De CMA blijft een doorn in het oog van Microsoft. De marktautoriteit van Engeland heeft namelijk de deadline voor de nieuwe hoorzitting met 6 weken weten te verlengen zodat zij zich meer kunnen voorbereiden. Microsoft wil constructief blijven in de gesprekken en gaat hier dus in mee. Wat betekent deze verlenging?

We hebben meerdere redactieleden aan de beademing moeten leggen afgelopen weken. Een paar lopen bij een psycholoog en anderen hebben even pauze nodig van de berichtgeving rondom de Activision Blizzard deal. Jeff zijn adres hebben we maar even veranderd, want de brandbrieven met ”WANNEER WITTE ROOK? WANNEER KRIJGEN WE GAMES IN DE GAMEPASS VAN ACTIVISON BLIZZARD?” bleven maar komen na zijn uitspraak in de podcast met ‘volgende week is het klaar, volgende week’. Het is een spelletje van ping pong die we nog nooit hebben meegemaakt. Goed nieuws, slecht nieuws, goed nieuws, slecht nieuws, het gaat maar door.

Hoger beroep is uitgesteld

Eind juli zou Microsoft in de rechtszaal tegenover de CMA staan om het voorgenomen besluit van de Britten om de overname te blokkeren aan te vechten. Het laatste nieuws is echter dat de CMA om uitstel van besluit van het hoger beroep heeft gevraagd. De CMA heeft gevraagd om verlenging, in de vorm van een ”stay of litigation”, en een uitspraak zal uiterlijk tot 29 augustus op zich laten wachten. Opvallend is dat zij dit verzoek in samenspraak met Microsoft gedaan hebben. De rechter die het hoger beroep behandeld is akkoord gegaan met het voorstel. Wat is er aan de hand?

Microsoft is aan de winnende hand. Alle regulators in de wereld zijn akkoord en de enige partij die naast de CMA stond, de Amerikaanse FTC, heeft haar zaak tegen Microsoft verloren, waardoor er geen blokkade meer op de overname zit. Na het verlies van de FTC heeft ook Sony eieren voor haar geld gekozen en een 10-jaren deal met Microsoft gesloten inzake Call of Duty. Kortom, de CMA had bondgenoten, maar staat er inmiddels alleen en beduidend minder sterk voor.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

De zorgen voor het CMA over de overname zijn onverminderd, maar de Britse waakhond is inmiddels bereid de samenwerking op te zoeken. Het recent sluiten van de Call of Duty-deal tussen Microsoft en Sony lijkt hierin deels doorslaggevend te zijn geweest. In samenspraak met Microsoft heeft het CMA daarom verzocht om het geplande hoger beroep (eind juli) uit te stellen, zodat de waakhond de tijd heeft om onder andere het afgesloten contract tussen Sony en Microsoft te kunnen bekijken en te zien of hun zorgen minder zijn geworden.

Waarom werkt Microsoft hier aan mee? Simpel. Microsoft wil voorkomen dat ze in de UK hun business moeten terugtrekken, dus vandaar dat ze de overname niet alsnog gaan forceren zonder de CMA (zo lijkt het nu in ieder geval). Ook heeft Microsoft als tech gigant er natuurlijk belang bij om op goede voet te blijven staan met regulators. Verliest Microsoft vandaag dan niet 3 miljard dollar, want de contractuele deadline voor het sluiten van de deal stond toch op 18 juli 2023? Blijkbaar niet. Het moet nog officieel worden bevestigd, maar het lijkt er op dat Microsoft en Activision Blizzard hun eigen gehanteerde deadline ook gaan verschuiven zodat ze extra tijd hebben om er met de CMA uit te komen.

CMA moet komende dagen wel met goede en concrete voorstellen komen om aan te tonen dat ze die extra tijd goed gaan gebruiken en de nieuwe opgeschoven datum dus ook gelegitimeerd is. Want ook het tribunaal van Engeland (CAT) lijkt namelijk helemaal klaar met de kulargumenten van de CMA.

Voorstanders en andere belanghebbenden bij de overname moeten dus nog heel even geduld hebben. Echter, als het mee zit dan wordt het geduld beloond en gaat de overname door zonder allerlei bizarre restricties of uitsluitingen. We houden jullie de op hoogte!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties