Vandaag heb ik een hele geinige indie game mogen testen, namelijk Lumini. Ik heb alle ins en outs voor jullie. Want hoe voelt het nou om een vliegend wezentje te zijn, te worden opgejaagd door een vliegende vis en een maatje te verliezen aan de kwaadaardige broer van Vileplume? Sinds vandaag ben ik er expert in!

Speelbaars

Lumini is een indie game, gemaakt door ‘’Speelbaars’’, een Nederlands bedrijfje en volledig gerund door maar 9 man. Het was voor mij een behoorlijke klus om Lumini te kunnen spelen, gezien mijn laptop behoorlijk vol zat met onzin en deze al niet gemaakt is om mee te gamen. Een schijfopruiming, schijfdefragmentatie en een half uur later was ik ready to go. Lumini is een ‘’relaxing flow-adventure game’’ waarin je samen met jouw vliegende vriendjes een bijzondere wereld moet verkennen, in deze wereld kom je allerlei obstakels tegen zoals vijanden en puzzels. Het uiteindelijke doel van het spel is het hart van de wereld genezen.

Lumini nieuw

De naam van het spel is tevens ook het wezen waarmee je speelt, de Lumini!

Ready, set, go!

Zonder enige voorkennis heb ik Lumini mogen downloaden via Steam, ik hoopte maar niet dat het spel erg heftig zou zijn, want mijn laptop mag het leven nog even niet begeven. Als je Lumini opstart krijg je een beginscherm met daarin de opties om met een controller te spelen, of met het toetsenbord van jouw PC/laptop en uiteraard de standaard audio opties. Ik begin een nieuw spel en krijg de melding dat ik de WASD toetsen moet gebruiken, ik kijk versuft een paar minuten naar het scherm, ik zie een vliegend wezentje voor een groot blauw kristallen blok, zonder dat ik door heb dat ik al iets moet doen fladdert het vogeltje vrolijk op zijn plek. Als ik er eindelijk achter ben dat ik hem kan besturen (blond hè) kan het feest beginnen!

Lumini1

Dit is de prachtige grot waar je het avontuur mag starten

Je begint in een ondergrondse grot, gevuld met de meest prachtige kristallen die oplichten zodra je er langs vliegt, dit maakt vooral duidelijk welke kant je moet opvliegen, wat voor mij best handig was. Langs de route zijn er veel kristallen bloemen opgesteld, als je hier langs vliegt verzamel je deze kristallen, net zoals de muntjes in Mario. In het begin is het gewoon rustig vliegen, kristallen verzamelen en af en toe verdwalen door de verschillende inkepingen die er zijn in de grot. Na een tijdje vliegen en oefenen kom je weer bij net zo’n groot kristallen blok als waar je begonnen bent. Hier lever je de verzamelde kristallen in en krijg je daarvoor in de plaats een heleboel nieuwe vriendjes!

Jetzt geht los, adrenaline door je bloed

Met mijn net verzamelde vrienden gaat het nu echt beginnen, je hoort ze fluiten van blijdschap als je hard door de tunnels heen zoeft. Maar helaas kunnen ze ook behoorlijk zielig klinken als een vriendje van ze het leven heeft gegeven. Het eerste obstakel is de anti-vileplume. Deze kwaadaardige bloem schiet ‘’bommen’’ af die een behoorlijk eind de lucht in gaan en zo jouw wezentjes kunnen vermoorden, een beetje behendigheid is nodig, dan vlieg je zo tussen de bommen door. Er liggen behoorlijk wat gevaarlijke verrassingen op de loer als je zo door de gangen vliegt. Zo zijn er voldoende bochten waar de rotsen behoorlijke rode stekels hebben, al raak je er een zie je direct een wezentje uit de lucht vallen, dus ook bij dit obstakel is voorzichtigheid geboden.

Lumini onweer

Niet alleen in Nederland is het hondenweer, ook hier ging het er aardig hard aan toe!

Stel je voor, je hoort iets, of iemand, luidruchtig in je oor hijgen tot je er verschrikkelijk geïrriteerd van wordt (dit maakt de redactie dagelijks mee in de party chat op de Xbox One – red.). Dit is de kwaliteit die de vliegende vissen hebben. Al van verre begint het gehijg en kun je al je nagels wel afbijten door dit zenuwslopende geluid. ‘Wanneer komt dat verrekte beest dan de hoek om?’ vraag je jezelf steeds af. En jahoor, daar is ‘ie! Retesnel komt hij achter je aan om een klopjacht uit te voeren op jou en je vliegende vriendjes. Er komt zelfs een spannend muziekje bij, de adrenaline begint nu echt te pompen. Snel schiet je de hoek om en kijk je wat de schade is, weer twee wezens verloren. En hoe minder vriendjes je over houdt, hoe lastiger de puzzels ook worden. Want om een steen ingedrukt te houden moet je toch wel minstens met twee zijn, één die hem indrukt en de ander die door de poort moet vliegen voor deze sluit.

Nog best lastig spel ook

Het spel heeft geen tutorial of beginfase waarin alles wordt uitgelegd. Je bent afhankelijk van hoe snel je zelf het spel door hebt, er worden wel af en toe knoppen in beeld gebracht zoals ‘’space’’ en ‘’left shift’’, maar een echte uitleg komt er niet bij. Rechts onderin zie je de cijfers 1 tot en met 4, met daarbij de bijbehorende wezens. Hiermee kun je switchen van groepsleider. Aangezien de wezens allemaal een speciale functie hebben is het handig door met de knoppen te wisselen van groepsleider. Het rode vogeltje kan namelijk een ontploffing veroorzaken, hiermee dood je de vliegende vis en andere tegenstanders. Terwijl de gele vogel een aantrekkingskracht heeft voor de kristallen, bij hem komen de kristallen op je af vliegen zodra je op de spatiebalk drukt.

Lumini dino's

Gelukkig heb ik na al die vijanden ook een leuker dier gezien, een reuzegrote dino!

Ik weet niet of het aan mezelf ligt, maar ik vond het spel af en toe nog verrekte lastig, zeker aangezien je geen uitleg kreeg over hoe en wat. Zoek het zelf maar lekker uit, dat maakt het spel eigenlijk ook heel erg leuk. Het klinkt allemaal heel simpel, maar je gaat helaas nog vaker dood dan je zou denken. Lumini is een leuk spel, het idee er achter vind ik goed bedacht en het ziet er allemaal gelikt uit. Ook al pakte mijn laptop gelijk de graphics in ‘’zeer laag’’ vond ik het toch allemaal ontzettend mooi en als je de graphics dan op ‘’ultra hoog’’ zet ben je helemaal verbaasd.

Ik heb me goed vermaakt met Lumini, de makers van Speelbaars mogen trots zijn! Lumini is een leuk concept die goed is uitgewerkt! Een kleine tip voor alle aankomende spelers, vlieg vooral laag, dan kun je de meeste kristallen verzamelen. Mijn screenshots mogen misschien niet fantastisch zijn (zeer lage kwaliteit) maar de graphics maken het er niet minder om. Lumini is tof!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments