More

    Review: Planet of Lana – Kort maar prachtig

    XBNL REVIEW

    Pluspunten
    + Een prachtige grafische stijl
    + Muziek om van te smullen
    + Gameplay, simpel maar uitdagend
    + Gevarieerde werelden en puzzels

    Redelijk
    - Iets aan de korte kant, maar voor het verhaal is dat niet erg
    - Iets aanwijzen voor Mui gaat niet altijd even lekker

    Minpunten
    - Geen

    Het zijn de afgelopen jaren elke keer de indies geweest die mij echt een gevoel van verwondering geven. Weet Planet of Lana dit gevoel ook te geven?

    Planet of Lana is gemaakt door een Zweedse indie studio genaamd Wishfully en de game is ook nog eens hun eerste project! Het is al vanaf 2018 in ontwikkeling en kwam afgelopen mei uit. Planet of Lana vertelt je het verhaal van het meisje Lana die haar zus kwijt raakt door een invasie van robots. Op een dag komt er ineens een immense zwerm van robots de planeet binnen vallen en die zwerm lijkt allerlei soorten organismen gevangen te nemen inclusief mensen. Lana ontkomt aan de robots, maar haar zus is meegenomen en dus gaat Lana op avontuur om haar zus te bevrijden.

    Planet of Lana is een typische 2D side scrolling adventure die je kan vergelijken met games als Inside, Limbo en Unravel. Je zult puzzels moeten oplossen en vijanden moeten ontwijken om van links naar rechts te komen. Lana kan zelf springen, klauteren en elementen besturen maar je wordt gelukkig ook vergezeld door kleine Mui, een beestje die Lana aan het begin van de game redt uit de klauwen van robots.

    Mui kan je als companion gebruiken om objecten op hoge afstand te besturen en eventueel touwen naar beneden laten droppen zodat je omhoog kunt klimmen. Het werkt lekker dynamisch tussen Lana en Mui, hoewel het soms een beetje clunky werkt om Lana naar een bepaald object te laten wijzen zodat Mui iets kan gaan doen. Het object moet namelijk wel in de lijn van Lana’s ogen zijn, anders kan je er niks mee. De puzzels zijn lekker uitdagend, zonder echt heel moeilijk te worden. Het is uitdagend genoeg om even stil te staan en eens goed te kijken naar wat je moet gaan doen. Door de dynamiek van Lana en Mui moet je hoog en laag op je beeld kijken om te zien waar je overal bij kunt komen.

    Een parel op audiovisueel vlak

    Op audiovisueel vlak is deze game echt een parel. Ik ben meerdere keren diep onder de indruk geweest van de muziek. Japanse artiest Takeshi Furukawa heeft het voor elkaar om een game naar een hoger niveau te tillen. Zijn werk ken je van o.a. The Last Guardian waar hij prijzen voor heeft gewonnen. Het valt gewoon echt op in een kleine indie game als Planet of Lana dat er een groot artiest de muziek verzorgt. Echt mooi! Niet alleen kloppen de tunes als het rustig in de game is en je bent even lekker aan het puzzelen, maar wanneer de verhaalstukken spelen, dan wordt alles ineens zo indrukwekkend.

    De grafische elementen zijn net als de muziek echt prachtig! De wereld heeft een unieke stijl. Het is heel gedetailleerd en toch simplistisch qua opzet. De robots zijn bijvoorbeeld simpel gemaakt, maar de wereld waar zij in lopen is heel mooi getekend en voelt levendig.

    Er zijn ook van die momenten waar de camera helemaal uit zoomt terwijl je met Lana aan het rennen bent zodat je echt ziet wat aan de horizon ligt en dat is echt prachtig in combinatie met de muziek. De game weet je echt helemaal die wereld in te zuigen.

    De omgevingen zijn divers genoeg. Je zult je wanen in prachtige groene tinten van de natuur, maar dat is niet het enige soort omgeving waar je in zult zijn. Zo heb je ook een woestijnachtige omgeving, wat meer donkere levels en nog meer die ik je niet vertel met oog op mogelijke spoilers.

    Conclusie

    Planet of Lana duurt maar een uurtje of 5 à 6. Het is geen bijster moeilijke game, maar de puzzels blijven wel echt heel leuk en uitdagend. Het wordt op geen enkel moment te herhalend of langdradig en dat geldt ook voor het verhaal. Het is geen diepgaand verhaal, maar het wordt prachtig gebracht en in combinatie met de graphics en muziek kan het je zelfs ontroeren op sommige momenten.

    Planet of Lana is een Game of the Year kandidaat voor alle indie categorieën. Voor twee tientjes is de game van jou, maar hij zit ook in de Game Pass. Ben je fan van games als Limbo, Inside en Unravel, ga dan zeker Planet of Lana spelen.

    Recent articles

    Niels
    Niels
    RMNiels. redacteur, presentator en videochef. Zijn backlog is te groot om nog bij te kunnen werken. Hij houdt van games die hij uit kan spelen i.p.v. games zonder einde, maar is ook wel in voor een potje Rocket League. Groot fan van The Witcher 3.
    Abonneer
    Abonneren op
    0 Reacties
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle reacties
    <b>Pluspunten</b><br> + Een prachtige grafische stijl<br> + Muziek om van te smullen<br> + Gameplay, simpel maar uitdagend<br> + Gevarieerde werelden en puzzels<br> <br> <b> Redelijk </b><br> - Iets aan de korte kant, maar voor het verhaal is dat niet erg<br> - Iets aanwijzen voor Mui gaat niet altijd even lekker<br> <br> <b>Minpunten</b><br> - GeenReview: Planet of Lana - Kort maar prachtig
    0
    Ik zou graag je gedachten horen, geef een reactiex