rare eis natuurlijk in deze tijden. Naast deze salarisstijging wil men ook graag meer flexibiliteit zoals een vierdaagse werkweek.

Een staking lijkt een beetje een extreme escalatie binnen één week, maar de keuze is niet geheel onlogisch. Uiteraard waren Guillemot’s woorden niet tactisch en was er heel veel ruimte om zijn woorden vrij te vertalen naar de praktijk. Het lijkt mij dat er bij Ubisoft veel verschillende lagen zijn en dat de toplaag de meest ingrijpende keuzes maakt voor het bedrijf. Hierbij zou er dus niet geleund moeten worden op alle medewerkers om bepaalde keuzes van het bedrijf te verantwoorden of zelfs te repareren. Maar goed, naar mijn weten is het ook schandalig dat kosten worden verhaal op medewerkers en dat de toplaag er lekker vandoor gaat met allerlei bonussen of bijvoorbeeld een salaris van 650 ton per jaar (Yves Guillemot).

We zullen zien hoe het verhaal verder vordert en of de Fransen inderdaad in gaan op de staking.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments