Er zijn veel mensen die helemaal lijp zijn van Fallout 4. Ik ook, en om ons een weg te banen door het gigantische doolhof van Fallout 4 zijn er gelukkig al heel wat tips verschenen op het interwebs. Op de redactie hebben wij zelfs een n00b Fallout 4 chat. In dit artikel willen wij jullie wat tips geven om jullie op weg te helpen. 

Voordat je begint

Aan het begin van het spel word je behoorlijk in het diepe gegooid. Als de vervelende salesman weer aan je deur komt moet je een keuze maken met betrekking tot jouw S.P.E.C.I.A.L. stats. Je krijgt een totaal van 21 punten om uit te delen over 7 stats. Deze stats bepalen hoe succesvol jij bent op het gebied van sommige dingen. Strength bepaalt hoeveel je bij je kunt dragen en hoe hard een klap van jouw blote vuisten aan komt bij je tegenstander. Perception is een belangrijke stat als je gebruik maakt van het VATS systeem, want dit bepaalt hoe vaak je raak schiet in dit systeem. Endurance draait om hoe fit je bent. Hoe veel action points het kost om een sprintje te trekken en hoe hoog jouw health is. Charisma draait om hoe charmant je bent. Hoe beter je bent met mensen, hoe makkelijker je hen kan ompraten en hoe fijner de prijzen zijn bij verkoopmensen. Intelligence bepaalt hoe slim je bent, hoe hoger jouw intelligence is, hoe meer experience points je krijgt en hoe sneller je levelt. Dan hebben we Agility, hoe hoger je agility is, hoe beter je zult zijn in sneaken en stelen, ook bepaalt dit het aantal action points wat je hebt. En als laatste hebben we Luck, hoe meer geluk je hebt, hoe beter de items zullen zijn die je vindt in de Commonwealth, ook het aantal critical hits wordt beïnvloed door jouw geluk.

Om een lang verhaal kort te maken, het is belangrijk dat je in het begin van het spel een redelijk gelijke verdeling maakt van jouw stats. Je hebt er niets aan als je Luck op 10 hebt staan en de rest van de stats op 3. Uiteindelijk kun je als je een level omhoog gaat er voor kiezen om een van je stats een punt erbij te geven, of een perk aan te zetten. Een perk is een skill met betrekking op een bepaalde stat. Je hebt bijvoorbeeld de perk ”Scrounger” binnen Luck, waar je meer ammunitie kan vinden in opbergruimtes.  Hoe langer je bezig bent, hoe meer perks je kunt vrijspelen en hoe hoger je stats worden. Dit deel van het spel vergt helaas een stukje geduld, wat niet iedereen helemaal in zich heeft. Wil je vast een idee krijgen van welke perks je krijgt bij welke stats? Check dan vooral de Character Build Planner om te zien wat jouw opties zijn.

Kaart met alles er op en eraan

Ook bestaat er een speciale map waarop je kunt zien waar alle handige items in de game verstopt zijn. Ik heb hier zelf moeite mee en twijfel er aan om het te gaan gebruiken. Ik houd toch wel van de element of surprise en wil daarom graag alles zelf ontdekken, maar als je door de 100 uur gameplay heen wilt vliegen dan is het misschien handig om hier de map aan te klikken.

fallout4map

Bobbleheads en magazines

Blijf continu op de loer voor bobbleheads en magazines, deze geven je namelijk permanente boosts. Je krijgt een bepaalde stat erbij of je krijgt een permanente damage bonus, erg fijn om deze gaandeweg gratis mee te krijgen. In het stukje hierboven staat een link naar een kaart waar alle magazines en bobbleheads ook te zien zijn, zo verlies je er dus geen.

Lootfest

Hoe onzinnig sommige items ook lijken, pak alles wat je pakken kan. Vooral in het begin van het spel heb je nog niet alle handige scrap tot je beschikking. Terwijl je een behoorlijk arsenaal aan spullen nodig hebt om jouw eerste settlement tot leven te wekken. Die nutteloze ”broken light bulb” blijkt helemaal niet zo nutteloos te zijn als je er achter bent gekomen dat een gloeilampje vol zit met koper. En zonder koper kun je geen generator of water zuiveringssysteem bouwen. Dus moeten de inwoners van jouw dorp het doen met radioactief water, hier worden ze écht niet gelukkig van. Probeer dus zo veel mogelijk op te pakken en check iedere kast en kist om alle handige items uit een gebouw mee te nemen. Mocht iets uiteindelijk toch 300% zinloos te blijken kun je het altijd nog droppen.

fallout4_guide_looting_toolkit

Continu overbepakt?

Je wordt bijna gedwongen om alle junk mee te nemen wat je tegenkomt, maar hoe doe je dat als je continu overbepakt bent. Nou simpelweg door te zorgen dat je altijd het minimale bij je hebt. Het enige wat je nodig hebt is je armor, de wapens die je gebind hebt, eten en ammo. Het is goed om te weten dat alle crafting stations in je settlement gelinkt zijn waardoor de items in de ene crafting station ook beschikbaar is bij de andere stations. Supply lines zorgen er zelfs voor dat ook andere settlements gelinkt worden.

Alles in je ammo en misc scherm kun je laten voor wat het is, alles wat hier in zit kost geen ruimte, misschien een paar onderdelen in je misc menu, maar dat is verwaarloosbaar en laat je voor wat het is. Alles onder junk en mods kun je beter opslaan in je workstation, daar heb je onderweg toch niks aan.

Voor zowel apparel als weapons geldt dat je alleen meeneemt wat je draagt of gebruikt. Alles wat je niet gebruikt scrap je en alles wat je wilt bewaren sla je op in een crafting station. Heb je een fat boy of missile launcher gevonden? Ga daar niet mee rondsjouwen en sla het op in een crafting station.

Dan hou je nog aid over. Hier valt aardig wat winst te halen als je weet dat je cooking station ook zijn resources haalt uit het materiaal wat in de crafting stations is opgeslagen. Je kunt dus alle vlees en groenten net zo goed opslaan in een crafting station. Tip, neem alleen zaken mee die je onderweg of in combat gebruikt, zoals boosters en non-rad voedsel. Al deze andere kleine dingetjes niet meenemen helpen je behoorlijk aan een afslankkuur.

Supply lines

Zoals ik al vermeldde zijn supply lines retehandig omdat je crafting stations in alle settlements op die manier gelinkt kunnen worden. Zo kun je alle junk in elke willekeurige station opslaan en heb je het in elke andere willekeurige station in één van je settlements weer beschikbaar. Je hebt de perk Local Leader Rank 1 nodig om supply lines op te zetten. Deze perk is beschikbaar bij 6 charisma. Hierna kun je settlers de opdracht geven om provisioner te worden naar een andere settlement en daarmee een supply lines tussen deze en de aangewezen settlement op te zetten. Op je kaart kun je nu op LB drukken om de supply lines te zien.

Specifieke resources nodig?

Dat heb ik dus altijd, koper tekort. Wat doe je dan? Nou iets wat de meeste mensen niet weten maar wat wel een verrekte handige feature is “tag for search”. Kom je tijdens het craften materiaal tekort druk dan op RB en vanaf nu zal de junk die de benodigde resources heeft makkelijk te herkennen zijn aan het vergrootglas bij het oppakken.

fallout4crafting-tagforsearch-800x450[1]

Oneindig veel adhesive

Vegetable starch zijn de twee magische woorden als je continu adhesive tekort komt. Vegetable starch kun je bij een cooking station maken van corn, mutfruit, tato en purified water. En elke vegetable starch is goed voor 5 adhesive. Tato en mutfruit zul je binnen de kortste keren al beschikbaar hebben, maar corn is wat lastiger te verkrijgen. Ga naar de graygarden settlement, daar vind je plenty corn. Maak het niet direct op, maar gebruik het natuurlijk om te planten zodat je unlimited supply hebt. Purified water kun je eenvoudig regelen met een elektrische water purifier.

Terminals hacken

Als je voor het eerst een Fallout game speelt, zit je wellicht te klootviolen met het hacken van de computers. In onderstaand filmpje geeft Cohhcarnage een korte uitleg over hoe het hacken werkt.

Overige tips
  • Gebruik continu de VATS knop om vijanden (of ally’s) op te merken. Als je door de wasteland loopt gebruik de knop dus om de haverklap (een haverklap is in dit geval 10 seconden).
  • In je Pipboy menu, klik op de “view” knop om in te zoomen.
  • Haal altijd de Fusion Core uit je Power Armor als je het in een settlement laat staan. Zo kunnen er geen settlers in gaan. Dit veroorzaakt soms een bug waardoor je je Power Armor kwijt bent.
  • Fusion Cores kan je verkopen als ze nog 1% power hebben voor het volle pond.
  • Quick Save om de paar minuten!
  • Het wapen van een follower heeft oneindige munitie. Verander NOOIT het wapen van je companion, doe je dat wel dan gaat je companion jouw ammo gebruiken.
  • Gebruik je companion als een pakezel, geef hem al je junk en wapens als je te zwaar beladen bent om te rennen.
  • Dogmeat kan niet dood, dus geef hem ook geen onnodige stimpacks. Na minder dan een minuut rent hij alweer vrolijk achter je aan.
Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments