More

  [Review] Cyberpunk 2077: Phantom Liberty – de kers op de cyberspacecake

  XBNL REVIEW

  Phantom Liberty is een zeer geslaagde aanvulling op het verhaal van Cyberpunk zelf. In combinatie met de 2.0-update word je uitgenodigd om dit drie jaar oude spel weer op te pakken en opnieuw van deze open wereld te genieten. Tijdens het spelen zijn we nauwelijks bugs tegengekomen, afgezien van een paar kleine visuele foutjes en wat kleine niet game brekende probleempjes. Het acteerwerk van Idris Elba is zeer overtuigend en de nieuwe personages vormen een mooie toevoeging aan de wereld van Cyberpunk.
  Misschien is het grootste minpunt wel dat Phantom Liberty de eerste maar ook enige update is die Cyberpunk 2077 zal ontvangen. Maar wees gerust, CD Project Red heeft inmiddels aangekondigd dat er een vervolg op Cyberpunk 2077, die de naam Project Orion heeft gekregen, komt.

  Plussen

  + sterk verhaal met mooie plotwendingen
  + diversiteit in dialogen en missies
  + goed acteerwerk van Idres Elba
  + verbeterd skils en perks systeem
  + Dogtown

  Redelijk

  +/- Johnny begint minder te boeien

  Minnen
  - heel soms toch nog een buggetje
  - Soms wat onlogische handelingen

  Cyberpunk 2077 heeft pas geleden de ultieme update gehad en krijgt komende week de langverwachte Phantom Liberty uitbreiding. Gaan deze de wat verguisde game totaal rehabiliteren? Community reviewer Picnic82 en oude rot Rob hebben de game beide onder de loep genomen. Hier is hun conclusie:

  Cyberpunk 2077 kende 3 jaar geleden geen al te beste lancering. Op de Series X draaide het spel behoorlijk, met vooral visuele bugs, maar op de Xbox One was het onspeelbaar. De ontwikkelaars van CD Project Red hebben in de tussentijd een flink aantal updates en patches uitgebracht waardoor de game steeds beter werd. Anderhalve week geleden werd de langverwachte 2.0 update uitgebracht, die niet alleen een visuele verbetering bevatte, maar ook een door de Poolse ontwikkelaar aangepaste interne structuur. Nu is daar ook de DLC ‘Phantom Liberty’. Is deze update en uitbreiding vergelijkbaar met een Maelstrom-soldaat met een mislukte Cyberware-update, of is het een prachtig stuk Chromatic hardware geworden?

  Update 2.0

  Dankzij de 2.0-update is het hele skills- en perks-systeem grondig herzien. Ik ben erg te spreken over deze vernieuwing van het cyberware-, skills- en perks-systeem. Het is overzichtelijker, logischer gestructureerd en biedt nu betere mogelijkheden om specifieke builds te ontwikkelen. Waar het oude systeem als een doolhof met perks aanvoelde, is het nu veel gestroomlijnder en kun je werken naar soortgelijke ‘Ultimate perks.’ De perks zijn nu in verschillende stukken verdeeld en deze worden stapsgewijs vrijgegeven op basis van het niveau van de bijbehorende skills.

  Vanwege de volledige herziening van dit systeem, moet je, als je met een bestaand personage begint, eerst je perks opnieuw toewijzen en krijg je ook de mogelijkheid om je skills te resetten. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om helemaal opnieuw te beginnen en er is zelfs een optie om op level 20 te starten, waarbij de skills en perks al zijn toegewezen, en waar je halverwege Act 2 begint, precies op de plek waar Phantom Liberty start.

  In de 2.0-update zijn er ook tal van andere verbeteringen toegevoegd. Van een krachtigere AI tot nieuwe loot en drie nieuwe radiostations. Die laatste hebben zelfs versterking gekregen van adult film star Sasha Grey die de rol van DJ Ash vervult. Niet verkeerd toch?

  Een zeer welkome verbetering is die van het politiegedrag. Ze reageren nu veel realistischer en kunnen zelfs wegversperringen opzetten als je te ver gaat. Bovendien hebben de ontwikkelaars gezorgd voor een fatsoenlijk voertuig-gevechtsysteem.

  Phantom Liberty

  Voor deze review zijn wij beiden gestart met een bestaand personage, net voor het ‘point of no return,’ op level 28. We hebben de skills en perks opnieuw ingedeeld om me tijdens het spelen van Phantom Liberty te specialiseren als een echte Netrunner. Vervolgens naar de ripperdoc gegaan om de Cyberware aan te passen, omdat de hoeveelheid die je kunt dragen afhankelijk is van je level. Bovendien bevindt je armor zich nu op je Cyberware in plaats van op je kleding. Alleen helmen en kogelvrije vesten hebben nog armor en slechts enkele kledingstukken bieden extra voordelen. In de Phantom Liberty-uitbreiding worden de skills nog verder uitgebreid met Relic Skills, waarmee je je personage nog verder kunt specialiseren.

  Voor de startende spelers, Phantom Liberty kan je beginnen na de Evelyn Parker quest, Dat is de quest die begint als je met Judy naar Evelyn gaat zoeken en die eindigt met een confrontatie met de Voodoo Boys.

  In de game zien we een nieuwe wijk in Night City. Dogtown, ooit bedoeld om de allerrijksten te huisvesten en te vermaken. Het werd echter nooit voltooid vanwege de derde continentale oorlog. Tegenwoordig wordt Dogtown gecontroleerd door de militante krijgsheer Kurt Hansen, die er zijn eigen kleine rijk heeft opgebouwd en dat beheerst met zijn eigen eenheid soldaten die als lokale politie fungeren. Deze wijk wordt volledig afgeschermd door een muur en is zo gevaarlijk dat zelfs de NCPD (Night City Police Department) er niet durft binnen te treden. Zelfs met een platina abonnement bij het Trauma Team kun je niet zeker zijn van het overleven in deze wijk. Dogtown is een plek waar niemand zomaar in of uit kan komen.

  Je speelt wederom met dezelfde hoofdpersoon, genaamd V. Er wordt contact met je opgenomen door Songbird, een netrunner. Of beter gezegd, je wordt gehackt en ze laat zich horen via je relic. Ze vertelt dat ze mij kan helpen met een remedie voor de Relic-chip die nog steeds in mijn hoofd zit. De Relic-chip die we uit het verhaal kennen en die je langzaam maar zeker je leven gaat kosten. De chip die Johny Silverhand in je hoofd als een soort geweten laat leven. Songbird stelt echter een voorwaarde: je hulp om de President van de NUSA (New United States of America) te beschermen.

  ‘Ben je gek?’ vraag ik aan Songbird. Maar als ik de remedie wil, zal ik haar moeten vertrouwen. Ik rij richting Dogtown om een weg naar binnen te vinden terwijl Songbird mij begeleidt als entiteit in mijn relic. Via de zwaar bewaakte ingang kan ik niet naar binnen maar ze heeft een opening gevonden waarbij ik moet langs een aantal bewakers van Kurt Hansen moet zien te komen. Ik leid ze af door een generator te hacken, sluip langs ze en ga door een kierende deur naar binnen. Hier baan ik me een weg door het stalen skelet van het gebouw en kom uit bij het oude, nooit afgebouwde stadion. Nu moet ik een hoog punt vinden voor een goed uitzicht. Eenmaal daar aangekomen, zie ik Space Force One neerstorten, middenin Dogtown.

  Welkom bij Phantom Liberty, de enige uitbreiding van Cyberpunk 2077, een spionage-thriller die zich afspeelt binnen het verhaal van Cyberpunk. Het verhaal speelt zich af in Dogtown, maar neemt je ook mee naar andere delen van Night City, met in totaal 13 missies en 17 sidequests en Gigs. De DLC introduceert nieuwe personages die allemaal een rol spelen in het verhaal, zoals Solomon Reed (gespeeld door Idris Elba), een spion in dienst van de FIA die rechtstreeks onder bevel van de president staat. In het verleden verraden door zijn naasten, maar nog steeds loyaal aan zijn land. Ook ontmoet je een nieuwe fixer voor V, genaamd Mr. Hand. Dogtown is zijn territorium en hij heeft verschillende opdrachten voor jou. Houd hem echter in de gaten, want hij heeft ook andere plannen.

  Het verhaal van Phantom Liberty neemt de geweldige pluspunten van het orginele plot van Cyberpunk over. Boeiende dialogen, spannende en afwisselende missies, een goed tempo en prachtige cutscenes. Het verhaal heeft nog het meeste weg van een mix tussen Mission Impossible en 007. Het beste voorbeeld hiervan is wel de missie waarbij je een grote wolkenkrabber ongezien moet binnenkomen om naar het feest in het casino-penthouse te gaan. Deze missie belichaamt alles wat je van een Spy-fi thriller verwacht, een hoge inzet,  agenda’s met geheime bijbedoelingen, een dialoog aan de roulettetafel en als afwisseling een prachtig muzikaal tussendoortje met een visueel schouwspel waar je je ogen niet vanaf kunt houden.

  Dogtown is prachtig vormgegeven en in onze ogen wel het beste deel van de hele open wereld van Cyberpunk. Het heeft overduidelijk inspiratie gehaald uit Rio de Janeiro en zijn favela. Alles sluit naadloos op elkaar aan, er is van alles te doen, er zijn personages met hun eigen verhaallijnen en diverse gebeurtenissen. Dogtown is niet bijzonder groot, maar het leeft, met duidelijke verschillen tussen dag en nacht. De wegen zijn grotendeels onbegaanbaar, waardoor je merkt dat je meer te voet aflegt dan met een voertuig. Van het stadion tot half afgebouwde wolkenkrabbers en een wijk die vooral uit steigerpalen bestaat, tot een soort strand à la Saint-Tropez en een piramide met licht in het groen; in Dogtown is er altijd wat te doen.

  Naast de standaard missies zijn er ook loot droppings (a la The Division 2) in Dogtown. De verschillende bendes en de manschappen van Kurt Hansen vechten hevig om deze voorraden vol met goede loot. Je kunt proberen ze te plunderen om betere uitrusting te bemachtigen. Daarnaast zijn er opdrachten waarbij je bepaalde auto’s moet stelen en afleveren voor de fixer Reyes. Hierbij komen de nieuwe voertuig-gevechten naar voren, omdat deze auto’s van bendeleden zijn en ze hun voertuigen graag terug willen. De diverse sidequests en Gigs zijn lekker gevarieerd en hebben allemaal hun eigen boeiende mini-verhaal en stukjes lore, waarbij je regelmatig voor morele keuzes komt te staan. Het mooie is dat je eigenlijk automatisch naar deze gigs geleid wordt als je weer eens een dagje moet wachten voordat je antwoord krijgt in de main quest.

  En dan is her natuurlijk de kers op de cybertaart: Idris Elba (Luther). Het acteerwerk van Idris Elba past verschrikkelijk goed bij zijn personage Solomon Reed. Het is een sterk staaltje van voice acting, afgerond met uitstekende body motion captur door het team van CD Projekt Red. De nieuwe dialogen met Johnny Silverhand voelen een beetje voor de hand liggend en zijn minder sterk. Het personage van Songbird past echter prachtig in het verhaal en in de wereld van Cyberpunk. De nieuwe fixer, Mr. Hand, hoort echt thuis in Dogtown. Hij is de eigenaar van een nachtclub en speelt ook nog eens een belangrijke rol in het gehele verhaal.

  En tot slot moeten we het hebben over de muziek en het bijbehorende geluid. De nieuwe radiostations passen goed in deze wereld en voegen duidelijk iets toe. Tijdens de missies ondersteunt de muziek het verhaal perfect en past deze naadloos in het ritme van de missies en Gigs.

  Deze uitbreiding nodigt je opnieuw uit om de game meerdere keren te spelen. Er wordt minstens één nieuw einde aan het hoofdverhaal van Cyberpunk toegevoegd en het verhaal kent meerdere paden die je kunt verkennen. In de verschillende dialogen worden nieuwe antwoordmogelijkheden toegevoegd op basis van je afkomst en je skills, wat grappig genoeg niet altijd de verwachte uitkomst oplevert. Handelingen in je missies worden ook beïnvloed door je skillset. Breek je een deur open met brute kracht, vind je een technische oplossing om deze te omzeilen, of hack je apparaten om een alternatieve route te vinden, mogelijkheden te over.

  Conclusie

  Phantom Liberty is een zeer geslaagde aanvulling op het verhaal van Cyberpunk zelf. In combinatie met de 2.0-update word je uitgenodigd om dit drie jaar oude spel weer op te pakken en opnieuw van deze open wereld te genieten. Tijdens het spelen zijn we nauwelijks bugs tegengekomen, afgezien van een paar kleine visuele foutjes en wat kleine niet game brekende probleempjes. Het acteerwerk van Idris Elba is zeer overtuigend en de nieuwe personages vormen een mooie toevoeging aan de wereld van Cyberpunk. Misschien is het grootste minpunt wel dat Phantom Liberty de eerste maar ook enige update is die Cyberpunk 2077 zal ontvangen. Maar wees gerust, CD Project Red heeft inmiddels aangekondigd dat er een vervolg op Cyberpunk 2077, die de naam Project Orion heeft gekregen, komt.

  Je kunt hier onze review discussie kijken:

  Recent articles

  Abonneer
  Abonneren op
  0 Reacties
  Inline Feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Phantom Liberty is een zeer geslaagde aanvulling op het verhaal van Cyberpunk zelf. In combinatie met de 2.0-update word je uitgenodigd om dit drie jaar oude spel weer op te pakken en opnieuw van deze open wereld te genieten. Tijdens het spelen zijn we nauwelijks bugs tegengekomen, afgezien van een paar kleine visuele foutjes en wat kleine niet game brekende probleempjes. Het acteerwerk van Idris Elba is zeer overtuigend en de nieuwe personages vormen een mooie toevoeging aan de wereld van Cyberpunk. <br>Misschien is het grootste minpunt wel dat Phantom Liberty de eerste maar ook enige update is die Cyberpunk 2077 zal ontvangen. Maar wees gerust, CD Project Red heeft inmiddels aangekondigd dat er een vervolg op Cyberpunk 2077, die de naam Project Orion heeft gekregen, komt. <br><br> Plussen<br><br> + sterk verhaal met mooie plotwendingen<br> + diversiteit in dialogen en missies<br> + goed acteerwerk van Idres Elba<br> + verbeterd skils en perks systeem<br> + Dogtown<br><br> Redelijk <br><br> +/- Johnny begint minder te boeien <br><br> Minnen<br> - heel soms toch nog een buggetje<br> - Soms wat onlogische handelingen<br>[Review] Cyberpunk 2077: Phantom Liberty - de kers op de cyberspacecake
  0
  Ik zou graag je gedachten horen, geef een reactiex