Schelden op de Xbox wordt in de toekomst verleden tijd

Lees die titel nog maar eens voor een tweede keer. Schelden wordt in de toekomst verleden tijd. Hoe moeten we dat nu weer begrijpen?

Eigenlijk is het heel simpel. De Xbox divisie binnen Microsoft wil graag een positieve online omgeving bieden op haar platform. Schelden, intimideren en pesten dragen daar uiteraard niet aan bij. In april van dit jaar heb je hier al kunnen lezen over initiatieven om ‘digitaal pesten’ tegen te gaan en welke maatregelen getroffen zijn om streamingdienst Mixer een prettige omgeving te laten zijn. Het lijkt er op dat Xbox een volgende fase in aan het luiden is. De komende maanden worden namelijk een aantal functies toegevoegd bij settings die bijdragen aan het stimuleren van een positief gameklimaat.

Filteren van chatberichten

Stapsgewijs worden er verschillende dingen uitgerold. In de eerste plaats zul je binnenkort, na een testfase onder de insiders, ja familiesettings kunnen veranderen. Je kunt daar gaan aangeven welk typen berichten je nog wilt ontvangen van anderen.

Door de instellingen te zetten op ‘friendly’ of ‘medium’ zullen berichten die aan jou verzonden worden door een filter gaan en gecontroleerd worden op scheldwoorden. In bovenstaande video zie je hoe dit in zijn werk gaat. Deze functie moet in 21 talen beschikbaar gesteld worden, waarbij het nu nog onduidelijk is of Nederlands daar tussen zal zitten. In ieder geval zullen Engelstalige scheldwoorden gefilterd worden en daarmee dus een aanzienlijk deel van de toxische uitspattingen van anderen. Verder blijft het mogelijk om iemand te rapporteren, mocht een scheldwoord toch niet door het systeem opgemerkt worden.

Wanneer de functie goed loopt dan zal deze ook uitgerold worden op de activity feed, de clubs waar je lid van bent en de profielen. Wat mij betreft weer enkele mooie stappen in het tegen gaan van kwalijk gedrag onder gamers en tijdens het gamen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments