Na de megadeal met Blizzard kan je je afvragen wie de volgende is waar Microsoft zijn pijlen op gaat richten. Want er komen meer fusies aan. Tenminste, volgens de experts van Drake Star Partners.

Drake Star Partners biedt advies op het gebied van fusies, overnames en bedrijfsfinanciering in de technologie-, media- en communicatiesector (TMC) en beschikt over een internationaal netwerk van ondernemers, snelgroeiende bedrijven, grote ondernemingen, durfkapitaal- en participatiemaatschappijen, family offices en kredietverstrekkers.

Volgens het rapport over het derde kwartaal  zullen de fusies en overnames in de gamesindustrie, na “een lange rustige periode”,  aan gaan trekken. Dit zal leiden tot nog grotere gamesgiganten. Dit kan banen gaan kosten in een sector die al het hele jaar mensen moet ontslaan.

Details: Drake Star volgde tussen juli en september, 33 fusies en overnames met een waarde van ongeveer $5 miljard. Alleen al door het aantal deals was dat het laagste aantal in de afgelopen twee jaar. Maar de dealwaarde overtrof drie van de laatste vijf kwartalen, toen alle deals in elke periode minder dan $ 1 miljard bedroegen.

M&A (mergers and acquisitions) deals in het derde kwartaal van 2023 waren onder andere de aankoop van Youda Games en Innplay Labs door mobiel gamingbedrijf Playtika voor ongeveer $450 miljoen en het succesvolle bod van $1,7 miljard, onder leiding van Goldman Sachs, om het educatieve gamingplatform Kahoot privaat te maken. Tencent kocht Techlands, developer van Dying Light en Visual Arts, een Japanse game studio. Capcom kocht Swordcanes Studio, een ondersteunende studio die aan Street Fighter 6 werkte om hun tech mogelijkheden en ontwikkeling een boost te geven. Drake Star telde ook bijna $ 1 miljard aan privé investeringen voor het kwartaal, een stijging ten opzichte van het voorjaar. Er werd voornamelijk geïnvesteerd in pc-, console- of blockchainbedrijven.

“Op basis van onze gesprekken met veel van de top gamingbedrijven in de afgelopen weken, verwachten we dat het dealvolume het komende jaar gestaag zal toenemen”, vertelt Drake Star-partner Michael Metzger in een interview met Axios.

Beursgenoteerde bedrijven, waaronder Nintendo, EA en Nexon, hebben 45 miljard dollar in contanten en kasequivalenten, wat volgens durfkapitaalbedrijf Konvoy Ventures de weg vrijmaakt voor meer fusies en overnames. Over Microsoft staat het volgende in het rapport:

Het vierde kwartaal begon geweldig met de afronding van de voor het tijdperk bepalende Microsoft Activision-deal. We verwachten dat de fusies en overnames gestaag zal toenemen in 2024. Tencent, Sony, Take-Two, Savvy/Scopely zullen naar verwachting de meest actieve kopers zijn.

Wat is de volgende stap? Metzger ziet enige hoop voor ontwikkelaars en bedrijven die op zoek zijn naar investeringen, dankzij een toename van durfkapitaalfondsen die zich richten op gaming.

Hoewel het waar is dat het moeilijker is voor oprichters om een early stage round te krijgen en nog moeilijker om een growth/late stage round te krijgen in vergelijking met 2021, is het ook waar dat we nog nooit zoveel gaming-georiënteerde VC-fondsen hebben gehad als nu

Hij wees Bitkraft, A16Z’s gaming fonds, Play Ventures, Griffin Gaming, Vgames en Makers Fund aan als voorbeelden en zei dat “verschillende van hen bezig zijn met het ophalen van vervolgfondsen.”

Waarderingen zijn gedaald, maar dat maakt het ook aantrekkelijker voor VC’s (Venture Capitals waarmee investeringen in een startend bedrijf wordt bedoeld) om nu te investeren in de toekomstige unicorns

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties