De decembermaand is een periode waarin de balans wordt opgemaakt. Zo ook in de gamesindustrie. Tops & flops, Top 10’s, Top 20’s en nog veel meer varianten hierop! Ook op de XBNL-redactie kunnen we geen genoeg krijgen om samen met jullie op afgelopen jaar terug te blikken. Was het een goed jaar qua video games? Welke game sprong er uit? Welke game was een drama? Komende weken kunnen jullie je stem laten horen tijdens de XBNL-awards! Jullie bepalen namelijk zelf de winnaars!

Het jaar 2019 nadert haar einde en de laatste paar games druppelen de Xbox Store binnen. Tijd voor bezinning en reflectie. Dit jaar doen doen we dat op de redactie onder andere door de XBNL-awards te organiseren. Zoals je tijdens onze De Week met XBNL hebt kunnen horen, hier en hier, hebben wij wel een mening over games die een prijsje verdienen. Grote aantijgingen als absurd, omkoping en belangenverstrengeling op bestaande awards vlogen over de digitale tafel. Dat kunnen we bij XBNL toch veel beter? Nou nee, dat niet, maar we doen het lekker toch!

Hoe is de XBNL-award tot stand gekomen?

Simpel. In de eerste plaats hebben we een aantal categorieën bedacht. Hierover zo meteen meer. Uiteraard was dat een democratisch proces dat via onze Discord soepel en gestructureerd verliep. Vervolgens zijn we games gaan elimineren die vanwege ‘vermeende belangenverstrengeling’ helaas van deelname aan de felbegeerde XBNL-awards uitgesloten moesten worden. Denk hierbij aan games waarbij onze redactieleden een rol als NPC vervullen of aandelen van bezitten. We nemen de XBNL-awards natuurlijk zeer serieus en willen iedere schijn van collusie tegengaan.

Je zou het niet verwachten, maar er bleven na deze strenge selectiecriteria nog genoeg games over. Dus we hebben nog een streng criterium toegevoegd. Omdat het gras afgelopen jaar niet groener was bij de buren (ik bedoel, groener dan het Xbox-logo wordt het niet hoor!) én wij een Xbox-platform zijn, hebben we uiteraard besloten alleen games te includeren die op de Xbox uitgekomen zijn.

De XBNL-awards – de categorieën

Diegene die ons platform al een tijdje volgen, met ons hangen in Discord of De Week met XBNL luisteren, kennen onze diversiteit in smaak. Maar kennen ook onze humor, vaak met een sarcastisch en cynisch randje. De categorieën bepalen was dus een hele klus. We zijn tot het volgende gekomen:

  • De ‘Er Is Heel Veeeull Ruimte Voor Verbetering’-award (stem HIER); de titel zegt het al. De poedelprijs onder de games. Uren van je leven die je niet meer terugkrijgt. De game waar tranen en woorden te kort schieten.
  • De ‘At Your Service’-award (stem HIER); games die maanden of zelfs jaren na hun release nog steeds worden ondersteund en voorzien van content. Hulde voor de ontwikkelaars en hun toewijding!
  • De ‘Elke Pixel Telt’-award (stem HIER); het oog wil verdorie ook wat! Deze award gaat naar de game vanwege haar schoonheid. Het water, de grassprieten, de dansende haren.
  • De ‘Cut the cut-scene crap’-award (stem HIER); gameplay boven alles. Dat cinematische en op Netflix-gebaseerde verhaalvertellende geleuter. Weg er mee! Deze award is een ode aan de gameplay en aan de ‘skip (this dialog)’-button.
  • De ‘Ik Hang Aan Je Lippen’-award (stem HIER); verhaalvertelling, characterbuilding, plot twists. Iedere dialoog wordt gelezen, alle collectibles verzameld en alle achtergrondinformatie onderzocht. De wereld en de characters leven. Deze award is voor de game met het beste verhaal.
  • De ‘Hier Krijg Ik Mijn Broek Van Vol’-award (stem HIER); donkere gangetjes, zaklamp die knipperd, knisperende geluiden om je heen, gevaar loert om iedere hoek. Deze award is in samenwerking met Pampers in het leven geroepen, voor de beste horror game van 2019.

En natuurlijk. Tenslotte. De awards der awards:

  • De ‘X Is Gon’ Give It To Ya’-award (stem HIER); het summum onder de games van 2019. Gameplay, verhaal, graphics. Alles, maar dan ook alles klopt aan deze game. Deze game haalt het beste in de Xbox naar boven en komt met recht in aanmerking voor de meest prestigieuze XBNL-award!

Wanneer kunnen we gaan stemmen?

Op woensdag 11 december komt de eerste categorie online te staan. Je kunt dan op onze website zien welke games we geselecteerd hebben en kunt dan ook via de website een stem uitbrengen. In de weken die volgen zullen we steeds een nieuwe categorie aan de website toevoegen. Stemmen is mogelijk tot 2e kerstdag. Daarna zullen we de stemmen gaan tellen. Op 30 december worden de winnaars bekend gemaakt! Dus, wil jij jouw stem laten horen. Stay tuned!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties