Quantum Break komt binnenkort uit. Tijd voor wat tech praat.

Het staat nu vast dat deze Xbox One exclusive op een resolutie van 720p wordt gerenderd, niet de 1080p waar zo op gehoopt werd. Maar is de output ook 720p? En waarom wordt gekozen voor zo’n lage resolutie? Een technische analyse geeft aan dat er bepaalde toepassingen in de game zitten die de game een boost geven. Ontwikkelaar Remedy Entertainment heeft laten weten dat de 1080p output gemaakt wordt door vier 720p 4xMSAA frames.

MSAA

Oké, ik snap dat bijna iedereen nu afhaakt. Wat is nou weer een MSAA frame? MSAA staat voor Multisample Anti-Aliasing. Snap je het nu? Nee, natuurlijk niet. We gaan het simpeler proberen uit te leggen. MSAA analyseert de pixels in een beeld, detecteerd kartels en maakt de ruwe randjes wat gladder. De 4X staat voor het aantal te berekenen punten die de GPU op elke pixel loslaat.

mfaa-1[1]

We zien hier dat elke pixel in 4 segmenten wordt verdeeld en dat er op die segmenten een vorm van transparantie wordt toegepast waardoor het lijkt alsof de rand vloeiender gaat lopen.

De 720p voelt dus door dat uitvlakken aan als antialiasing[1]1080p wat maakt dat je de game eigenlijk tekort doet door aan te geven dat het op een simpele 720p draait. Dit gaat wel ten koste van een hoge framerate die, zoals we zien in deze video, rond de 30 fps blijft draaien.

Deze techniek werd eerder gebruikt in de Xbox 360 titel “Alan Wake”. De techniek is voor Quantum Break een stuk verbeterd, ze maken nu bijvoorbeeld gebruik van de data van de vier voorgaande 720p MSAA frames. Dit zorgt ervoor dat Quantum Break er toch goed uitziet. Het geeft maar weer eens aan dat het puur kijken naar het p-getal niet alles zegt. Bekijk deze tech video maar eens waarin de prestaties van Quantum Break worden getoond.

Op 5 april komt de game uit en dan kunnen we het met eigen ogen aanschouwen.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Thomas Mak
Thomas Mak
6 jaren geleden

Iedereen was het erover eens dat Quantum Break er schitterend uit zag, todat er opeens het nummertje 720 aan werd gehangen. Ik vind de beelden die we tot nu toe hebben gezien nog steeds thuis horen in het rijtje van mooiste consolegames samen met The Order. Prachtige effecten, tof vormgegeven wereld.

Heb niet normaal veel zin in Quantum Break, is waarschijnlijk een GOTY-contender voor mij!