De Series S, we weten wat hij onder de motorkap heeft liggen. Maar wat nu als je een One X hebt staan? Is de Series S dan een vooruitgang?

Met een belachelijk lage prijs viel de Series S als een bom op de community. Waarom zou je niet gelijk je huidige Xbox One inruilen voor deze goedkope next-gen? Of is je net aangeschafte One X goed genoeg?

Op papier lijkt de One X een krachtigere console te zijn. Meer RAM en een wat gespierdere GPU. Maar zijn zwakke punt, de Jaguar CPU, lijkt dan weer een downgrade ten opzichte van de Series S. De Xbox One X draait vooral om het leveren van 4K-gaming. Mocht je hem hebben staan, dan kan je uit ervaring bevestigen dat games zoals Gears 5 knetterscherp op je 4K tv te zien zijn.

De Series S heeft een krachtigere CPU die prestaties kan leveren. Games zullen, vergeleken met de One X, een boost in framerates laten zien op de Series S. En al heeft de S minder teraflops, de RDNA2 architectuur die je in de GPU van de Series S vindt is gecombineerd met een krachtigere CPU in staat om Raytracing te produceren. De One X ondersteunt dat simpelweg niet. Dus zelfs op een lagere resolutie zullen deze games dynamischer aanvoelen.

Een ander onderdeel is de 512GB NVME SSD. Zoals we al eerder beschreven gaat deze met de Xbox Velocity Architecture de laadtijden korter maken waardoor er op alle vlakken efficiënter met de data wordt omgegaan. Het ondersteunt de rekenkracht van zowel de GPU als de CPU en zorgt dat er geen file in het dataverkeer ontstaat, iets wat bij de One X wel zou gebeuren. Daarom is het gebruik van deze SSD ook essentieel voor het spelen van Series S | X enhanced games en voldoet een gewone externe SSD niet.

Niet alles is rozengeur

We hebben het over de Backward Compatibility van de Series S. Daar wordt de laatste dagen veel over geschreven door onder andere Digital Foundry. Microsoft heeft ons ondertussen verteld dat de Series S specifiek de One S versies van backward-compatible games zullen tonen. Dus je krijgt niet dezelfde ervaring als bij een Xbox One X. Deze laatste verbetert namelijk alle backward compatible games zodat je een ware 4K-ervaring krijgt. Dat kan de Series S simpelweg niet leveren waardoor deze enhancements niet zullen worden toegepast.

Xbox Series S is ontwikkeld om de betaalbaarste next generation console te zijn en zal de next-gen games op 1440p bij 60fps afspelen. Om de hoogst haalbare kwaliteit backward compatible ervaring, rekening houdende met wat de ontwikkelaar wil zien, te halen zal de Xbox Series S de Xbox One S versie van de backward compatible games laten zien waarbij ze verbeterde texture filtering, hogere en stabielere frame rates, snellere laadtijden en Auto HDR zullen toepassen.

Maar over het geheel gezien is de Series S een gebalanceerder systeem en levert het, op de 4K-output na, betere prestaties. Kort samengevat kan je het eigenlijk zo stellen: Heb je een HD-tv en bezit je nu een One S, dan zal je met de Series S een behoorlijke upgrade gaan krijgen. Heb je een Xbox One X en een 4k-tv, dan zou een Series X de betere keuze zijn.

Hoe dan ook, de Series S is sowieso een upgrade maar zal ten opzichte van de One X de bovenstaande beperkingen laten zien. Maar wil je voor de ware 4K-ervaring gaan, dan zal je de Series X moeten aanschaffen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments