We zijn aanbeland bij de laatste categorie van onze XBNL Awards, de indies!

Op het Xbox platform zijn indies enorm belangrijk geworden afgelopen. Ter verfrissing van de term; indies zijn games die gemaakt zijn door individuele ontwikkelaars, oftewel teams van 2 tot 10 man gemiddeld. Die ontwikkelaars hebben niet tientallen duizenden of miljoenen dollars tot hun beschikking om een game te maken. Als er één ding wordt bewezen, dan is het wel dat je niet budgetten van tientallen miljoenen nodig hebt om een goede game te maken. In 2021 zijn er weer meer dan een handjevol indies uit gekomen die qua kwaliteit op kunnen boksen tegen de grotere games.

Het is moeilijk om niet nog 10 andere games te nomineren, maar we moeten enigszins streng blijven. Stem hieronder op de indie game die jij het beste vond uit 2021.

Welke game krijgt jouw stem voor de ‘Klein maar fijn’-award 2021

  • Lake (27%, 9 Votes)
  • Little Nightmares 2 (24%, 8 Votes)
  • Hades (18%, 6 Votes)
  • The Artful Escape (6%, 2 Votes)
  • 12 minutes (6%, 2 Votes)
  • Sable (6%, 2 Votes)
  • The Ascent (6%, 2 Votes)
  • A Juggler's Tale (6%, 2 Votes)

Totaal aantal stemmen: 33

Laden ... Laden ...

The Artful Escape

We hebben de game niet gereviewed maar het zal ongetwijfeld een hoog cijfer zijn geweest. The Artful Escape staat weliswaar gelijk aan een digitale variant van een LSD-trip van een gitarist, maar het is wel een hele leuke! Kleuren, geluiden en lichtjes komen bij elkaar bij dit korte avontuur vol interessante figuren.


Lake

Een interessante indie game waar ik later dit jaar nog op terug kom, is Lake. De game is van Nederlandse makelij want het is ontwikkeld door de Haarlemse uitgever Gamious. Eerder maakte zij al ‘Turmoil’ en daar ben ik een tijdje verslaafd aan geweest door de heerlijke gameplay. Maar even terug naar Lake. In de game speel je een postbezorgster in 1986 die even pauze moet hebben van haar werk en terug gaat naar haar roots, namelijk Providence Oaks. Het is een klein dorpje naast een meer met complete serene rust en bekende gezichten. Wat is er leuk aan deze game? De rust, de nostalgie van de jaren ’80, de change of scenery, de kleine persoonlijke verhalen en de ‘echtheid’ van het dagelijks leven. De game zit in de Game Pass, dus download ‘m zeker even om het te checken.


12 minutes

In Twelve minutes beleef je het verhaal van een koppel in hun appartement waarbij hun rustig avondje bruut wordt verstoord door nogal opmerkelijke omstandigheden. Het heeft al gauw een dodelijke afloop, maar dan begint de avond opnieuw. En vervolgens weer opnieuw, je zit vast in een tijds-lus. Het is aan de speler om de juiste antwoorden te zoeken en om de tijds-lus te doorbreken.


Sable

De game staat nog op de backlog, maar staat in menig lijstje van succesvolle indie games. Sable valt op door de grafische stijl en de RPG open wereld à la The Legend of Zelda. De game is gemaakt door twee jongens wat het geheel nog indrukwekkender maakt.


Hades

De favoriet van collega redacteuren Jeff en Rik is toch wel Hades. De game kwam stiekem eerder al uit, maar voor de Xbox pas in 2021. Als we mijn collega’s mogen geloven, dan biedt de game perfect uitgevoerde isometrische gameplay op een roguelike manier. Dus elke keer als je dood gaat, dan begin je opnieuw en behoud je de progressie van je vorige speelsessies. Zo bouw je steeds meer op qua krachten, items, unlocks en gebieden.


The Ascent

Een van de mooiste cyberpunk games ooit gemaakt is toch wel The Ascent. Het heeft een tamelijk ouderwetse feel qua gameplay zoals we die ooit in Fallout 1 zagen met het isometrische perspectief. Toch weet de game veel spelers te overtuigen en kan je het ook lekker in co-op spelen.


Little Nightmares 2

De spraakmakende franchise Little Nightmares kreeg eindelijk een vervolg in 2021, Little Nightmares 2 (joh). Het is horror gecombineerd met surrealisme, puzzels en benauwende situaties. Het vervolg weet wederom te overtuigen en verdient daarom een nominatie.


A Juggler’s Tale

Een verrassend leuke game kwam om de hoek kijken dit jaar in de vorm van A Juggler’s Tale. Het is een kort maar leuk avontuur met unieke stijl elementen. Zo wordt er gebruik gemaakt van een poppenspel om het verhaal te brengen en weten de omgevingen diepe indruk te maken. Gooi daar wat leuke puzzels in en een creatieve verhaalvertelling en je hebt een recept voor een leuke avond op de Xbox.

De uitslag volgt op 14 januari

De poll blijft open staan tot en met 13 januari. Op 14 januari 2022 maken we de winnaar bekend. Laat in de tussentijd vooral je stem in de commentsectie of op onze Discord horen!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments