Na maanden van onderzoek heeft de CMA besloten de overname van Activision-Blizzard-King niet goed te keuren. Op basis waarvan?

De Competition and Markets Authority (CMA) is een onafhankelijke instantie van de Britse overheid die verantwoordelijk is voor het bevorderen van concurrentie en het voorkomen van monopolies. Zodoende onderzoekt het CMA de voorgenomen overname van Activision Blizzard door Microsoft Corporation. Vandaag heeft de CMA laten weten de voorgenomen overname niet goed te keuren.

Het complete rapport van de CMA is hier te lezen. In het rapport kunnen we lezen dat Cloud gaming het grootste struikelblok is. De CMA is er niet van overtuigd dat de overname zonder consequenties is. De CMA heeft zorgen over een eventuele monopolie die voor Microsoft op het gebied van cloud gaming kan ontstaan. Zij schrijven hierover het volgende:

De Britse cloud gaming markt groeit snel. Het aantal maandelijks actieve gebruikers in het Verenigd Koninkrijk is meer dan verdrievoudigd van begin 2021 tot eind 2022. Het wordt voorspeld dat het wereldwijd tot £11 miljard en in het Verenigd Koninkrijk tot £1 miljard waard zal zijn tegen 2026. Ter vergelijking: de verkoop van opgenomen muziek in het Verenigd Koninkrijk bedroeg in 2021 £1,1 miljard.

Microsoft heeft een sterke positie in cloud gaming diensten en het bewijsmateriaal dat beschikbaar is voor de CMA toonde aan dat Microsoft het commercieel voordelig zou vinden om Activision’s games exclusief te maken voor zijn eigen cloud gaming service.

Microsoft vertegenwoordigt al naar schatting 60-70% van de wereldwijde cloud gaming diensten en heeft andere belangrijke sterktes in cloud gaming door het bezit van Xbox, het toonaangevende PC-besturingssysteem (Windows) en een wereldwijde cloud computing infrastructuur (Azure en Xbox Cloud Gaming).

De deal zou Microsoft’s voordeel op de markt versterken door het controle te geven over belangrijke gaming content zoals Call of Duty, Overwatch en World of Warcraft. Het bewijsmateriaal dat beschikbaar is voor de CMA geeft aan dat, zonder de fusie, Activision in de nabije toekomst zou beginnen met het aanbieden van games via cloud platforms.

De cloud stelt Britse gamers in staat om dure gaming consoles en PC’s te vermijden en geeft hen veel meer flexibiliteit en keuze in hoe ze spelen. Microsoft toestaan om zo’n sterke positie in te nemen op de cloud gaming markt net nu deze snel begint te groeien zou het risico lopen om de innovatie die cruciaal is voor de ontwikkeling van deze mogelijkheden te ondermijnen“.

Hoe verder?

Het is onduidelijk hoe het nu verder gaat voor Microsoft. In reactie laat Brad Smith (Microsoft) het volgende weten:

We houden je uiteraard op de hoogte over het vervolg.

Laat ons weten wat je van het nieuws vindt. Had jij verwacht dat de overname geblokkeerd zou worden? Wat verwacht je dat de volgende stap voor Microsoft gaat zijn?

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties