Dat EA de naam FIFA mag gebruiken, is niet zonder consequentie. Want wat als de licentie om dat te doen teveel geld gaat kosten?

Vorige week deelde EA het verrassende nieuws dat het momenteel “het idee onderzoekt om de langlopende voetbalserie FIFA een andere naam te geven” en we weten nu misschien waarom; een nieuw rapport beweert dat de voetbalbond wil dat EA “meer dan het dubbele” betaalt voor de huidige deal om de licentie te mogen blijven gebruiken.

Volgens de New York Times loopt de huidige tienjarige overeenkomst tussen EA en FIFA in 2022 af en zouden de onderhandelingen over een verlenging dit jaar afgerond moeten zijn. De FIFA wil de kosten van de licentie verhogen tot “meer dan $1 miljard voor elke vierjarige WK-cyclus” – wellicht om te profiteren van de exponentiële groei van Ultimate Team, dat EA in het boekjaar 2021 1,4 miljard euro opleverde.

Volgens bronnen van de New York Times zijn de bedrijven het niet eens geworden over wat de nieuwe deal moet inhouden. EA wil meer gaan doen met de FIFA-licentie, zoals videogametoernooien en digitale producten, terwijl FIFA juist wil dat dit beperkt wordt.

Terwijl de onderhandelingen tussen FIFA en EA voortduren, lijkt de laatste in ieder geval de basis te leggen om verder te gaan zonder de wereldwijd erkende FIFA-licentie. Onlangs werd op de websites van het United Kingdom Intellectual Property Office en het European Union Intellectual Property Office een aanvraag voor een handelsmerk gedeponeerd. Daarin staat dat EA de naam “EA Sports FC” wil gaan gebruiken voor haar voetbalgames.

Terwijl dit speelt, bevestigde de uitgever gisteren dat het zijn contract met FIFPRO zou verlengen, waardoor het “duizenden spelersnamen en gelijkenissen” kan blijven gebruiken naast verschillende officiële competities. Als men dat ook nog eens zou kwijt raken is het denk ik wel gedaan met de serie.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
BuDDha
BuDDha
1 jaar geleden

Van mij mogen die schaamteloze geldwolven de licensie kwijt raken.