Rating bureau PEGI heeft in Parijs gesproken over de keuringen van VR games. Op dit moment keuren zij deze games zoals elke andere game, maar in de toekomst kan dat zomaar veranderen.

PEGI, wie kent ze niet. Op elke game staat wel iets van hun, leeftijdkeuring, geweldindicatie, drugsgebruik en ga zo maar door. Voluit heet het bureau Pan European Game Information, wat in gewone mensentaal neerkomt op Europees spelletjes keurder. Vaak hoor je aan het begin van een trailer ook de bekende stem met: “PEGI eighteen” of “PEGI sixteen”. Het bureau keurt alle games die uitkomen in Europa en geeft een, naar hun mening juiste, classificatie. Zo worden tere kinderzieltjes niet blootgesteld aan beelden en acties die ze niet aankunnen. Nee, want iedereen houdt zich braaf aan die leeftijdscategorie en op internet kan je ook niet zomaar alles zien natuurlijk. Delusional is misschien het beste woord hiervoor maar goed, laat ze maar lekker doen alsof ze er verstand van hebben en de wereld aan het redden zijn.

vr scare

VR is a different cookie

De mensen van PEGI moeten ook met hun tijd meegaan, al is dat vaak lastig voor instanties die denken dat ze alles beter weten. Toch is PEGI schijnbaar een uitzondering. Met de komst van VR zijn ze serieus aan het kijken of ze die games niet anders moeten gaan classificeren. In een interview met MVC heeft PEGI bobo Dirk Bosmans gezegd dat ze aan het kijken zijn om VR games anders te beoordelen dan traditionele games. Dit komt vlak na een uitspraak van één of andere Sony dude (Shuhei Yoshida) die op Paris Games Week zei dat VR games misschien wel een ’trauma’ indicatie nodig hebben. Op zich niet zo gek bedacht, een traditionele horrorgame is soms wel wat eng door de vele jumpscares en duistere omgevingen en de bijbehorende geluiden. Stel je zo’n soort game voor in een VR omgeving met een koptelefoon op. Volgens mij schijt je zeven kleuren in je tangaslip als zo’n game goed is gemaakt. VR is niet voor niets VR, Virtuele Realiteit. Je hersenen denken dat het echt is, en om je hersenen ergens anders van te overtuigen is niet makkelijk. Zeker niet als 2 van je zintuigen op een hele goede manier voor de gek worden gehouden.
Ze zijn zo gek nog niet daar bij PEGI.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments